Ο «Καλλικράτης» κόλλησε την οικοδομή

01/07/2012 - 05:56
Την κάλυψη νομοθετικού κενού του «Καλλικράτη», που έχει κολλήσει όλη την οικοδομική δραστηριότητα και την έκδοση νέων αδειών στη χώρα, συζήτησαν οι 13 περιφερειάρχες σε συνεδρίαση της διοικούσας επιτροπής της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Αθήνα.
Την κάλυψη νομοθετικού κενού του «Καλλικράτη», που έχει κολλήσει όλη την οικοδομική δραστηριότητα και την έκδοση νέων αδειών στη χώρα, συζήτησαν οι 13 περιφερειάρχες σε συνεδρίαση της διοικούσας επιτροπής της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Αθήνα. Η μη στελέχωση και λειτουργία των επιτροπών είναι το ένα ζήτημα. Το άλλο που θέτουν οι ίδιοι οι Μηχανικοί, είναι η αλλοίωση με τον «Καλλικράτη» του ίδιου του χαρακτήρα αυτών των οργάνων, αφού πλέον η διοίκηση έχει πλειοψηφία που πριν δε διέθετε, άρα θα μπορεί να λαμβάνει και τις αποφάσεις που θέλει.

Η διοικούσα επιτροπή τής ΕΝΠΕ, ομόφωνα, ζητά με απόφασή της από τα Υπουργεία Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης να προχωρήσουν άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των ΣΧΟΠ (Συμβούλιο Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος) και των ΕΠΑΕ (Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου), αφού όπως υποστηρίζουν ο νόμος παρουσιάζει κενό στη μεταβατική περίοδο, αλλά και έπειτα από αυτήν, «με αποτέλεσμα να έχει κολλήσει ο κλάδος της οικοδομής, καθώς δεν μπορούν να δοθούν οι σχετικές εγκρίσεις».
Τις επόμενες ημέρες, μετά και την ανακοίνωση των περιφερειαρχών, αναμένεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να εκδώσει εγκύκλιο, η οποία θα επιλύει το πρόβλημα με τη λειτουργία των Επιτροπών Αρχιτεκτονικού Ελέγχου και των Συμβουλίων Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος παρατείνοντας τη λειτουργία τους έτσι όπως ήταν έως το Δεκέμβριο, οπότε και υπάγονταν στις νομαρχίες, μέχρι τον ορισμό νέων.

Αλλοίωση…

Σωρευτικά όλων των άλλων προβλημάτων που αφορούν στην οικοδομή έρχεται και το πρόβλημα της λειτουργίας των ΣΧΟΠ και των ΕΠΑΕ, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Παραρτήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου του ΤΕΕ, Παναγιώτης Πιττός. Όμως, όπως συνέχισε ο ίδιος, η μη συγκρότηση έως τώρα επιτροπών δεν είναι το μόνο πρόβλημα που υπάρχει σε σχέση με τον «Καλλικράτη».
«Εδώ στην περιοχή μας, αφενός λειτουργεί το ΣΧΟΠ της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Επιτροπής και αφετέρου κάποιοι φορείς είχαν στείλει εκπροσώπους, και έτσι συγκροτήθηκαν επιτροπές, οι οποίες όμως δε λειτουργούν ή θα συγκροτηθούν τις επόμενες μέρες», ανέφερε ο κ. Πιττός, λέγοντας ότι «το σημαντικό πρόβλημα είναι άλλο. Ότι ουσιαστικά με τον “Καλλικράτη” αλλάζει η σύνθεση των επιτροπών, που χάνουν τον κοινωνικό τους χαρακτήρα γιατί πλέον η διοίκηση έχει την πλειοψηφία και ελέγχει τι αποφάσεις θα ληφθούν.».
Δίνοντας ένα παράδειγμα, ο κ. Πιττός ανέφερε πως στην ΕΠΑΕ μετέχουν με εκπροσώπους τους το ΤΕΕ και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, ενώ πριν έστελνε εκπρόσωπο και η ΤΕΔΚ Ν. Λέσβου. Την προεδρία έχει ο φορέας της Επιτροπής, δηλαδή πριν η Νομαρχία και τώρα ο Δήμος Λέσβου. Ο οποίος Δήμος, όμως, πλέον μετέχει και με τον εκπρόσωπο της ΤΕΔΚ, διαμορφώνοντας μια πλειοψηφία που ελέγχει τις αποφάσεις, αλλοιώνοντας τον κοινωνικό χαρακτήρα της επιτροπής.
Σημειωτέον ότι οι εκπρόσωποι του Δήμου Λέσβου στις εν λόγω επιτροπές και συμβούλια θα αποφασιστούν σήμερα Παρασκευή, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.


Για μεταφορά μαθητών
Οι 13 περιφερειάρχες ζητούν, εκτός απ’ τη ρύθμιση για τα ΣΧΟΠ και τις ΕΠΑΕ, την άμεση ψήφιση τροπολογίας για την επίλυση των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στις συμβάσεις για τη μεταφορά των μαθητών από τις καταργηθείσες νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, την απόδοση στις περιφέρειες του συνόλου των οφειλόμενων χρημάτων προηγούμενων ετών από το Υπουργείο Παιδείας και την κατάλληλη προετοιμασία για την εφαρμογή της σχετικής διάταξης του «Καλλικράτη» για μεταφορά της συγκεκριμένης αρμοδιότητας από τις περιφέρειες στους δήμους από την 1η Ιουλίου 2011, ώστε να μην υπάρχουν κενά και νέες αρρυθμίες.
Αποφάσισαν, επίσης, να ζητηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών ένα μέρος του Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση», ύψους 30 - 40 εκατ. ευρώ, να υλοποιηθεί από τις περιφέρειες, ώστε άμεσα να επιλυθούν βασικά προβλήματα διοικητικών υποδομών, όπως π.χ. η μηχανοργάνωση.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey