Διαβάζω στις εφημερίδες και ακούω από το ραδιόφωνο, πως μεθαύριο τελειώνει η πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα και βγαίνω από τα ρούχα μου.
Διαβάζω στις εφημερίδες και ακούω από το ραδιόφωνο, πως μεθαύριο τελειώνει η πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα και βγαίνω από τα ρούχα μου, γιατί τα μαθηματικά, η αστρονομία και η απλή λογική, επιμένουν πως η πρώτη δεκαετία του καινούργιου αιώνα, που άρχισε την 1η Ιανουαρίου του 2001, θα τελειώσει την 31 Δεκεμβρίου του 2010. Το ίδιο έγινε, αν θυμάστε, με την έλευση του έτους 2000, με το περιβόητο millennium, όταν όλη η υφήλιος γιόρτασε την έλευση της νέας χιλιετίας ένα χρόνο πριν από το τέλος της παλιάς, η οποία κανονικά τέλειωσε στις 31 Δεκεμβρίου του έτους 2000.
Πιστεύω πως η παρανόηση ξεκινά από την αμερικάνικη συνήθεια να ορίζουμε τις δεκαετίες, τους αιώνες και τις χιλιετίες, με βάση τον πρώτον αριθμό στην αρίθμησή τους. Έτσι λέμε η «δεκαετία του εξήντα» (αμερικανιστί the sixties) τα χρόνια 1960, ΄61, ΄62 κ.ο.κ. ως το 1969, ενώ κανονικά η δεκαετία αυτή άρχισε το 1961 και τέλειωσε το 1970, όπως ακριβώς ο εικοστός αιώνας άρχισε το έτος 1901 και τέλειωσε το έτος 2000.
Μολονότι η χριστιανική χρονολόγηση καθιερώθηκε επίσημα πολύ αργότερα, από τον πάπα Γρηγόριο ΙΓ΄, αν δεν κάνω λάθος, ο πρώτος αιώνας της άρχισε την 1η Ιανουαρίου του έτους 1 και τέλειωσε στις 31 Δεκεμβρίου του έτους 100 μ.Χ., ενώ ο αμέσως προηγούμενος αιώνας άρχισε την 1η Ιανουαρίου του έτους 100 π.Χ. και τέλειωσε την 31η Δεκεμβρίου του έτους 1 π.Χ.. Βλέπετε, δεν υπήρξε, ούτε ήταν δυνατό να υπάρξει έτος 0!
Φυσικά όλα αυτά, τα π.Χ. και μ.Χ., είναι μεταγενέστερες, συμβατικές, χρονολογήσεις. Οι αρχαίοι Έλληνες μετρούσαν το χρόνο με βάση τις Ολυμπιάδες, ξεκινώντας από την πρώτη, που έγινε, κατά την παράδοση, το 776 π.Χ. Και επειδή οι Ολυμπιακοί αγώνες γίνονταν κάθε τέσσερα χρόνια, έπρεπε μετά τον αύξοντα αριθμό της Ολυμπιάδας, να αναφέρεται και το έτος. Έτσι χρονολογούσαν τη ναυμαχία της Σαλαμίνας στο πρώτο έτος της 75ης Ολυμπιάδας, δηλαδή 74 πλήρεις τετραετίες, άρα 74Χ4=296 χρόνια και εφόσον ή αφετηρία ήταν στο 776 π.Χ., έχουμε 776-296=480 π.Χ.
Οι Ρωμαίοι χρονολογούσαν «από κτίσεως Ρώμης» ή όπως το έλεγαν στη γλώσσα τους, anno urbis conditae (AUC), ξεκινούσαν, δηλαδή, από το 754 π.Χ. Οι Άραβες χρονολογούν με αφετηρία την «Εγίρα», δηλαδή τη Φυγή του Μωάμεθ από τη Μέκκα στη Μεδίνα, που κατά την παράδοση, έγινε την Παρασκευή 16 Ιουλίου του 622 μ.Χ. (Στην πραγματικότητα έγινε 68 μέρες αργότερα, αλλά δεν βαριέσαι….). Οι Εβραίοι, όμως μετρούν «από κτίσεως κόσμου», που την τοποθετούν, τελείως εσφαλμένα και απολύτως αντιεπιστημονικά, το 3760 π.Χ. (δηλαδή κατά τη Βίβλο τους, η Δημιουργία του Κόσμου, της Γης, των πλανητών, του Ήλιου, των άστρων, του Γαλαξία κλπ., έγινε μετά την εξημέρωση του σκύλου, του αλόγου και την άφιξη των Πελασγών στη Λέσβο!).
Αγαπητοί αναγνώστες, κανονικά, όπως παγίως συνηθίζεται, θα έπρεπε με το σημερινό μου σημείωμα, να κάνω απολογισμό της χρονιάς που πέρασε. Αλλά τι να πεις για το 2009;
Για την παγκόσμια οικονομική κρίση, που έφτασε για τα καλά και στην Ελλάδα; Για την «πανδημία» της Γρίπης, που στην πραγματικότητα έχει στόχο την τεράστια κερδοφορία κάποιων μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών;
Για τις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης, που κατάντησαν ανέκδοτο;
Και τι να πω για το τι προσδοκούμε από τον καινούργιο χρόνο, όταν εγώ που είμαι αθεράπευτα αισιόδοξος, δε βρίσκω να πω τίποτα ευχάριστο;
Άστα να πάνε λοιπόν! Καλή χρονιά και κουράγιο!