Παρωδία… αγωνιστικότητας

01/07/2012 - 05:56
Απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα, όπως το εάν είναι διατεθειμένοι να αγωνιστούν δυναμικά ή όχι για το Εφετείο, πρέπει να δώσουν πρώτα απ’ όλους οι δικηγόροι, ή τουλάχιστον κάποιοι εξ αυτών, πριν συναποφασίσουν με τους υπόλοιπους τοπικούς φορείς για τη μορφή αυτών των κινητοποιήσεων.
Απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα, όπως το εάν είναι διατεθειμένοι να αγωνιστούν δυναμικά ή όχι για το Εφετείο, πρέπει να δώσουν πρώτα απ’ όλους οι δικηγόροι, ή τουλάχιστον κάποιοι εξ αυτών, πριν συναποφασίσουν με τους υπόλοιπους τοπικούς φορείς για τη μορφή αυτών των κινητοποιήσεων. Διότι, όπως φάνηκε απ’ την τρίωρης διάρκειας συζήτηση στη σύσκεψη που διοργάνωσε η νομαρχία, ακόμη και μέλη της Επιτροπής Αγώνα του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης θέλουν να κάνουν ομελέτα, εξασφαλίζοντας εκ των προτέρων ότι τα αυγά θα τα σπάσουν… άλλοι.

Ο βουλευτής Γιάννης Γιαννέλλης, που ήρθε απ’ την Αθήνα για τη σύσκεψη, ο νομάρχης, ο δήμαρχος Μυτιλήνης, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ, Σωτήρης Ζαμτράκης, αλλά και άλλοι φορείς που συμμετείχαν, κατέθεσαν προτάσεις, έθεσαν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του κοινού αγώνα, εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να αγωνιστούν. Αντιθέτως, κάποιοι εκ των δικηγόρων παρέσυραν τη συζήτηση σε αδιέξοδα μονοπάτια, διατυπώνοντας κορώνες για την αναποτελεσματικότητα του αγώνα, για το έλλειμμα αγωνιστικής διάθεσης απ’ τους Λέσβιους, όπως και για τη γελοιοποίηση αγώνων που δεν έχουν μεγάλη μαζικότητα. Γι’ αυτό, συνέχεια στη βραδινή σύσκεψη της Πέμπτης, επρόκειτο να δοθεί χθες το μεσημέρι, κι αφού, τουλάχιστον οι δικηγόροι, «ομονοήσουν» μεταξύ τους σε κοινή στάση για το εάν θέλουν ή όχι πέραν της αποχής να προβούν και σε άλλες κινητοποιήσεις.

Συλλαλητήριο στην Αθήνα

Όπως εύστοχα παρατήρησαν κατ’ επανάληψη πολλοί απ’ τους μετέχοντες στη σύσκεψη, αλλά και δικηγόροι μέλη της Επιτροπής Αγώνα, όπως ο Γιάννης Πετρέλλης και ο Απόστολος Κομνηνάκας, αντικείμενο της προχθεσινής συνάντησης επρόκειτο να ήταν η αντιμετώπιση πρακτικών ζητημάτων σε σχέση με τη διοργάνωση συλλαλητηρίου των Λέσβιων και Λημνιών στην Αθήνα, προκειμένου να διεκδικήσουν εφετείο. Αντ’ αυτού και με ευθύνη κάποιων δικηγόρων, διακύβευμα της συζήτησης αποτέλεσε αν πρέπει να γίνουν κινητοποιήσεις, αν έχει νόημα, όταν ακόμη και οι Κρητικοί επιστρέφουν άπρακτοι στο νησί τους, να κινητοποιείται ο νομός Λέσβου.
Τελικά αποφασίστηκε να οριστικοποιηθεί το τι θα γίνει, αφού προηγουμένως υπάρξουν απ’ όλους τους φορείς συγκεκριμένες προτάσεις για κεντρική κινητοποίηση στην Αθήνα.
Βασικός προσανατολισμός είναι να γίνει ένα συλλαλητήριο στην Αθήνα, μεταξύ 20 και 25 Μαΐου, με συμμετοχή εκπροσώπων των τοπικών φορέων και του νομικού κόσμου του νομού, και ενδεχόμενη κινητοποίηση των συντοπίτικων συλλόγων της Αττικής, καθώς και διακεκριμένων νομικών και δημοσιογράφων που κατάγονται απ’ τη Λέσβο.

Υψηλού κόστους

Ένα απ’ τα λίγα πρακτικά ζητήματα που τέθηκαν στο τραπέζι ήταν το υψηλό κόστος που έχει μια κινητοποίηση στην Αθήνα. Σε ό,τι αφορά στη μετακίνηση ακτοπλοϊκώς, θέμα που είχε διερευνήσει ο Νάσος Γιακαλής, παρ’ ότι ζητείται έκπτωση 50% στα εισιτήρια μέχρι τώρα δεν έχει δοθεί παρά μόνο 25%. Αναφορικά με την καμπάνια δημοσιότητας στα αθηναϊκά Μέσα, όπως είπε ο Γιάννης Πετρέλλης που έκανε τη σχετική έρευνα, δε φτάνουν 100.000 ευρώ για να προβληθεί το αίτημα της Λέσβου.
Στη συνάντηση υπήρξαν ενδιαφέρουσες προτάσεις, όπως για παράδειγμα αυτή του δημάρχου Μυτιλήνης: αν είναι να διοργανωθεί συλλαλητήριο, να μην τεθεί μόνο το θέμα του Εφετείου, αλλά όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν το νησί (ενεργειακό, καύσιμα, λιμάνι Μυτιλήνης).
«Αποφασίστε τι θέλετε και είμαστε εδώ, συμπαραστάτες σας, να συναποφασίσουμε το πώς θα προχωρήσουμε άμεσα», είπε στους δικηγόρους ο νομάρχης Λέσβου, Παύλος Βογιατζής, μεταθέτοντας για χθες το απόγευμα τη λήψη των οριστικών αποφάσεων. Ο κ. Γιαννέλλης πρότεινε να συνταχθεί πρακτικό με τις τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν, το οποίο και θα αποσταλεί στον πρωθυπουργό και σε όλα τα κόμματα, προειδοποιώντας για τις κινητοποιήσεις που θα υπάρξουν.
Στη σύσκεψη μετείχαν ακόμη, εκτός των προαναφερομένων, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Σπύρος Γαληνός και Μιχάλης Μαμάκος, οι πρόεδροι του Επιμελητηρίου Γιώργος Ορφανός, του Εμπορικού Συλλόγου Μάρω Βερβενιώτη, των ΕΒΕ Νίκος Μπουλμπούλης, του ΤΕΕ Παναγιώτης Πιττός, του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου Χρήστος Θεοδώρου, ο διευθυντής του Περιφερειακού Κέντρου Επιμόρφωσης, Δημήτρης Σουβλερός, και οι δικηγόροι Πέλλα Ανδριώτου, Νίκος Χωριατέλλης, Άρης Ελευθερίου και Δημοσθένης Χατζηγιάννης, ενώ σχολιάστηκε αρνητικά το γεγονός ότι απουσίαζαν ο πρόεδρος και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης.


 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey