Stop στα χτένια

01/07/2012 - 05:56
Ό,τι χτένι πρόλαβε να φάει η Λέσβος απ’ τον Κόλπο Καλλονής τις προηγούμενες μέρες, πρόλαβε, γιατί από εδώ και πέρα και για άγνωστο διάστημα σταματά η αλιεία τους. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων δείχνουν πως υπάρχει αυξημένη συγκέντρωση καδμίου.
Λόγω αυξημένης συγκέντρωσης καδμίου απαγορεύτηκε η αλιεία απ’ τον Κόλπο Καλλονής

Ό,τι χτένι πρόλαβε να φάει η Λέσβος απ’ τον Κόλπο Καλλονής τις προηγούμενες μέρες, πρόλαβε, γιατί από εδώ και πέρα και για άγνωστο διάστημα σταματά η αλιεία τους. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων που έφτασαν στις 29 Φεβρουαρίου δείχνουν πως υπάρχει αυξημένη συγκέντρωση καδμίου, εξ αιτίας της οποίας και απαγορεύτηκε από χθες η αλιεία του συγκεκριμένου οστράκου. Παράλληλα, επαναλαμβάνονται οι μετρήσεις για βαριά μέταλλα και σε άλλα όστρακα της περιοχής, ενώ όλα συνηγορούν πως η ύπαρξη καδμίου οφείλεται σε φυσικά αίτια και δεν είναι αποτέλεσμα ρύπανσης.


Με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Φλώρου απαγορεύτηκε από χθες και μέχρι νεωτέρας η αλιεία, η διακίνηση και η διάθεση στην αγορά οστράκων του είδους «χτένια» απ’ τον Κόλπο Καλλονής Λέσβου, επειδή - όπως αναφέρεται στην απόφαση - «δεν πληρούνται οι όροι της σχετικής νομοθεσίας».
Όπως εξήγησε μιλώντας στο «Ε» ο κτηνίατρος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Νίκος Ιατρός, η επιτρεπόμενη ποσότητα είναι 1,0 χιλιοστόγραμμο στα 100 γραμμάρια σάρκας, ενώ σύμφωνα με τη μέτρηση του Ινστιτούτου Υγιεινής Τροφίμων Αθηνών ανιχνεύθηκε κάδμιο πέραν των επιτρεπόμενων ορίων και πιο συγκεκριμένα 1,2 χιλιοστόγραμμο στα 100 γραμμάρια.
Το κάδμιο είναι βαρύ μέταλλο που έχει κατηγορηθεί για καρκινογένεση. για αυτό και υπάρχει, όπως και για άλλα μέταλλα (π.χ. ψευδάργυρος), αυστηρό πλαίσιο για την κατανάλωση τροφών.

Καθαρά τα στρείδια
Σημειωτέον, όπως τόνισε ο κ. Ιατρός, τώρα έγινε για πρώτη φορά έλεγχος στα χτένια, αφού δεν επιτρεπόταν το προηγούμενο διάστημα, λόγω των περιορισμένων αποθεμάτων, η αλιεία τους. Παράλληλα με τα χτένια έγινε έλεγχος και στα στρείδια, στα οποία η συγκέντρωση βαρέων μετάλλων ανιχνεύθηκε εντός των επιτρεπόμενων ορίων.
Τις επόμενες μέρες, παρ’ ότι δεν έχει περάσει μεγάλο διάστημα απ’ τους ελέγχους του Οκτωβρίου, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής θα στείλει για εξέταση εκ νέου δείγματα από κυδώνια, καλόγνωμες και χάβαρα του Κόλπου Καλλονής.
Όπως εξήγησε μιλώντας στο «Ε» ο αναπληρωτής καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας στο Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δρόσος Κουτσούμπας, μελέτες που έχει κάνει στον Κόλπο Καλλονής δείχνουν πως βρίσκεται σε καλή κατάσταση θαλάσσιας βιοποικιλότητας. Σε ό,τι αφορά στο κάδμιο που συνήθως παρατηρείται σε μεγάλες συγκεντρώσεις σε περιοχές με βιομηχανική ρύπανση, τα όστρακα δε διαθέτουν μηχανισμό αποβολής του, όπως και όλων των βαρέων μετάλλων που προσλαμβάνουν με την τροφή. Οπότε δημιουργείται βιοσυσσώρευση, με αποτέλεσμα την εμφάνιση υψηλών συγκεντρώσεων.
Αυτό που πρέπει να εξεταστεί, μια και μετά τα χάβαρα υπήρξε αυξημένο κάδμιο και στα χτένια, είναι τι συμβαίνει στον Κόλπο Καλλονής. Μόνο έτσι θα αποκλειστεί οριστικά η πιθανότητα, εκτός από το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, να υπάρχει και εξωγενής παράγοντας που το επηρεάζει.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey