Ένας από τους οκτώ ευρωπαϊκούς φορείς, που συμπράττουν στα πλαίσια ενός νέου εκπαιδευτικού ευρωπαϊκού προγράμματος, είναι η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου.
Συμμετοχή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου σε ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα
Ένας από τους οκτώ ευρωπαϊκούς φορείς, που συμπράττουν στα πλαίσια ενός νέου εκπαιδευτικού ευρωπαϊκού προγράμματος, είναι η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου.
Το πρόγραμμα έχει τίτλο «SGOLC - School Governance to build a learning Community» (Διοίκηση Σχολικών Μονάδων για τη δημιουργία μιας Κοινωνίας Μάθησης) και έχει απώτερο στόχο τη βελτίωση του διοικητικού έργου στην εκπαίδευση.
Συντονιστής της σύμπραξης είναι το Italian Consortium of Vocational Institutes (με ειδίκευση στην Επαγγελματική Εκπαίδευση), ενώ εκτός από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, συμμετέχουν επιπλέον τα Πανεπιστήμια της Στοκχόλμης, της Brescia (Ιταλία) και της Θεσσαλίας (Ελλάδα), το ROC Midden Nederland (μεγάλο ολλανδικό Ινστιτούτο Κατάρτισης και Εκπαίδευσης Ενηλίκων), ο ρουμανικός Οργανισμός Κοινωνίας Πολιτών «Evolutia Asociatia» του Βουκουρεστίου και η εταιρεία «P.A. Group» (ειδική στη διαχείριση των δημοσίων υπηρεσιών).
Το πρόγραμμα μέχρι τώρα
Κεντρικός στόχος του προγράμματος, είναι η ανίχνευση των γνώσεων και δεξιοτήτων που απαιτούνται για την άσκηση του διοικητικού έργου στην εκπαίδευση και η βελτίωση των ικανοτήτων των σχολικών ηγετών.
Μέσα στον περασμένο Δεκέμβριο, έγινε έρευνα με χρήση ερωτηματολογίου σχετικά με την επιμόρφωση και την κατάρτιση των διευθυντών σχολικών μονάδων. Στην έρευνα, εκτός άλλων, ανταποκρίθηκαν και διευθυντές σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Λέσβου.
Επιπλέον, μέσα στους μήνες Ιανουάριο - Φεβρουάριο, οι εταιρικοί οργανισμοί ζήτησαν την άποψη γονέων, μαθητών, εκπαιδευτικών και διευθυντών / υποδιευθυντών των σχολείων, σχετικά με το προφίλ του σχολικού ηγέτη που θεωρούν απαραίτητο, για το σχολείο του κοντινού μέλλοντος. Στην έρευνα έλαβαν μέρος, περίπου 300 άτομα συνολικά από όλες τις συμμετέχουσες χώρες.
Τέλος, η σύμπραξη έχει ξεκινήσει την «παραγωγή» ενός πρωτότυπου Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Κατάρτισης. Μετά το καλοκαίρι, το πρότυπο αυτό θα ελεγχθεί μέσα από αρκετές τοπικές σειρές μαθημάτων και δύο Διεθνείς Εβδομάδες Κατάρτισης (μία στην Ελλάδα τον Οκτώβριο και μία στην Ιταλία τον Σεπτέμβριο του 2012).