ε τραγωδία λίγο έλειψε να καταλήξει το παιχνίδι τριών ανήλικων Τούρκων, που ξεκίνησαν για βαρκάδα και κινδύνευσαν να πνιγούν κολυμπώντας μέχρι τα παράλια της Λέσβου! Η περιπέτεια τους όμως, δεν τελείωσε εκεί, αφού έχει ξεκινήσει ένας ολόκληρος γραφειοκρατικός αγώνας μεταξύ ελληνικών και τουρκικών υπηρεσιών προκειμένου να βρεθεί τρόπος να επιστρέψουν τα παιδιά στον τόπο τους.
Ξεκίνησαν για βαρκάδα και κατέληξαν στις ακτές της Μυτιλήνης Προσπάθειες να βρεθεί τρόπος να επιστρέψουν στον τόπο τους
Σε τραγωδία λίγο έλειψε να καταλήξει το παιχνίδι τριών ανήλικων Τούρκων, που ξεκίνησαν για βαρκάδα και κινδύνευσαν να πνιγούν κολυμπώντας μέχρι τα παράλια της Λέσβου! Η περιπέτεια τους όμως, δεν τελείωσε εκεί, αφού έχει ξεκινήσει ένας ολόκληρος γραφειοκρατικός αγώνας μεταξύ ελληνικών και τουρκικών υπηρεσιών προκειμένου να βρεθεί τρόπος να επιστρέψουν τα παιδιά στον τόπο τους.
Όλα ξεκίνησαν το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου, γύρω στις 2.30 το μεσημέρι, όταν τα τρία παιδιά ηλικίας 14 ετών το ένα και 15 ετών τα άλλα δυο, μπήκαν σε μια μικρή βάρκα που βρήκαν σε παραλία στο Αϊβαλί, για να κάνουν βόλτα. Άφησαν τα κινητά τους τηλέφωνα στην ακτή γιατί φοβήθηκαν για να μη βραχούν και έτσι έμειναν χωρίς κανένα μέσο επικοινωνίας. Δεν πρόλαβαν όμως να απομακρυνθούν 20 μέτρα από την ακτή όταν έχασαν το κουπί της βάρκας. Τα παιδιά άρχισαν τότε με τα χέρια τους, να προσπαθούν να κατευθύνουν τη βάρκα προς τα παράλια, μάταια όμως, αφού τα ρεύματα άρχισαν να τους παρασέρνουν. Για ώρες, η βάρκα έπλεε ακυβέρνητη στα παράλια της Τουρκίας, έφθασε μέχρι το Δικελί, μετά όμως η φορά του ανέμου άλλαξε και άρχισε να τους παρασέρνει προς τη Λέσβο. Τα παιδιά βρίσκονταν μέσα στη θάλασσα για πάνω από 15 ώρες (!) μέχρι που 300 μέτρα από τις ακτές της Μυτιλήνης, η βάρκα που είχε βάλει νερά, βυθίστηκε και οι τρεις ανήλικοι κατέληξαν στη θάλασσα. Άρχισαν να κολυμπούν μέχρι να φθάσουν εξουθενωμένοι στην ακτή στο ύψος του «Ξενία». Εκεί τους βρήκε μια οικογένεια που περνούσε από το σημείο με αυτοκίνητο και ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ, για να τους μεταφέρει στο Νοσοκομείο.
Ο μεταφραστής κ. Άρης Λαζαρής, που μίλησε από την πρώτη στιγμή με τα παιδιά, λέει για την περιπέτειά τους πως «όταν βρέθηκαν στη θάλασσα, κολυμπούσαν ακολουθώντας τα φώτα που έβλεπαν μπροστά τους. Ήταν τυχεροί γιατί είχε καλή ορατότητα και λόγω του ότι ήταν βράδυ Ανάστασης, τα φώτα στα σπίτια ήταν αναμμένα και έτσι μπόρεσαν να φθάσουν μέχρι την ακτή».
Κι οι γονείς έψαχναν
Στο μεταξύ, οι γονείς των παιδιών, είχαν ξεκινήσει έρευνες για τον εντοπισμό τους. Είχαν ειδοποιήσει την Αστυνομία, που έκανε έρευνες στα παράλια της περιοχής. Η μαρτυρία ενός νυχτοφύλακα στο Δικελί, ο οποίος είπε στην Αστυνομία ότι είδε μια βάρκα με τρία άτομα μέσα, γύρω στις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα χωρίς να μπορεί να δει αν είναι ανήλικοι ή όχι, έστρεψε τις έρευνες στη θάλασσα και έκανε ακόμη μεγαλύτερη την αγωνία των οικογενειών των τριών αγοριών. Ειδοποιήθηκε η τουρκική Ακτοφυλακή, που ξεκίνησε έρευνες στα παράλια της Τουρκίας.
Τα παιδιά τελικά γύρω στις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής του Πάσχα, βρέθηκαν από περαστικούς, βρεγμένα και εξουθενωμένα στην ακτή, στο ύψος του «Ξενία» .
Στο νοσοκομείο
Όταν μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι είχαν υποθερμία, ενώ είχαν συμπτώματα υπερκόπωσης από το κολύμπι που χρειάστηκε να κάνουν για αρκετή ώρα μέχρι να φθάσουν στην ακτή. Το μικρότερο από τα αγόρια ,ανέβασε την επόμενη μέρα υψηλό πυρετό, γεγονός που αποδόθηκε και στην υπερβολική κούραση, όμως σύμφωνα με τους γιατρούς, η κατάστασή τους είναι πολύ καλή.
«Είναι απύρετα και η κλινική τους κατάσταση είναι πολύ καλή» δήλωσε στο «Ε» ο Διευθυντής της Α΄ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, όπου νοσηλεύονται, κ. Νικόλαος Μαρμαράς.
Αμέσως ενημερώθηκαν οι γονείς τους. «Ζει το παιδί μου;» ήταν η πρώτη ερώτηση που έκανε μια μητέρα όταν της είπαν ότι της τηλεφωνούν σχετικά με το γιο της. Όταν της είπαν ότι είναι ζωντανός και βρίσκεται στη Μυτιλήνη, η γυναίκα ξέσπασε σε κραυγές από τη χαρά της. Τραγική φιγούρα ήταν η μητέρα ενός άλλου από τα τρία παιδιά, το οποίο πριν από λίγους μήνες έχασε τον πατέρα του, ο οποίος αυτοκτόνησε. Μέσα στον πόνο της για το χαμό του συζύγου της, η μητέρα έζησε μια απίστευτη αγωνία για το γιο της.
Στη… θάλασσα της γραφειοκρατίας
Η περιπέτεια των παιδιών όμως, δεν τελειώνει εδώ, αφού έχει ξεκινήσει «διπλωματικός» αγώνας, προκειμένου να μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Τα παιδιά δεν έχουν διαβατήρια, ενώ διαβατήρια δεν έχουν ούτε οι γονείς τους, που είναι όλοι φτωχοί άνθρωποι και καλούνται τώρα να ξεκινήσουν διαδικασίες έκδοσης διαβατηρίου και ταξιδιωτικής θεώρησης, οι οποίες και χρειάζονται μερικές ημέρες για να ολοκληρωθούν. Από την Αστυνομία εκδόθηκε απόφαση απέλασης, ενώ τα παιδιά είναι ελεύθερα, όμως θα πρέπει να τα παραλάβει κάποιος από τους γονείς τους. Σε συνεργασία με την Εισαγγελία, καταβάλλονται προσπάθειες να βρεθεί κάποιος τρόπος να φύγουν τα παιδιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η δυνατότητα να οριστεί μια γυναίκα ως προσωρινή Επίτροπος των παιδιών, για να τα συνοδεύσει μέχρι την Τουρκία.
Έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, τα παιδιά αναγκαστικά θα παραμένουν στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης.