Ένα μικρό «φως στο τούνελ» έχει αρχίσει να διαφαίνεται για την τύχη της καθολικής εκκλησίας του Τάγματος των Φραγκισκανών της Μυτιλήνης, ένα ναό που εδώ και δύο χρόνια γίνονται προσπάθειες να αναστηλωθεί, ώστε να στεγάσει τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου.
Ένα μικρό «φως στο τούνελ» έχει αρχίσει να διαφαίνεται για την τύχη της καθολικής εκκλησίας του Τάγματος των Φραγκισκανών της Μυτιλήνης, ένα ναό που εδώ και δύο χρόνια γίνονται προσπάθειες να αναστηλωθεί, ώστε να μπορέσει να στεγάσει τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου. Με την άδεια αποκατάστασης να έχει δοθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, την περασμένη εβδομάδα το ναό επισκέφτηκε συντηρητής της 14ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η εξέταση του θέματος του προϋπολογισμού, ώστε να γίνουν στη συνέχεια προσπάθειες ένταξης του έργου σε κάποιο πρόγραμμα.
Πριν από δύο χρόνια, το «Ε» αποκάλυπτε πως επί δύο αιώνες τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου, αγίου προστάτη των ερωτευμένων, αναπαύονταν στην εκκλησία των φραγκισκανών στην οδό Ερμού και πως το 1990 μεταφέρθηκαν από τον τότε εφημέριο, φραγκισκανό μοναχό π. Τορκουάτο Μορίνι, άλλα στην Αθήνα και άλλα στη Ρώμη. Μέχρι που ο Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος, που ανέλαβε την έδρα της Αρχιεπισκοπής των Νήσων Νάξου, Τήνου, Άνδρου και Μυκόνου το 1993, μεσολάβησε ώστε τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου να επιστρέψουν στη Μυτιλήνη, με πρώτο βήμα την παράδοσή τους στην Αρχιεπισκοπή.
Ωστόσο, γρήγορα άρχισαν να γίνονται εμφανή τα «εμπόδια» που δεν επέτρεπαν την επιστροφή των λειψάνων στη Λέσβο, κίνηση που όταν επιτέλους ολοκληρωθεί θα συμβάλει πολύ, εκτός άλλων, και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας με την ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού.
Μία επίσκεψη του «Ε» στο ναό έδειξε τα πολλά προβλήματα που παρουσιάζει η παλιά αυτή εκκλησία των περίπου 100 ντόπιων και πολύ περισσότερων μεταναστών καθολικών του νησιού. Η λειτουργία συνέχιζε να πραγματοποιείται κάθε 15 μέρες, με ιερέα που ερχόταν από κάποια άλλη περιοχή, μέσα σε ένα χώρο που είχε υποστεί πολλές ζημιές από το πέρασμα του χρόνου. Η υγρασία είχε επιδράσει σε μεγάλο βαθμό, τόσο στο θόλο, όσο και στα εσωτερικά και εξωτερικά τοιχώματα, με την ψευδοροφή να μαδάει και το θόλο να έχει υποστεί καθίζηση.
Να μειώσουν τον προϋπολογισμό
Ήδη, τότε, η Αρχιεπισκοπή είχε αναθέσει σε πολιτικό μηχανικό τη σύνταξη μελέτης για την αποκατάσταση του μνημείου, δηλώνοντας όμως προς τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και το Υπουργείο Πολιτισμού πως δεν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα για την πραγματοποίηση του έργου. Στόχος, να μπορέσει να επισκευαστεί ο ναός, ώστε να μπορέσουν με τη σειρά τους να επιστρέψουν και τα λείψανα του αγίου, που τώρα φυλάσσονται στην Τήνο. Ωστόσο, κίνηση χρηματοδότησης ακόμη δεν έχει γίνει, παρ’ όλο που η Αρχιεπισκοπή έχει καταθέσει εδώ και ένα χρόνο περίπου τη μελέτη, με προϋπολογισμό 450.000 ευρώ.
Αυτό που έγινε πριν από τρεις μέρες, ήταν το να επισκεφτεί το ναό συντηρητής της 14ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, που βρέθηκε εκεί για να εξετάσει το θέμα του προϋπολογισμού, σε μια προσπάθεια να μειωθεί το ποσό. Σύμφωνα με την προϊσταμένη της υπηρεσίας, Χριστιάνα Λούπου, η 14η ΕΒΑ έχει αναλάβει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και τις αυτοψίες και έχει υποστηρίξει την ένταξη της μελέτης, που κατατέθηκε και εγκρίθηκε στο τέλος του περασμένου έτους.
«Υπάρχει ενδιαφέρον από το Υπουργείο Πολιτισμού και πρόθεση να αναζητηθεί η δυνατότητα ένταξης του έργου σε κάποιο πρόγραμμα», λέει η ίδια.
«Είναι μια κίνηση που τη θεωρώ θετική και ενδεχομένως να υπάρξει εξέλιξη», δήλωσε στο «Ε» ο Αρχιεπίσκοπός Νικόλαος. «Έχει αρχίσει να φαίνεται ένα μικρό “φως στο τούνελ”, δεν ξέρουμε όμως το… μήκος του τελευταίου. Αυτό που ελπίζουμε είναι να μην κρατήσει πάνω από ένα χρόνο πάλι η διαδικασία, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν σύντομα και τα λείψανα του αγίου, που τώρα είναι στην Τήνο και περιμένουν να πάρουν την… ανιούσα. Δε θέλω, όμως, να τα μεταφέρουμε στη Μυτιλήνη πριν αποκατασταθεί ο ναός, για να μη θεωρηθεί ότι θέλουμε να τα εμπορευτούμε για να έχουμε χρηματικές ενισχύσεις από τους πιστούς.»