Τα αίτια της πλημμύρας

01/07/2012 - 05:56
Σε κατάρρευση τμήματος του τοιχίου που χωρίζει την αυλή του Δημοτικού Σχολείου Καλλονής από τα γειτονικά οικόπεδα, αλλά και σε ανοίγματα στην κεραμοσκεπή, αποδίδει ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λέσβου, την πλημμύρα της προηγούμενης εβδομάδας.
Για σοβαρά τεχνικά προβλήματα στο Δημοτικό Σχολείο Καλλονής κάνει λόγο ο Κώστας Φραγκόπουλος

Σε κατάρρευση τμήματος του τοιχίου που χωρίζει την αυλή του Δημοτικού Σχολείου Καλλονής από τα γειτονικά οικόπεδα, αλλά και σε ανοίγματα στην κεραμοσκεπή, αποδίδει ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λέσβου, Κώστας Φραγκόπουλος, την πλημμύρα της προηγούμενης εβδομάδας. Προβλήματα από την έντονη βροχή σημειώθηκαν επίσης στα Δημοτικά Σχολεία Ιππείου και Αγιάσου, μικρότερης ωστόσο έκτασης και πιο εύκολα αντιμετωπίσιμα.

Όπως εξήγησε στο «Ε» ο κ. Φραγκόπουλος, που επισκέφτηκε και ο ίδιος το Δημοτικό Σχολείο Καλλονής αμέσως μετά την πλημμύρα της περασμένης Τετάρτης, η αυλή του Σχολείου βρίσκεται σε χαμηλότερο ύψος από αυτές των γειτονικών οικοπέδων. Αυτός είναι και ο λόγος που, με τη ζημιά που έχει σημειωθεί στο διαχωριστικό μαντρότοιχο και το μεγάλο όγκο νερών που διέρρευσε, τα 12 φρεάτια και η τάφρος που υπάρχει στη βόρεια και δυτική πλευρά του οικοπέδου του Σχολείου δεν αποδείχθηκαν επαρκή.
«Τα φρεάτια ήταν καθαρά, αλλά είναι έτσι κατασκευασμένα, ώστε να απορροφούν μόνο τα νερά της αυλής του Σχολείου, που είναι περίπου πέντε στρέμματα. Από τη στιγμή που εισέρρευσαν νερά από τα διπλανά οικόπεδα, η τάφρος δεν μπόρεσε να τα απομακρύνει όλα κι έτσι αυτά κατέληξαν στο υπόγειο του Σχολείου», λέει ο ίδιος.

Και πρόβλημα στη στέγη
Πέρα όμως από την πλημμύρα του υπογείου, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κάνει λόγο και για σοβαρό πρόβλημα στην κεραμοσκεπή του Σχολείου, που έχει ως αποτέλεσμα την εισροή νερών της βροχής και στις πάνω αίθουσες, παρ’ όλο που αυτή είχε, όπως υποστηρίζει, ανακαινιστεί πριν από έξι χρόνια.
«Είναι εγκληματικό να γίνεται εκτεταμένη ανακαίνιση του Σχολείου το 2005, με κόστος 1.140 ευρώ, ώστε να είναι άψογο και λειτουργικό, και από το 2008 να σημειώνεται άφθονη εισροή υδάτων από τα ταβάνια, ώστε κάθε φορά που βρέχει, οι συνάδελφοι να κάθονται με αδιάβροχα και ομπρέλες», συνεχίζει ο κ. Φραγκόπουλος. «Το πολύ νερό μπήκε στο υπόγειο, αλλά είναι δυνατόν επισκευασμένο κτήριο να παίρνει νερό από τη στέγη;»
Όπως εξηγεί, πάντως, η Σχολική Επιτροπή δεν μπορεί να διαθέσει πάνω ένα ορισμένο ποσό, που αγγίζει τις 6.500 ευρώ, για τις όποιες επισκευές. Για το λόγο αυτό, το θέμα θα πρέπει να αναλάβει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λέσβου, αναθέτοντας σχετική μελέτη τόσο για τη στέγη, όσο και για την κατασκευή περισσότερων φρεατίων στην αυλή και την ενίσχυση της τάφρου, ώστε να μην ξαναμπούν τόσα νερά.


Πλημμύρες και σε Ίππειος και Αγιάσο
Μικροπροβλήματα με τις βροχές της προηγούμενης εβδομάδας σημειώθηκαν και στα Δημοτικά Σχολεία Ιππείου και Αγιάσου.
Στην πρώτη περίπτωση, νερά διέρρευσαν μέσα σε διάδρομο του Σχολείου στο σημείο όπου το νέο κτήριο ενώνεται με το παλιό και απαιτείται τώρα επανατοποθέτηση των κεραμιδιών, καθώς και καθαρισμός και μόνωση του δώματος, ώστε να μην υπάρξει μεγαλύτερη ζημιά στο μέλλον.
Επίσης, μετά από επικοινωνία της διεύθυνσης του Δημοτικού Σχολείου Αγιάσου, ο κ. Φραγκόπουλος ενημερώθηκε για πρόβλημα επίσης στη στέγη, που κανείς από το χωριό δεν προσφέρεται να επιδιορθώσει. Έτσι, αν μέχρι την επόμενη εβδομάδα δε βρεθεί κάποιος τοπικός τεχνίτης, η Σχολική Επιτροπή θα αναθέσει το έργο σε κάποιο άλλο εργολάβο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey