«Σε συνεννόηση με την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου»

01/07/2012 - 05:56
Μεγάλες διαστάσεις πήρε το θέμα που αποκάλυψε το «Ε» με το «τέχνασμα» που εφαρμόστηκε ώστε να επιστραφεί το επίδομα τροφής στους γιατρούς των Κέντρων Υγείας της Λέσβου.
Μεγάλες διαστάσεις πήρε το θέμα που αποκάλυψε χθες το «Ε» με το «τέχνασμα» που εφαρμόστηκε προκειμένου να επιστραφεί το επίδομα τροφής στους γιατρούς των Κέντρων Υγείας της Λέσβου, οι οποίοι καταχωρήθηκαν στις καταστάσεις μισθοδοσίας στον κωδικό των «παραπληγικών» προκειμένου να μη φορολογηθούν.

Μιλώντας χθες στο «Ε», ο διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Παύλος Παπαδόπουλος, διαχώρισε τη θέση του Νοσοκομείου από το όλο ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι ουσιαστικά κλήθηκε να εφαρμόσει οδηγίες της κεντρικής διοίκησης, ενώ όσον αφορά στη «λύση» των «παραπληγικών», λέει πως αυτή εφαρμόστηκε μετά από συνεννόηση με το Κέντρο Ηλεκτρονικής Μηχανογράφησης του Υπουργείου Υγείας, και πως πάντως δεν ήταν μια «παράνομη ενέργεια» που έγινε με ευθύνη του Νοσοκομείου. Ανέφερε, μάλιστα, ότι ο ίδιος «δε γνώριζε» πως ο συγκεκριμένος κωδικός ήταν για «παραπληγικούς».

Εφαρμόσαμε εντολές
«Η υπόθεση αυτή ξεκινά από το 2008. Τότε με υπουργική απόφαση χορηγήθηκε το επίδομα τροφής των 35 ευρώ στους γιατρούς. Στη συνέχεια ήρθε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, που είπε ότι κακώς χορηγήθηκε αυτό το επίδομα. Ακολούθησε απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ζήτησε την επιστροφή του. Η τότε διοίκηση του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, σε εφαρμογή εντολής του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πήρε απόφαση να παρακρατήσει το ποσό του επιδόματος από τους γιατρούς. Ήρθε, όμως, το 2010 νομοθετική ρύθμιση, που έλεγε ότι πρέπει να επιστραφεί αυτό το επίδομα. Έτσι, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να επιστραφεί. Μέχρι εκεί ήταν η αρμοδιότητά μας. Στη συνέχεια αναθέσαμε το θέμα στην Υπηρεσία Κέντρων Υγείας του Νοσοκομείου, η οποία σε συνεννόηση με το Κέντρο Ηλεκτρονικής Μηχανογράφησης του Υπουργείου Υγείας ζήτησε οδηγίες για τον κωδικό στον οποίο θα πρέπει να ενταχθεί αυτό το επίδομα, προκειμένου να μη φορολογηθούν ξανά οι γιατροί, καθώς όταν τους είχε δοθεί την πρώτη φορά και πάλι είχαν φορολογηθεί. Τώρα, σε ποιον κωδικό τελικά εντάχθηκε εγώ δεν το γνωρίζω, γιατί δεν ήταν δικό μας θέμα πλέον», δήλωσε στο «Ε» ο κ. Παπαδόπουλος.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως το Νοσοκομείο σε κάθε περίπτωση εφάρμοσε τις εντολές που δόθηκαν από το Υπουργείο Υγείας, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ όσον αφορά στον κωδικό, βασίστηκε και πάλι σε οδηγίες αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου. «Και τότε που η προηγούμενη διοίκηση του Νοσοκομείου αποφάσισε την παρακράτηση του επιδόματος τροφής από τους γιατρούς, αλλά και τώρα που αποφάσισε την επιστροφή του, οι αποφάσεις ήταν απολύτως σωστές γιατί βασίζονταν σε οδηγίες και εντολές της κεντρικής διοίκησης.»
Ας σημειωθεί, τέλος, πως το όλο θέμα παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις αν σκεφθεί κανείς ότι το ίδιο ακριβώς ζήτημα αντιμετωπίσθηκε από τις διοικήσεις όλων των περιφερειακών νοσοκομείων και των κέντρων υγείας, που κλήθηκαν να εφαρμόσουν και στη συνέχεια «να πάρουν πίσω» το επίδομα «τροφής». Αυτό πολύ απλά σημαίνει πως οι «παραπληγικοί» γιατροί μάλλον είναι εκατοντάδες σε όλη την Ελλάδα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey