Την ελπίδα ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί στις αρχές του χρόνου, βάσει του οποίου το τέλος του 2011 θα βρει ως ενταγμένο στο ΕΣΠΑ έργο, το μεγάλο οδικό άξονα που θα συνδέει την Καλλονή με το Σίγρι, εξέφρασε ο Νίκος Σηφουνάκης.
Υποβλήθηκε προς ένταξη με 47 εκ. ευρώ στο τομεακό πρόγραμμα του Υποδομών, ο νέος οδικός άξονας «Καλλονής - Σιγρίου» μήκους 46,6 χιλιομέτρων, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Σηφουνάκης
Την ελπίδα ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί στις αρχές του χρόνου, βάσει του οποίου το τέλος του 2011 θα βρει ως ενταγμένο στο ΕΣΠΑ έργο, το μεγάλο οδικό άξονα που θα συνδέει την Καλλονή με το Σίγρι, εξέφρασε ο Νίκος Σηφουνάκης, ο οποίος και ανακοίνωσε χθες, την υποβολή τεχνικού δελτίου για την ένταξη του έργου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιγράφονται στο τεχνικό δελτίο, το κόστος του δρόμου, της «Εγνατίας» της Λέσβου, που θα συνδέσει το κεντρικό με το δυτικό τμήμα του νησιού, προϋπολογίζεται σε 47 εκατομμύρια ευρώ, όσα περίπου και τα χιλιόμετρα του δρόμου.
Το καλοκαίρι του 2002, επί θητείας του στο Υπουργείο Αιγαίο, ο Νίκος Σηφουνάκης ενέταξε στο πρόγραμμα του Υπουργείου, τη μελέτη του οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου. Εννιά χρόνια μετά, κι έχοντας κοστίσει η ωρίμανση της πρότασης κοντά δύο εκατομμύρια ευρώ (σ.σ.: λόγω θερινών αδειών υπαλλήλων δεν κατέστη εφικτό να πληροφορηθούμε το ακριβές κόστος της μελέτης), χθες ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και βουλευτής Ν. Λέσβου, γνωστοποίησε πως μετά από συνεργασίες που είχε με τον Υφυπουργό, το Γενικό Γραμματέα και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπ. Υποδομών με θέμα τους οδικούς άξονες της Λέσβου, υποβλήθηκε πρόταση για ένταξη στο τομεακό επιχειρησιακό πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών για το ΕΣΠΑ, «Ενίσχυση της προσπελασιμότητας» με προϋπολογισμό 47 εκατομμύρια ευρώ.
Προς ένταξη
«Ήδη από τον περασμένο Απρίλιο αναφέρθηκα στην ωρίμανση και στην τελική ένταξη ενός σημαντικού έργου που ετοιμάζεται να ξεκινήσει στο νησί, δηλαδή του οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο κ. Σηφουνάκης, προσθέτοντας πως για το έργο αυτό και κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, μερίμνησε με εντατική εργασία ώστε να καλυφθούν οι καθυστερήσεις που παρουσιάστηκαν, είτε από έλλειψη πολιτικής βούλησης είτε απ’ τις αγκυλώσεις και τις γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες των υπηρεσιών.
«Σήμερα μπορώ να επιβεβαιώσω υπεύθυνα, ότι η αρμόδια υπηρεσία -Διεύθυνση Οδικών Έργων (Δ1) της Γεν. Γραμματείας Δημοσίων Έργων- του Υπουργείου Υποδομών υπέβαλε στη Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου, το Τεχνικό Δελτίο του οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου, με στόχο να τηρηθεί το ανακοινωθέν χρονοδιάγραμμα ένταξης και δημοπράτησης του σημαντικού αυτού έργου το αργότερο εντός των προσεχών δύο μηνών.».
Ο κ. Σηφουνάκης επιπρόσθετα ανέφερε πως καταβάλλεται προσπάθεια για την οριστικοποίηση και επικαιροποίηση της μελέτης και προώθησης και του άλλου οδικού άξονα Καλλονής - Πέτρας, ενώ επανέλαβε πως οι παραπάνω συγκοινωνιακές δημόσιες υποδομές θα συμβάλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη της Λέσβου.
«Η Κυβέρνηση μέσα σε πραγματικά δύσκολες συνθήκες προσπαθεί να βγάλει τη χώρα απ’ το οικονομικό αδιέξοδο. Είμαστε βέβαιοι ότι το στοίχημα θα κερδηθεί μόνο με την εντατικοποίηση της προσπάθειας για την ανάπτυξη της χώρας», κατέληξε ο Υπουργός.
Περίπου 20 χιλιόμετρα απ’ τα 46,6 του οδικού άξονα, δεν θα εφάπτονται με τον υφιστάμενο δρόμο που συνδέει την Καλλονή με το Σίγρι
Παρακάμψεις σε Άντισσα, Δάφια, Καλλονή, 20 χιλιόμετρα καινούργιου δρόμου, σημαντικές βελτιώσεις στα υφιστάμενα τμήματα και δεκάδες «φουρκέτες» λιγότερες
Οδικός άξονας 46.654 μέτρων
Τα τρία τελευταία χρόνια έγινε η εκπόνηση της οριστικής μελέτης και οι συμπληρωματικές μελέτες του οδικού άξονα που θα μειώσει από 55 χιλιόμετρα που είναι σήμερα, κατά 8,5 χιλιόμετρα, την απόσταση απ’ την Αρίσβη έως το Σίγρι, αφού ο καινούργιος δρόμος θα έχει μήκος 46.654 μέτρα.
Τον Ιούλιο του 2008, όταν είχαν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου, οπότε και οριστικοποιήθηκε η χάραξή του, το «Ε» είχε παρουσιάσει το χάρτη που θα έχει ο οδικός άξονας καθώς και τις βασικές αλλαγές που θα επιφέρει το έργο στη σύνδεση του δυτικού τμήματος με το υπόλοιπο νησί.
Θυμίζουμε λοιπόν ότι η καινούργια οδός θα περιλαμβάνει τρεις μεγάλες παρακάμψεις σε Άντισσα, Δάφια και Καλλονή, παραλλαγές (νέα χάραξη) του υφιστάμενου δρόμου σε πάνω από δέκα χιλιόμετρα της οδού, καθώς και σημαντικές βελτιώσεις στα σημεία που ο νέος δρόμος θα «εφάπτεται» του παλιού. Ο οδικός άξονας θα αποτελείται απ' τα εξής δέκα επιμέρους τμήματα: Με αρχή απ’ το Σίγρι, παραλλαγή Σιγρίου για ενάμισι και πλέον χιλιόμετρο. Τμήμα Σίγρι - Άντισσα. Παράκαμψη Άντισσας μήκους πέντε χιλιομέτρων. Τμήμα Άντισσας - Βατούσας. Τμήμα Βατούσας - Σκαλοχώρι. Τμήμα Σκαλοχώρι - Φίλια. Παραλλαγή Φίλιας σε οκτώμισι περίπου χιλιόμετρα. Τμήμα Φίλια - Δάφια. Παράκαμψη Δαφίων περίπου τριών χιλιομέτρων. Παράκαμψη Καλλονής περίπου δύο χιλιομέτρων.
Νέα τμήματα
Συνολικά με τις παραλλαγές και τις παρακάμψεις, τα 20 απ’ τα 46,6 χιλιόμετρα του οδικού άξονα, θα είναι καινούργιος δρόμος, ενώ στα υπόλοιπα τμήματα περιλαμβάνονται διανοίξεις, τεχνικά έργα και συνολική βελτίωση του δρόμου.
Όπως είχε επισημάνει και ανακοινώσει τον Αύγουστο του 2009, σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο Σκαλοχώρι για το συγκεκριμένο δρόμο, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα για την κατασκευή του οδικού άξονα, Τάκης Ιορδάνης, η νέα χάραξη θα «εξαφανίσει» τις περισσότερες απ’ τις 43 «φουρκέτες» των μετρημένων τώρα στροφών του υφιστάμενου δρόμου, εξαιτίας των οποίων χάνονται ισάριθμα λεπτά χρόνου απ’ την ανάγκη να μειωθεί η ταχύτητα οδήγησης, αφού σε κάθε τέτοια στροφή χάνεται ένα λεπτό απ’ τη μείωση της ταχύτητας.
Τέλος, θυμίζουμε πως στο πλαίσιο του έργου περιλαμβάνονται ειδικοί όροι για την υλοποίησή του σε κατοικημένες περιοχές, ή για τις ζώνες που γειτνιάζουν με απολιθώματα, όπου και υπάρχει ρητή κατεύθυνση, να υπάρξει συνεργασία με την Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και οι εργασίες να γίνουν με τη σύμφωνη γνώμη και τις οδηγίες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας. Ακόμη υπάρχει αναφορά ότι θα πρέπει να γίνει τοποθέτηση θέσεων στάσης εκτός οδού (παγκάκια), ώστε να μπορεί ο επισκέπτης να σταματήσει για να θαυμάσει τη θέα (π.χ. παράκαμψη Φίλιας, όπου παρέχει θέα προς τον Κόλπο Καλλονής και στο δυτικό τμήμα της, θέα προς τον κάμπο της Ανεμώτιας) ή για να πληροφορηθεί για τα στοιχεία της περιοχής (π.χ. Απολιθωμένο Δάσος).