Αντιδράσεις…

01/07/2012 - 05:56
Την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθούν στη Βουλή οι αλλαγές στο νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα. Αυτό δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη.
Την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθούν στη Βουλή οι αλλαγές στο νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα. Αυτό δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη. Όπως υποστήριξε, μετά την ψήφιση του νόμου όσοι θέλουν να χτίσουν σε εκτός σχεδίου περιοχές θα πρέπει να έχουν 10 στρέμματα προκειμένου να εκδώσουν οικοδομική άδεια. Όσοι ήδη έχουν οικόπεδα έκτασης τεσσάρων στρεμμάτων δε θα θιγούν. Άγνωστο παραμένει, όμως, τι θα γίνει με τις ενδιάμεσες καταστάσεις, δηλαδή για οικόπεδα από τέσσερα έως δέκα στρέμματα, αλλά και με τη μεταβίβαση οικοδομικών αδειών που ήδη έχουν εκδοθεί για οικόπεδα τεσσάρων στρεμμάτων. Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι όσοι έχουν τη δυνατότητα θα σπεύσουν να προχωρήσουν σε κατατμήσεις οικοπέδων.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο.
Αντίθετο με το νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα δηλώνει το Κ.Κ.Ε. και επισημαίνει ότι με τις διατάξεις όχι μόνο δεν προστατεύει τις χαρακτηρισμένες περιοχές Natura 2000, αλλά αντίθετα τις παραδίδει στην εμπορευματοποίηση και την καταστροφική δράση της κερδοσκοπίας από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
Θεωρεί ότι η θέσπιση υψηλότερου ορίου αρτιότητας (τα δέκα στρέμματα από τα τέσσερα που ήταν μέχρι τώρα) για την οικοδόμηση εκτός σχεδίου και σε περιοχές Natura 2000 αποτελεί πλήγμα για τους μικροϊδιοκτήτες γης, πιστεύοντας πως ανοίγει το δρόμο στη συγκέντρωση της γης, που αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα για μεγάλες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Οι «Οικολόγοι»
Εξ άλλου, η περιφερειακή παράταξη «Οικολογικός Άνεμος» θεωρεί πως το νομοσχέδιο για την προστασία της βιοποικιλότητας είναι σε λάθος κατεύθυνση. Θεωρεί πως πρέπει να καταργηθεί εντελώς η εκτός σχεδίου δόμηση και ειδικά για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου προτείνει:
Να καταργηθεί η εκτός σχεδίου δόμηση και η παρόδια δόμηση, και μάλιστα κατά προτεραιότητα στα νησιά. Τέτοιου είδους δόμηση κατοικίας, ξενοδοχείων, βιοτεχνιών, εργοστασίων σε περιοχές που δεν έχουν μελετηθεί, δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ευρώπη.
Να παρέχεται γρήγορα επαρκής πολεοδομημένη γη μέσα από πολεοδομικές μελέτες, που να καλύπτει τις οικιστικές ανάγκες.
Να γίνονται σωστά οι μελέτες του κτηματολογίου. Σήμερα, οι πολίτες υποβάλλονται σε τεράστια έξοδα για να διορθώσουν τα λάθη των μελετών κτηματολογίου που αναθέτει το Υπουργείο.
Να αποτρέπονται στο νησιωτικό χώρο οποιεσδήποτε μεγάλες επενδύσεις βρίσκονται σε αναντιστοιχία με την κλίμακα και την ποιότητα του περιβάλλοντος.


«Ναυτίλος εν δράσει»:
«Ναι στα 10 στρέμματα»

Ήπιο μέτρο, που έπρεπε να είχε ψηφισθεί από χρόνια, θεωρεί την αύξηση του ορίου της αρτιότητας στα 10 στρέμματα προκειμένου να δομηθούν εκτός σχεδίου οικόπεδα. Έτσι αντιμετωπίζει τη σχετική διάταξη του νομοσχεδίου για τη βιοποικιλότητα ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Ναυτίλος εν δράσει».

Σε σχετική ανακοίνωσή του επικρίνει τους βουλευτές τού ΠΑΣΟΚ που αντέδρασαν στο συγκεκριμένο μέτρο, καταγγέλλουν δε ότι στον πυρήνα του υγροτόπου της Καλλονής έχει χτιστεί, τα τελευταία χρόνια, τριπλοκατοικία, η κατασκευή της οποίας δεν εμποδίστηκε από κανέναν.
«Η ενδεχόμενη απόρριψη της διάταξης για την εκτός σχεδίου δόμηση εντός προστατευόμενων περιοχών, η οποία περιλαμβάνεται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, θα έχει τεράστιες συνέπειες στην προστασία των ελληνικών οικοσυστημάτων. Ακυρώνει οποιαδήποτε έννοια προστασίας και διατήρησης, αφαιρώντας ένα συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, την πλούσια βιοποικιλότητα, έναν εθνικό πλούτο που θα μπορούσε να συνεισφέρει αποτελεσματικά σε προσπάθειες ανάπτυξης της χώρας», υπογραμμίζει ο Σύλλογος.


Αντιδρούν και για την αρτιότητα των δέκα στρεμμάτων οι 13 αιρετοί περιφερειάρχες, που ζητούν συναντήσεις με οκτώ υπουργούς
Για να γίνει καλή αρχή…

Σειρά συναντήσεων με υπουργούς ζητούν οι 13 περιφερειάρχες της χώρας, προκειμένου απ’ την αρχή να τεθούν σε σωστές βάσεις τα ζητήματα που απασχολούν τις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις. Την Τετάρτη, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Νάσος Γιακαλής, συμμετείχε στη συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, όπου και αναδείχθηκαν τα κυριότερα προβλήματα που προκύπτουν με την εφαρμογή του «Καλλικράτη».

Στη συνεδρίαση ομόφωνα αποφασίστηκε να ζητηθεί συνάντηση με τους υπουργούς Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λοβέρδο, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη, Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή, καθώς και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη, προκειμένου να τους θέσουν υπ’ όψιν τα προβλήματα που προκύπτουν.
Ειδικότερα, δε, εκτός του «Καλλικράτη», θα αναφερθούν και στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το Πρόγραμμα «προίκα» της διοικητικής μεταρρύθμισης «ΕΛΛ.Α.Δ.Α.», στον υπό ψήφιση Αναπτυξιακό Νόμο, στο Σχέδιο Νόμου «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις (Natura 2000)», θέμα που ως γνωστόν έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και διαφωνιών αφού θεσπίζει όριο αρτιότητας για την εκτός σχεδίου δόμησης σε περιοχές περιβαλλοντικής ευαισθησίας τα δέκα στρέμματα, καθώς και σε θέματα που άπτονται της συναρμοδιότητας του συνόλου των υπουργών.
Επίσης αποφασίστηκε οι περιφερειάρχες να στείλουν επιστολές-προσκλήσεις στους αρμόδιους υπουργούς και να ζητηθεί συνάντηση μαζί τους. Όπως ανακοίνωσε το γραφείο του κ. Γιακαλή, «με έντονη διάθεση και ομοφωνία διατυπώθηκε από όλους η ανάγκη ανάδειξης, αλλά και επίλυσης των προβλημάτων, καθώς και η ανάδειξη της σημασίας του θεσμού των Περιφερειών».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey