Από την Τουρκία, όπου βρέθηκε μέσα στις μέρες που μας πέρασαν, επέστρεψε πενταμελής ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλωμαρίου «Το Πόλιον». Η επίσκεψη στη γειτονική χώρα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Διά Βίου Μάθηση/Εκπαιδευτικές Συμπράξεις Grundtving.
Από την Τουρκία, όπου βρέθηκε μέσα στις μέρες που μας πέρασαν, επέστρεψε πενταμελής ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλωμαρίου «Το Πόλιον». Η επίσκεψη στη γειτονική χώρα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Διά Βίου Μάθηση/Εκπαιδευτικές Συμπράξεις Grundtving, με τίτλο «Μονοπάτια της Ευρώπης: περπάτα, βλέπε, νιώσε και πράξε», στο οποίο συμμετέχει ο Σύλλογος μαζί με φορείς από άλλες πέντε χώρες.
Στη δεύτερη αυτή συνάντηση του προγράμματος, μετά την αντίστοιχη επίσκεψη στην Ισπανία το περασμένο φθινόπωρο, τα μέλη του «Πόλιον» συναντήθηκαν από τις 29 Απριλίου έως τις 3 Μαΐου με αντιπροσώπους αντίστοιχων φορέων από την Ισπανία, τη Δανία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Τουρκία. Η συνάντηση έγινε στην επαρχία και την πόλη Αφιόν Καρά Χισάρ, στο κέντρο σχεδόν της Τουρκίας, όπου εδρεύει το Πανεπιστήμιο, που επίσης συμμετέχει. Στόχος, άλλωστε, του προγράμματος είναι η απόκτηση γνώσεων και νέων τρόπων εκμάθησης μέσω γνωριμίας με άλλους πολιτισμούς και εμπειρίες.
Τρεις γεμάτες μέρες
Την πρώτη μέρα της παραμονής τους, οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν από αρχαιολόγο στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, στο Μουσείο Ανεξαρτησίας και στα τζαμιά της περιοχής, μαθαίνοντας για τη θρησκεία των μουσουλμάνων και τον τρόπο προσευχής τους. Στη συνέχεια περιηγήθηκαν στην παλιά πόλη και επισκέφτηκαν το Millet Hamamı, που λειτουργεί πλέον ως πολιτιστικός χώρος, στον οποίο πραγματοποιούνται εκθέσεις ζωγραφικής, μαθήματα παραδοσιακής μουσικής και μαθήματα κατασκευής ψηφιδωτών. Αργότερα μέσα στη μέρα, δοκίμασαν παραδοσιακές γεύσεις σε αναπαλαιωμένο αρχοντικό της πόλης.
Το πρόγραμμα της δεύτερης μέρας περιελάμβανε επίσκεψη στην κοιλάδα των Φρυγέων, με τις αναρίθμητες σπηλιές (ανθρώπινα δημιουργήματα) που χρησιμοποιούνται ως κατοικίες, τόποι λατρείας, νεκροταφεία κ.λπ.. Οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν, επίσης, ένα κέντρο νοσηλείας ανθρώπων με ψυχικές διαταραχές, που λειτουργούσε κατά το Μεσαίωνα, ενώ παρακολούθησαν ένα παραδοσιακό γλέντι γάμου σε ένα μικρό χωριό της κοιλάδας.
Η τρίτη μέρα ήταν αφιερωμένη στο να εξοικειωθούν οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα με το εκπαιδευτικό σύστημα της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό επισκέφτηκαν το Πανεπιστήμιο του Αφιόν Καρά Χισάρ, στην πόλη Μπολβαντίν, όπου τους υποδέχτηκαν με τιμές ο κυβερνήτης της επαρχίας, ο διοικητής του στρατιωτικού σχηματισμού της περιοχής, ο υπεύθυνος ασφαλείας, αλλά και καθηγητές και φοιτητές, πριν την παρουσίαση του συντονιστή κάθε χώρας των δράσεων του φορέα που εκπροσωπούσε. Ακολούθησε επίσκεψη των ομάδων σε πρότυπο νηπιαγωγείο της περιοχής, καθώς και περιήγησή τους και γνωριμία τους με την τοπική κοινωνία και επίσκεψη σε μια μικρή βιοτεχνία παραγωγής χαλιών με παραδοσιακές μεθόδους.
Θερμή φιλοξενία
Οι αποχαιρετιστήριες εκδηλώσεις έλαβαν χώρα στο Horan Park, όπου οι εκπρόσωποι είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε παραδοσιακούς χορούς της περιοχής.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του «Πόλιον», Μυρσίνη Βαρτή - Ματαράγκα, ήταν εντυπωσιακή η θερμή φιλοξενία των Τούρκων εταίρων, η επισημότητα που έδωσαν στη συνάντηση αυτή, αλλά και η «τέλεια», όπως λέει χαρακτηριστικά, οργάνωσή της.
Σημειώνεται πως η επόμενη συνάντηση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Udine της βόρειας Ιταλίας μέσα στο Σεπτέμβριο, ενώ στη Λέσβο θα πραγματοποιηθεί η πέμπτη συνάντηση των εταίρων του προγράμματος, την άνοιξη του 2012. Στο πλαίσιό της, θα αναδειχθεί και θα προβληθεί το φυσικό περιβάλλον, η ιστορία και ο πολιτισμός του Πλωμαρίου και της Λέσβου, μέσα από τις θεματικές διαδρομές που ετοιμάζονται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλωμαρίου «Το Πόλιον».