Θλιβερό ρεκόρ υπογεννητικότητας

01/07/2012 - 05:56
Ανησυχητικός για το «αύριο» του νησιού προβάλλει ο απολογισμός των νέων πολιτών του που γεννήθηκαν το 2011. Οι γεννήσεις στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης μειώθηκαν για τρίτη συνεχή χρονιά, κάνοντας «βουτιά» σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο κατά 100 βρέφη.
21,5% λιγότερες γεννήσεις (579) το 2011 στη Λέσβο, σε σχέση με το 2008 (738), αλλά και 100 λιγότερες απ’ το 2010

Ανησυχητικός για το «αύριο» του νησιού προβάλλει ο απολογισμός των νέων πολιτών του που γεννήθηκαν το 2011. Οι γεννήσεις στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης μειώθηκαν για τρίτη συνεχή χρονιά, κάνοντας «βουτιά» σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο κατά 100 βρέφη. Σε σχέση μάλιστα με το 2008, οπόταν και ο αριθμός των γεννήσεων ήταν περίπου ίδιος με όλα τα προηγούμενα χρόνια της νέας χιλιετίας, η μείωση των γεννήσεων ξεπερνά το 20%. Με την εκτίμηση ότι λόγω της κρίσης υπήρξε σημαντικότατη μείωση και των γεννήσεων που αφορούν σε δημότισσες της Λέσβου στα μεγάλα μαιευτήρια των Αθηνών, η πραγματική μείωση υπολογίζεται σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά απ’ αυτή που αποτυπώνουν τα στοιχεία του Ληξιαρχείου Μυτιλήνης.

Εξ αιτίας της ίδιας παραμέτρου, της οικονομικής δυσχέρειας, καταγράφηκε στη Μυτιλήνη και ο μεγαλύτερος αριθμός πολιτικών γάμων που είχαν τελεστεί ποτέ μέσα σε ένα χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, οι γεννήσεις και οι γάμοι, εκδηλώσεις άμεσα συνυφασμένες και με την οικονομική κατάσταση των ανθρώπων, αναδεικνύουν περίτρανα πόσο έχει επηρεάσει η κρίση και τη Λέσβο.

«Βουτιά» γεννήσεων…
Το μόνο ληξιαρχείο της Λέσβου που καταγράφει γεννήσεις, είναι της Μυτιλήνης, αφού λόγω της ύπαρξης του Νοσοκομείου, μόνο στην πόλη γεννιούνται παιδιά, ενώ τα προηγούμενα χρόνια, δίχως να υπάρχουν συγκεντρωμένα επίσημα στοιχεία για τον αριθμό τους, πολλοί δημότες της Λέσβου έβλεπαν το φως σε ιδιωτικά μαιευτήρια της Αθήνας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε η ληξίαρχος της Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης, Αφροδίτη Ανδρικού - Τσαμπλάκου, η τελευταία εγγραφή γέννησης τού 2011 είχε αριθμό 579, ακριβώς 100 νούμερα λιγότερα απ’ τον τελευταίο αριθμό τού 2010, που έφτασε τις 679 γεννήσεις.
Συνολικά το 2009, βάσει των ίδιων στοιχείων του Ληξιαρχείου Μυτιλήνης, ο αριθμός των γεννήσεων στο Βοστάνειο ανήλθε στις 724, παρουσιάζοντας μικρή μείωση απ’ τον προηγούμενο χρόνο, το 2008, που οι γεννήσεις έφτασαν τις 738.
Όλα όμως τα χρόνια απ’ το ξεκίνημα της νέας χιλιετίας, και ύστερα απ’ το «μπαμ» που παρουσιάστηκε στο νησί με την αύξηση των γεννήσεων κυρίως από αλλοδαπές οικονομικές μετανάστριες, οι γεννήσεις στο Βοστάνειο κυμαίνονταν από 730 έως 760 κατ’ έτος. Οπότε, η μεγάλη μείωση του 2011 σε σύγκριση με το 2008 δείχνει ότι μέσα σε τρία χρόνια μειώθηκαν κατά 21,5% οι γεννήσεις, ποσοστό που καταδεικνύει τις επιπτώσεις της κρίσης στον οικογενειακό προγραμματισμό. Ή, με δεδομένη τη διακοπή θεσμοθετημένων παροχών και κινήτρων για την αύξηση της γεννητικότητας, αλλά και υπό τις παρούσες συνθήκες αβεβαιότητας και οικονομικής δυσπραγίας, ήταν επόμενο τα ζευγάρια και δη τα νέα που αντιμετωπίζουν και πιο έντονα το φάσμα της ανεργίας, να μην κάνουν παιδιά.
Το θλιβερό ρεκόρ υπογεννητικότητας δεν προκύπτει μόνο απ’ τη μείωση των γεννήσεων, αλλά και από το συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν υπήρξε αντίστοιχη μείωση στους θανάτους. Μόνο στη Δημοτική Ενότητα Μυτιλήνης οι θάνατοι για το 2011 έφτασαν τους 362 κι ήταν λίγο περισσότεροι απ’ το 2010.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey