Ζητείται… «υβριδικός» επενδυτής

01/07/2012 - 05:56
Η προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και σημαντικά έσοδα της τάξης ακόμη και του ενός εκατομμυρίου ευρώ ετησίως, είναι τα οφέλη που εγγυάται για το δήμο Ερεσού - Αντίσσης, η λειτουργία υδροαιολικού συστήματος στην περιοχή του φράγματος Ερεσού. Η μελέτη της επένδυσης έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται άμεσα η έγκριση του υπουργείου Εσωτερικών για να βγει στον αέρα η προκήρυξη, με την οποία θα ζητείται επενδυτής για την υβριδική μονάδα.
Η προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και σημαντικά έσοδα της τάξης ακόμη και του ενός εκατομμυρίου ευρώ ετησίως, είναι τα οφέλη που εγγυάται για το δήμο Ερεσού - Αντίσσης, η λειτουργία υδροαιολικού συστήματος στην περιοχή του φράγματος Ερεσού. Η μελέτη της επένδυσης έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται άμεσα η έγκριση του υπουργείου Εσωτερικών για να βγει στον αέρα η προκήρυξη, με την οποία θα ζητείται επενδυτής για την υβριδική μονάδα. Η επένδυση προϋπολογισμού 157,3 εκατ. ευρώ θα αξιοποιεί τον άνεμο και το νερό στην παραγωγή ρεύματος και σε πλήρη ανάπτυξη θα μπορεί να αποδώσει ισχύ έως και 70 μεγαβάτ, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα φυσά αέρας στο δυτικό τμήμα της Λέσβου. Σε περίοδο νηνεμίας, και για διάστημα έως και μίας εβδομάδας, το υβριδικό σύστημα θα μπορεί να αποδίδει σταθερή ισχύ 35 μεγαβάτ.

Αναλυτικότερα, όταν προ ημερών πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη στη νομαρχία Λέσβου με τα στελέχη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), ο δήμαρχος Ερεσού - Αντίσσης, Σωτήρης Καρδαράς, ανακοίνωσε ότι ολοκληρώνεται η μελέτη για το υβριδικό σύστημα και σύντομα θα υπάρξει η σχετική προκήρυξη. «Ήδη - είπε χθες, μιλώντας στο «Ε», ο κ. Καρδαράς - έχουμε στα χέρια μας το τελικό παραδοτέο και περιμένουμε την έγκριση του υπουργείου Εσωτερικών για να συζητήσουμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να κάνουμε την προκήρυξη, με απώτερο σκοπό να βρεθεί ο επενδυτής που θα κατασκευάσει, λειτουργήσει και εκμεταλλευτεί το αυτόνομο υδροαιολικό σύστημα.»

70 ανεμογεννήτριες…

Η προσπάθεια αξιοποίησης του νερού του φράγματος Ερεσού ως ήπια μορφή ενέργειας είχε ξεκινήσει απ’ την προηγούμενη δημοτική αρχή, με την ένταξη της σχετικής μελέτης στις οριζόντιες δράσεις του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ, με 247.000 ευρώ.
Η πρώτη φάση της μελέτης, ουσιαστικά ένα διερευνητικό επιχειρησιακό σχέδιο (master plan) για τις δυνατότητες που υπάρχουν ώστε να γίνει ένα υβριδικό σύστημα, ανατέθηκε στα τέλη του 2006 κι ολοκληρώθηκε ένα χρόνο αργότερα. Όπως έδειξε η μελέτη αυτή, μπορεί να λειτουργήσει ένα τέτοιο σύστημα που θα χρησιμοποιεί το χωρητικότητας 2,5 εκατ. κυβικών μέτρων φράγμα Ερεσού, δεξαμενή χωρητικότητας ενός εκατομμυρίου κυβικών, αλλά και 70 συνολικά ανεμογεννητριών οι οποίες θα τοποθετηθούν στην περιοχή. Μέρος απ’ την ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται απ’ τις ανεμογεννήτριες όταν φυσά, θα χρησιμοποιείται για να «ανέβει» το νερό απ’ το φράγμα στη δεξαμενή που θα κατασκευαστεί. Στη δεξαμενή αυτή η ενέργεια θα αποθηκεύεται ως μηχανική και θα αποδίδεται ξανά ως ηλεκτρική όταν το νερό «πέφτει» στο φράγμα.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι 70 ανεμογεννήτριες, θα μπορούν να αποδίδουν έως και 70 μεγαβάτ ισχύος, ενώ, αν δε φυσά, για διάστημα από επτά έως και δέκα ημέρες, το όλο σύστημα θα μπορεί να αποδίδει ισχύ 35 μεγαβάτ.
Πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στο δήμο και η δεύτερη φάση της μελέτης που αφορά στα τεύχη προκήρυξης, προκειμένου να γίνει ανοιχτή δημοπρασία για την επιλογή αναδόχου, ο οποίος και θα αναλάβει την αδειοδότηση, λειτουργία και εκμετάλλευση του υδροαιολικού συστήματος.

Έσοδα για το δήμο
Το ίδιο παραδοτέο έχει αποσταλεί και στο υπουργείο Εσωτερικών, του οποίου την έγκριση αναμένει ο δήμος Ερεσού - Αντίσσης για να προβεί στην προκήρυξη. Ο προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται στα 157,3 εκατ. ευρώ για παραγόμενη ισχύ 70 μεγαβάτ.
«Ενδεχομένως - ανέφερε ο κ. Καρδαράς - να υπάρξει πρόταση για μονάδα μικρότερης ισχύος, πιλοτική σε πρώτη φάση, ή κάποια άλλη πρόταση. Εμείς θα εξετάσουμε κάθε προοπτική, τόσο για το μέγεθος της επένδυσης, όσο και για τη συμμετοχή του δήμου στην εταιρεία που θα συγκροτηθεί. Ο δήμος μας ούτως ή άλλως θα μετάσχει με το φράγμα, ενώ πιθανόν να αξιοποιηθούν και κάποιες δημοτικές εκτάσεις για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών.»
Ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής που θα έχει ο δήμος στην επένδυση, αλλά και το μέγεθός της, θα είναι και τα έσοδα που θα εξασφαλίσει απ’ τη λειτουργία του συστήματος. Σήμερα, για παράδειγμα, με εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες στην περιοχή του, ισχύος εννέα μεγαβάτ, λαμβάνει το 5% επί των ακαθάριστων εσόδων τους, ή αλλιώς 100.000 ευρώ ετησίως. Με το υβριδικό σε πλήρη ανάπτυξη, είναι ρεαλιστικός ο στόχος ο δήμος να έχει έσοδα περί του ενός εκατομμυρίου ευρώ.
Ενδιαφέρον για το υβριδικό της Ερεσού φέρονται να επιδεικνύουν η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.», αλλά και η εταιρεία του Ομίλου Μπόμπολα «Τεχνοδομή», που δραστηριοποιείται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Σημειωτέον ότι για να λειτουργήσει υβριδική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε ένα μη διασυνδεδεμένο σύστημα όπως η Λέσβος, απαιτείται οπωσδήποτε να υπάρχει θερμικό εργοστάσιο, όπως το υφιστάμενο της ΔΕΗ, ανεξάρτητα από το εάν η μέγιστη απόδοση ισχύος απ’ το σύστημα καλύπτει ή όχι τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού.
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey