Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο ήταν αυτό που παρουσίασε το απόγευμα της περασμένης Κυριακής στο Επιμελητήριο Λέσβου ο Σύλλογος Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «Το Δελφίνι».
«Η Ελλάδα στη Μικρά Ασία - Μικρασιατική Καταστροφή», του Μιχαήλ Ροδά, από το Σύλλογο Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «Το Δελφίνι»
Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο ήταν αυτό που παρουσίασε το απόγευμα της περασμένης Κυριακής στο Επιμελητήριο Λέσβου ο Σύλλογος Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «Το Δελφίνι». Γραμμένο από τον υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας της Σμύρνης από το 1918 έως το 1922, Μιχαήλ Ροδά, το βιβλίο «Η Ελλάδα στη Μικρά Ασία - Μικρασιατική Καταστροφή» έρχεται να δώσει πολύ χρήσιμες πληροφορίες, παρουσιάζοντας σχεδόν όλα τα έγγραφα που διακινήθηκαν εκείνη την περίοδο.
Τα αρχικά κείμενα του Μιχαήλ Ροδά γράφτηκαν το 1924 και δημοσιεύτηκαν αρχικά στις εφημερίδες «Εθνική Φωνή» και «Ελεύθερον Βήμα». Ο ίδιος τα συγκέντρωσε το 1947 με σκοπό να τα εκδώσει, τον βρήκε ωστόσο ο θάνατος και το σχετικό βιβλίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1949, με πρωτοβουλία του γαμπρού του, Γιώργου Γερακάκη, και με τη βοήθεια των Γ. Συριώτη, Α. Ζαφειρόπουλου, Γ. Φτέρη και Γ. Βαλέτα, κυκλοφορώντας σε 1.000 αντίτυπα.
Στην έκδοση εκείνη περιλαμβάνονταν όλα τα στρατιωτικά, πολιτικά και άλλα έγγραφα που διακινήθηκαν μέσω της Ύπατης Αρμοστείας της Σμύρνης την περίοδο 1918 - 1922, όταν ο Μιχαήλ Ροδάς ήταν ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της υπηρεσίας. Η επανέκδοση του πρωτοτύπου μέσα στη χρονιά που μας πέρασε, από το Σύλλογο Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «Το Δελφίνι», είχε ως στόχο να ρίξει και πάλι «φως» σε όλο αυτό το υλικό, που είχε γίνει πλέον δυσεύρετο.
Από την παρουσίαση του βιβλίου στο Επιμελητήριο Λέσβου, την περασμένη Κυριακή
Έγινε περιζήτητο…
Την περασμένη Κυριακή, κατά την παρουσίαση της νέας αυτής έκδοσης του Συλλόγου «Το Δελφίνι» στο Επιμελητήριο Λέσβου, η αίθουσα της εκδήλωσης ήταν σχεδόν γεμάτη. Οι εισηγητές Αλφόνσος Δελής και Παναγιώτης Αλεξέλλης μίλησαν για τη σπουδαιότητα του βιβλίου, που κυκλοφορεί σε 500 αντίτυπα, ενώ η Νάσια Δαφιώτη, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου, διάβασε μια σειρά από επιστολές γνωστών και μη αναγνωστών, που έτυχε να πάρουν στα χέρια τους την έκδοση ή επιθυμούν να την αποκτήσουν.
Μεταξύ των παραπάνω, ο διευθυντής της ελληνικής έκδοσης του «National Geographic», Νικόλαος Μάργαρης, που εκφράζει την επιθυμία να παραγγείλει το βιβλίο προκειμένου να αξιοποιήσει το υλικό του για την έκδοση τόμων σχετικά με τον Ελληνισμό των Ποντίων, της Κωνσταντινούπολης και της Ιωνίας. Φοιτητές, αλλά και Μικρασιάτες από όλη τη χώρα, εκφράζονται κι αυτοί με τα καλύτερα λόγια για την έκδοση, ευχαριστώντας το Σύλλογο για τη συμβολή του στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης ή ζητώντας του επιπλέον πληροφορίες.
Το βιβλίο του Μιχαήλ Ροδά, που ο Σύλλογος επανεξέδωσε μέσα στην προηγούμενη χρονιά
«Θα ήθελα να γίνω γνώστης, εγώ και τα παιδιά μου, των πραγματικών γεγονότων που οδήγησαν στην καταστροφή και στην προσφυγιά τους γονείς μου και παππούδες τους. Σας ευχαριστώ πολύ και να προβαίνετε πάντα σε τέτοιες πρωτοβουλίες, ώστε να διατηρήσουμε τις μνήμες και τις ρίζες μας», αναφέρει σε επιστολή της κάτοικος της Νέας Σμύρνης.
«Καταλάβαμε την αξία του βιβλίου του Μιχαήλ Ροδά όταν κάποιος μάς το χάρισε για το Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης του χωριού και το διαβάσαμε», δήλωσε στο «Ε» ο πρόεδρος του Συλλόγου, Δημήτρης Παπαχρυσός. Αποφασίσαμε να το επανεκδώσουμε γιατί πρόκειται για μια πραγματικά σπάνια έκδοση, που υπάρχει πλέον μόνο στα Αρχεία του Κράτους, και στόχος μας ήταν να μπορέσουν να το αποκτήσουν περισσότεροι που ενδιαφέρονται για το υλικό του. Ήδη τον τελευταίο ενάμιση μήνα έχουμε δεχτεί πάρα πολλές παραγγελίες.»
Σύμφωνα με τον κ. Παπαχρυσό, υπάρχει πρόταση να γίνει η παρουσίαση του βιβλίου και στην Αθήνα, σε συνεργασία με τη «Λεσβιακή Παροικία», κατά πάσα πιθανότητα μέσα στον ερχόμενο Μάιο.