Ο Όσιος Εφραίμ «αλλάζει» την εικόνα της οδού Ηλία Βενέζη και… ερμηνεύει τη βούληση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης που παραχώρησε δημοτικό οικόπεδο για ναΐδριο κι όχι για ναό.
Με ύψος τρούλου στα 9,10 μέτρα, ίσο με αυτό μιας τριώροφης πολυκατοικίας και με την εξάντληση και του τελευταίου επιτρεπόμενου χιλιοστού δόμησης στην περιοχή, το εκκλησάκι των Αγίου Φανουρίου και Οσίου Εφραίμ, που πήρε άδεια να ανεγερθεί στην αρχή της Ηλία Βενέζη, δε θα είναι αυτό που ο κάθε νους φαντάζεται σε μέγεθος ακούγοντας τη λέξη ναΐδριο. Θα είναι μια κανονικότατη ενοριακή εκκλησία εμβαδού 177,74 τετραγωνικών μέτρων, για την ανέγερση της οποίας μάλιστα ήδη «θυσιάστηκε» ένα αιωνόβιο δέντρο.
Κι όσο θα προχωρά η κατασκευή του, τόσο θα αποκαλύπτεται πόσο πολύ μπορεί να ταυτιστεί ένα ναΐδριο με έναν… Δούρειο Ίππο. Διά της λέξης ναΐδριο «πέρασε» το χτίσιμο του μεγάλου ενοριακού ναού της περιοχής.
Περίοικοι ζήτησαν απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης να ανακαλέσει την απόφασή του με την οποία παραχωρήθηκε το οικόπεδο στην εκκλησία για να χτιστεί ένα μικρό ναΐδριο. Εκτός των δύο συμβούλων της Αριστεράς, που ψήφισαν πως αν δεν εφαρμοστούν οι όροι της παραχώρησης, αν δεν ανεγερθεί δηλαδή ένα μικρό εκκλησάκι, να ανακληθεί η δωρεά του δήμου Μυτιλήνης, τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου δε θέλησαν να έρθουν σε σύγκρουση. Όχι μόνο με τη μητρόπολη και τον ιερέα της ενορίας, αλλά και με τους πιστούς της περιοχής, όσους από αυτούς θέλουν μια καινούργια εκκλησία.
Ανεξάρτητα όμως απ’ το με ποια πλευρά τάσσεται ο καθένας, γεγονός παραμένει πως η βούληση του Δημοτικού Συμβουλίου πριν περίπου τέσσερα χρόνια, όταν και παραχωρήθηκε το οικόπεδο, ήταν να γίνει εκεί ένα εκκλησάκι. Οπότε η ανέγερση ενός ναού μετά τρούλου, με κάλυψη 177,74 τετραγωνικών μέτρων, δεν αλλάζει μόνο την όψη της Ηλία Βενέζη, αλλά επί της ουσίας αλλοιώνει και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Τι εγκρίθηκε…
Με πρόταση του αντιδημάρχου Απόστολου Πατέστου, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει συνάντηση του δημάρχου Μυτιλήνης, Νάσου Γιακαλή, με το μητροπολίτη Μυτιλήνης κ.κ. Ιάκωβο, προκειμένου να ζητηθεί η παρέμβασή του ώστε να μειωθεί ο όγκος τού υπό ανέγερση ναού.
Εδώ ας σημειωθεί ότι από την πρώτη στιγμή της παραχώρησης του οικοπέδου, επί δημαρχίας Άρη Χατζηκομνηνού, μερίδα των κατοίκων και των επαγγελματιών της περιοχής αντέδρασαν έντονα γιατί ο συγκεκριμένος χώρος προοριζόταν για πάρκο. Οι ίδιοι, με αίτησή τους στο Δημοτικό Συμβούλιο, ζήτησαν την ανάκληση της παραχώρησης στην εκκλησία, προβάλλοντας σειρά επιχειρημάτων, με κυριότερο αυτό που παρουσίασαν την Τετάρτη ενώπιον των δημοτικών συμβούλων, λέγοντας ότι αντί για ναΐδριο θα κατασκευαστεί ένας μεγάλος ναός. Η κ. Π. Κοκκίνη - Κουτλή, εκ των περιοίκων, ανέφερε πως το εμβαδόν του ναού είναι 177 τετραγωνικά, αποδεικνύοντας έτσι πως πρόκειται για μεγάλη εκκλησία κι όχι για το ναΐδριο για το οποίο έγινε η παραχώρηση της οικοπεδικής έκτασης.
Η ίδια, όπως και ο κ. Ν. Ζώτας, που πήραν μετά το λόγο, είπαν πως προκειμένου να ανεγερθεί η εκκλησία ξεκίνησαν οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου «και ήδη γίναμε μάρτυρες ενός ανοσιουργήματος και ειδικότερα της κοπής ενός τεράστιου δέντρου».
Εκπροσωπώντας το φροντιστηριακό συγκρότημα Κονταξή - Μανιάτη - Κουρτέλλη, ο κ. Γ. Μανιάτης ανέφερε ότι όταν το 1990 ως επιχείρηση αγόρασε το ακίνητο που στεγάζει σήμερα το φροντιστήριο, υπήρχε η προοπτική δημιουργίας πάρκου ακριβώς δίπλα. Τώρα όμως, σε μια περιοχή που υπάρχει έλλειμμα πράσινου, ανεγείρεται ένας μεγάλος ναός, κι όχι το ναΐδριο για το οποίο κι έγινε η παραχώρηση.
Το αίτημα των περιοίκων, όπως κι εγγράφως κατατέθηκε, είναι να προχωρήσει «σε ανάκληση της πράξεως δωρεάς που συντελέστηκε στο παρελθόν, εφόσον, εκ μέρους του δωρεολήπτη Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη Προδρόμου δεν τηρήθηκαν τα υπεσχημένα».
Άλλα λόγια…
Μετά την αποχώρηση των πολιτών, το Συμβούλιο εξέτασε το αίτημα. Η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, επί ημερών της οποίας κι έγινε η παραχώρηση, ψήφισε κατά του αιτήματος. Ο Βαγγέλης Χριστοδούλου, καταγγέλλοντας ιδιαίτερα την κοπή του δέντρου ως έγκλημα, και ο Γιάννης Ζερδελής, τονίζοντας πως πρέπει να τηρηθούν οι όροι του δωρητή-δήμου Μυτιλήνης, ψήφισαν να ανακληθεί η απόφαση αν αντί για ναΐδριο γίνει ναός. Όμως δεν ήταν αυτή η απόφαση που πλειοψήφησε, αν και υπήρξε η πρόταση του κ. Πατέστου, προκειμένου να επιχειρηθεί μείωση του όγκου του ναού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσαν οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες, ο ναός έχει πάρει άδεια απ’ τη Ναοδομία για την πλήρη κάλυψη του επιτρεπόμενου ορίου δόμησης, δηλαδή θα κτιστούν βάσει της μελέτης που εκπονήθηκε 177,74 τ.μ. κι ο τρούλος του ναού θα έχει ύψος 9,10 μέτρων.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης δεν υπήρχε γνώση των ορίων που χαρακτηρίζουν ένα εκκλησιαστικό κτίσμα ναΐδριο ή ναό. Χθες, σε επικοινωνία μας μαζί του, ο αρχιερατικός επίτροπος π. Γρηγόριος Δουμούζης ανέφερε ότι βάσει εγκυκλίου της Ιερά Συνόδου δεν τίθεται περιορισμός στο μέγεθος, αρκεί πέριξ του ναού να υπάρχει ελεύθερος οικοπεδικός χώρος δύο μέτρων.
Εφόσον ο ναός εγκαινιαστεί, θα μπορεί - σύμφωνα με τον ίδιο - να λειτουργεί κάθε μέρα, ενώ δε θα μπορεί, όπως και όλοι οι ναοί της μητρόπολης Μυτιλήνης, να βγάζουν ηχεία και μικροφωνικές εγκαταστάσεις, παρά μόνο την ημέρα που θα πανηγυρίζει.
«Λόγοι πρακτικοί - ανέφερε ο π. Γρηγόριος Δουμούζης - δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, αν πράγματι το ναΐδριο Αγίου Φανουρίου και Οσίου Εφραίμ είναι μεγαλύτερο του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, να γίνει αυτό ο ενοριακός ναός και ναΐδριό του ο Άγιος Ιωάννης.»
Θα ξανασυζητηθεί το θέμα;
Τίποτε οριστικό…
Το αίτημα των δημοτών που εξετάστηκε προχθές στο Δημοτικό Συμβούλιο, ίσως και να μην είναι η τελευταία φορά που τίθεται ως θέμα στο όργανο.
Αν η συνάντηση δημάρχου και μητροπολίτη δεν αποφέρει το ζητούμενο για πολλούς δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας αποτέλεσμα, τη μείωση δηλαδή των διαστάσεων του ναού, είναι πολύ πιθανό το θέμα να ξανασυζητηθεί.
Και τότε, όπως φάνηκε απ’ τις διαθέσεις πολλών μελών του Συμβουλίου, είναι πολύ πιθανόν να αποφασιστεί ανάκληση της απόφασης δωρεάς.