Η κλασσική και ιστορική ταινία του Νίκου Τζίμα «Ο Άνθρωπος με το Γαρύφαλλο», βιογραφία του αγωνιστή της Αριστεράς Νίκου Μπελογιάννη που επανεκδόθηκε μετά από 30 χρόνια, παρουσιάστηκε χθες και προχθές το βράδυ από το «Σινέ Αρίων» στο κοινό της Μυτιλήνης, με την υποστήριξη της νομαρχίας Λέσβου.
Προβλήθηκε στο «Σινέ Αρίων» η ιστορική ταινία για το Νίκο Μπελογιάννη
Η κλασσική και ιστορική ταινία του Νίκου Τζίμα «Ο Άνθρωπος με το Γαρύφαλλο», βιογραφία του αγωνιστή της Αριστεράς Νίκου Μπελογιάννη που επανεκδόθηκε μετά από 30 χρόνια, παρουσιάστηκε χθες και προχθές το βράδυ από το «Σινέ Αρίων» στο κοινό της Μυτιλήνης, με την υποστήριξη της νομαρχίας Λέσβου.
Επρόκειτο για μια ταινία που το 1980 που παίχτηκε στους κινηματογράφους - ανάμεσα σε αυτούς και οι κινηματογράφοι της Μυτιλήνης, αφού είχε γυρίσει όλη την Ελλάδα -, γνώρισε μεγάλη αποδοχή από το κοινό, αφού περιγράφει τη ζωή του Νίκου Μπελογιάννη (που στην ταινία ενσαρκώνει ο Φοίβος Γκικόπουλος), όταν αυτός γυρίζει στην Ελλάδα μετά τον Εμφύλιο και μέχρι να εκτελεστεί.
Στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού η ταινία επανακυκλοφόρησε από την εταιρεία «New Star» και, αφού προβλήθηκε σε κεντρικούς κινηματογράφους της Αθήνας, από το φθινόπωρο ξεκίνησε να προβάλλεται και στην επαρχία.
Στην προχθεσινή προβολή της στο «Σινέ Αρίων», παρευρέθηκαν τόσο ο σκηνοθέτης της ταινίας, Νίκος Τζίμας, όσο και ο πανεπιστημιακός και γνωστός αναλυτής εκλογικών αποτελεσμάτων και δημοσκοπήσεων Ηλίας Νικολακόπουλος, οι οποίοι μίλησαν και συζήτησαν με τον κόσμο που έσπευσε να παρακολουθήσει την ταινία, ο πρώτος για τα γυρίσματα και τα άξια προσοχής σημεία της και ο δεύτερος για τη ζωή, το έργο και το θάνατο του Νίκου Μπελογιάννη.
Ο κ. Νικολακόπουλος, μάλιστα, διάβασε στο κοινό απόσπασμα από τον επικήδειο που ο ίδιος είχε διαβάσει τον περασμένο Οκτώβριο, στην πολιτική κηδεία της Έλλης Παππά, συντρόφου του Μπελογιάννη (που στην ταινία ενσαρκώνει η Μίρκα Παπακωνσταντίνου).
Τις εισηγήσεις συμπλήρωσε και ο γιατρός Μάκης Αξιώτης, ο οποίος μίλησε για το γιο του μεγάλου αγωνιστή, επίσης Νίκο Μπελογιάννη, τον οποίο και είχε την τύχη να γνωρίσει προσωπικά.
Ο αγωνιστής Νίκος Μπελογιάννης
Εννιά χρόνια σενάριο…
Όπως είπε στο «Ε» ο σκηνοθέτης της ταινίας, Νίκος Τζίμας, στο café «Δίαυλος» όπου είχε προγραμματιστεί και η σχετική συνέντευξη Τύπου, η ταινία συνάντησε πολλές δυσκολίες και χρειάστηκαν 10 ολόκληρα χρόνια για να ολοκληρωθεί - από τα οποία, τα εννέα αφορούσαν μόνο στη συγγραφή του σεναρίου. Ακόμη και όταν προβλήθηκε, παρ’ όλη την αποδοχή του κόσμου, έτυχε μεγάλης λογοκρισίας.
«Η προσωπικότητα του Νίκου Μπελογιάννη ήταν τόσο μεγάλη και πολυσύνθετη, ώστε χρειαζόταν μεγάλη προσοχή για να μην τον αδικήσουμε. Τελικά, αν δεν είχαμε τη βοήθεια συγκεκριμένων ανθρώπων και αν η ταινία δεν είχε πάει στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, δε θα τα βγάζαμε πέρα, αφού δεν είχαμε χρηματοδότηση από πουθενά και η λογοκρισία ήταν μεγάλη», είπε χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης. «Στην ταινία παρουσιάζεται επιπλέον και μια άλλη προσωπικότητα που έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις της εποχής, ο Νικόλαος Πλαστήρας. Και οι δύο ήταν βαθειά Έλληνες και από το δικό του δρόμο ο καθένας αγωνίζονταν για την ειρήνευση και την επούλωση των πληγών της χώρας μετά τη ναζιστική κατοχή και τον εμφύλιο. Δυστυχώς, του ενός αφαιρέθηκε η ζωή, ενώ τον άλλον τον “πέθαναν” πολιτικά, αφού οι ελληνικές κυβερνήσεις μετά τον εμφύλιο ουσιαστικά δεν κυβερνούσαν…»
«Ο Μπελογιάννης δεν εκτελέστηκε επειδή ήταν κατάσκοπος· ούτε αυτοί που τον κατηγορούσαν δεν το πίστευαν αυτό. Ήρθε να βοηθήσει, ώστε οι λαϊκές μάζες που υπέφεραν να οργανωθούν και να αντισταθούν στην αμερικανική κατοχή», συνέχισε ο ίδιος. «Πιστεύω ότι ο Μπελογιάννης θα μείνει διαχρονικό σημείο, όπως είναι ο Τσε Γκεβάρα, ακόμη και μετά από πολλά χρόνια που θα μελετάται η προσωπικότητά του, λόγω της μεγάλης του αγάπης για τον άνθρωπο, τη ζωή, την αλήθεια και την πρόοδο.»