Στο τριήμερο 22 με 24 Οκτωβρίου διοργανώνεται στο Αϊβαλί, με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου και τη συνδρομή του δήμου και άλλων φορέων της πόλης, η ετήσια γιορτή για την ελιά και το λάδι.
Γιορτή ελιάς και λαδιού στο Αϊβαλί
Στο τριήμερο 22 με 24 Οκτωβρίου διοργανώνεται στο Αϊβαλί, με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου και τη συνδρομή του δήμου και άλλων φορέων της πόλης, η ετήσια γιορτή για την ελιά και το λάδι. Η έκθεση διοργανώνεται στο Eκθεσιακό Kέντρο «İsmet İnönü», σε έκταση 600 τετραγωνικών μέτρων, όπου θα εκθέσουν 16 επιχειρήσεις, τοπικές και μη, και έχουν προσκληθεί απ’ το Επιμελητήριο 500 προσωπικότητες απ’ όλη την Τουρκία και το εξωτερικό.
Στόχος της έκθεσης, να προβάλλει όλα τα σχετικά με την ελιά και το λάδι, το ευγενές προϊόν της περιοχής, που έχουν να κάνουν με την παραγωγή, την καλλιέργεια, την τεχνογνωσία και τη διακίνησή του. Την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου θα παρουσιαστούν τα βιβλία «Το ελαιόλαδο στη ζωή των ανθρώπων της Ανατολής» του Celal Başlangıç και της Aynur Tartan το «Δες ποιος είναι στην κουζίνα», ενώ θα εκθέσει τους πίνακές του ο τοπικός ζωγράφος Metin Benek. Το βραδάκι, στις 7, στο λιμάνι του Αϊβαλιού, θα δοθεί ανοιχτή συναυλία απ’ το συγκρότημα «V» με ρεπερτόριο ρεμπέτικα αλλά και rock. Το Σάββατο 23 Οκτωβρίου θα μεταφερθούν οι εκδηλώσεις στο μικρό χωριό Mutlu Köy, λίγο έξω απ’ το Αϊβαλί, όπου θα συμμετέχουν όσοι θέλουν στην ελαιοσυγκομιδή, θα παρακολουθήσουν την έκθλιψη και παραγωγή του λαδιού σε παραδοσιακό ελαιοτριβείο και θα γευτούν το καινούργιο λάδι.
Το κεντρικό σύνθημα της ημέρας θα είναι «Το λάδι είναι πιο πολύτιμο κι απ’ το χρυσό». Την Κυριακή, στις 11:30, θα μιλήσουν ο φημισμένος Τούρκος δημοσιογράφος Ali Ekber Yιldιrιm και ο Dr. Mustafa Tan για σύγχρονες τεχνικές επεξεργασίας της ελιάς και του λαδιού. Παράλληλα θα γίνονται κι άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς και δρώμενα σχετικά με τη διατροφή και τη γευσιγνωσία του ελαιολάδου.
Το Αϊβαλί όχι μόνο εκτιμά την ελιά και το λάδι, που είναι το κύριο παραγόμενο προϊόν του, αλλά φροντίζει και να το προβάλλει και να κατακτά ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στον κόσμο όσον αφορά στην παραγωγή του. Ας τα βλέπουμε εμείς που συνδέσαμε το μέλλον της ελιάς μόνο με… τις επιδοτήσεις.
Σχολείο ελληνικής γλώσσας στο Δικελί
Χθες ξεκίνησε στο Δικελί η εκπαιδευτική περίοδος διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας με δίωρα μαθήματα δύο φορές τη βδομάδα. Την πρωτοβουλία και το κόστος έχει ο δήμος και η κρατική υπηρεσία επιμόρφωσης, όπως η δική μας ΝΕΛΕ. Τα μαθήματα είναι δωρεάν.
Για φέτος εγγράφηκαν 37 μαθητές, οι περισσότεροι απ’ τους οποίους είναι κάτοχοι των λεγόμενων «πράσινων» διαβατηρίων, κυρίως συνταξιούχοι, που διαμένουν μόνιμα στο Δικελί και προγραμματίζουν να επισκέπτονται τα νησιά μας.
Έκθεση «Πόλη, νοσταλγία μου»
Ολοκληρώνεται σήμερα στο ελληνικό πολιτιστικό κέντρο «Σισμανόγλειο» της Κωνσταντινούπολης η έκθεση «Πόλη, νοσταλγία μου», που διοργανώθηκε απ’ τον οργανισμό «Κωνσταντινούπολη, πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης» και το ίδρυμα «Lozan Vakfι», ίδρυμα ανταλλαγέντων της συνθήκης της Λωζάννης. Η έκθεση σημείωσε μεγάλη επιτυχία, αφού υπολογίζεται ότι ημερησίως την επισκέπτονταν 300 με 500 επισκέπτες. Περιλάμβανε ταμπλό με την ιστορία 55 οικογενειών της ομογένειας και προβαλλόταν το ομώνυμο ντοκυμαντέρ των 55 συνεντεύξεων των Τωμιών της πόλης. Η έκθεση αυτή θα μεταφερθεί στην Αθήνα στο Μουσείο «Φιλιώς Χαϊδεμένου», στο ίδρυμα «Ανδρέας Παπανδρέου» από 26 Οκτωβρίου έως τέλος του μήνα και από 6 έως 13 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, στο Πολιτιστικό Κέντρο του λιμανιού (παλιές αποθήκες).