Τα λεφτά τους… πίσω

01/07/2012 - 05:56
Ο κίνδυνος επιστροφής χρημάτων για έργα που πλήρωσε το Γ΄ Κ.Π.Σ. και δε λειτουργούν ακόμη, δεν εξαλείφθηκε με την ανάθεση της μαρίνας Μυτιλήνης. Αν έως το τέλος Μαΐου δε λειτουργήσει το Γηροκομείο Πολιχνίτου και το Μουσείο Καλλονής, ο Δήμος Λέσβου καλείται να επιστρέψει πίσω κοντά ένα εκατομμύριο ευρώ.
Αυστηρές κυρώσεις αν δεν ανοίξουν άμεσα Γηροκομείο Πολιχνίτου και Μουσείο Καλλονής, που πήραν ένα εκατομμύριο ευρώ απ’ το Γ΄ Κ.Π.Σ.

Ο κίνδυνος επιστροφής χρημάτων για έργα που πλήρωσε το Γ΄ Κ.Π.Σ. και δε λειτουργούν ακόμη, δεν εξαλείφθηκε με την ανάθεση της μαρίνας Μυτιλήνης. Δύο δημοτικά κτηριακά έργα, που ολοκληρώθηκαν το 2010 και έχουν παραληφθεί, μπαίνουν στο στόχαστρο των κοινοτικών υπηρεσιών, αφού έως σήμερα, ενώ κατασκευάστηκαν, δεν έχουν ακόμη στεγάσει ό,τι προορίζονταν να στεγάσουν. Αν μάλιστα έως το τέλος Μαΐου δε λειτουργήσει το Γηροκομείο Πολιχνίτου και το Μουσείο Καλλονής, ο Δήμος Λέσβου καλείται να επιστρέψει πίσω κοντά ένα εκατομμύριο ευρώ, όσο στοίχισαν δηλαδή και τα δύο έργα.

Την Πέμπτη το πρωί, στο γραφείο του Δημήτρη Βουνάτσου έγινε σύσκεψη με τη συμμετοχή στελεχών τής ΜΟΔ Α.Ε. απ’ την Αθήνα, του προϊσταμένου της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Γιώργου Πλακωτάρη, αντιδημάρχων και υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου Λέσβου. Στη σύσκεψη έγινε σαφές ότι αν ο Δήμος δεν πάρει μέτρα για να καταστούν λειτουργικά τα δύο έργα άμεσα, θα υποστεί τις προβλεπόμενες κυρώσεις, που συνίστανται στην επιστροφή της χρηματοδότησης.
«Εκτέθηκαν τα προβλήματα που έως τώρα δεν έχουν επιτρέψει την αξιοποίηση των δύο έργων που θα προσφέρουν στέγη σε σημαντικές υπηρεσίες του Δήμου, όπως και τα υπαρκτά ζητήματα που εμποδίζουν τη λειτουργία τους, δηλαδή τα οικονομικά και η απαγόρευση των προσλήψεων», τόνισε ο γενικός γραμματέας του Δήμου, Γιάννης Τσαμπάνης, υπογραμμίζοντας πως έτσι όπως είναι πλέον η κατάσταση το Μουσείο της Καλλονής, θα πρέπει να υπολογίζει στην εθελοντική προσφορά των τοπικών συλλόγων της περιοχής.
Η προθεσμία που τέθηκε απ’ τα στελέχη τής ΜΟΔ ήταν μόλις μέχρι το τέλος Μαΐου, αν και στη συζήτηση φάνηκε ότι θα υπάρχει περιθώριο και για ένα ακόμη τρίμηνο εάν διαπιστωμένα γίνουν ενέργειες από πλευράς Δήμου. Για τα θέματα που αφορούν σε νομικές εκκρεμότητες, αναμένεται να υπάρξουν τη Δευτέρα και συναντήσεις του κ. Βουνάτσου στην Αθήνα.


Για να λειτουργήσει το Γηροκομείο Πολιχνίτου
Συνεργασία με τα Φιλανθρωπικά

Η μετατροπή παλιού δημοτικού κτηρίου στον Πολιχνίτο σε γηροκομείο ξεκίνησε το Μάιο του 2007, με προϋπολογισμό 700.000 ευρώ, με τον οποίο και είχε ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) 2000 - 2006 Βορείου Αιγαίου.


Σήμερα ο Πολιχνίτος διαθέτει μια ολοκληρωμένη και σύγχρονη μονάδα δυναμικότητας 22 κλινών, αλλά και δυνατότητας ημερήσιας φιλοξενίας σημαντικού αριθμού ηλικιωμένων, οι οποίοι και θα εξυπηρετούνται σε σίτιση και άλλες φροντίδες, ψυχαγωγίας και περίθαλψης.
«Υπάρχει ο σχεδιασμός και έχει κατ’ επανάληψη συζητηθεί και απ’ το δήμαρχο με το Μητροπολίτη Μυτιλήνης και πρόεδρο των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων κ. Ιάκωβο το Γηροκομείο να λειτουργήσει απ’ τα Φιλανθρωπικά», εξήγησε ο αντιδήμαρχος Πολιχνίτου, Νίκος Κατράνης, συμπληρώνοντας ότι αυτό που δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί και διερευνάται με τι φόρμουλα θα γίνει η συνεργασία, προκειμένου να κατοχυρωθούν και τα δικαιώματα του Δήμου που θα παραχωρήσει τη μονάδα προς χρήση. Το θέμα αυτό, όπως μας είπε ο κ. Κατράνης, εξετάζει για λογαριασμό του Δήμου Λέσβου ο νομικός Τάσος Κόρακας και αναμένεται πολύ σύντομα να έχει διευκρινιστεί το όλο πλαίσιο.
Σημειωτέον ότι το Γηροκομείο είναι πλήρως εξοπλισμένο και διαθέτει ακόμη και τα κλινοσκεπάσματα, καθώς και όλο τον ξενοδοχειακό εξοπλισμό που προβλέπεται.


Δήμος και Σύλλογοι της Καλλονής συνεργάζονται για να λειτουργήσει το Μουσείο στο παλιό λουτρό
Τι θα εκτεθεί;

Το 2007 εντάχθηκε με 250.000 ευρώ στο ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου και το έργο ανακαίνισης του παλιού λουτρού Καλλονής, προκειμένου να στεγαστεί σ’ αυτό το Λαογραφικό Μουσείο Καλλονής. Το έργο αφορούσε στην επισκευή, ανακαίνιση και αναδιαρρύθμιση του κτηρίου του παλιού λουτρού και του βοηθητικού του χώρου, όπως και στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, ολοκληρώθηκε το 2010 και παραλήφθηκε πριν λίγους μήνες απ’ το Δήμο Λέσβου, ο οποίος και καλείται να τον λειτουργήσει.

«Σε μια προσπάθεια να δούμε και πώς θα λειτουργήσει, αλλά κυρίως τι εκθέματα θα φιλοξενήσει το Μουσείο, κάλεσα τους συλλόγους της περιοχής και είχαμε μια εκτενή συζήτηση, όπου και εκφράστηκαν διάφορες προτάσεις. Καταλήξαμε στη συγκρότηση μιας επιτροπής που θα αναλάβει τη συγκέντρωση υλικού λαογραφικού χαρακτήρα απ’ όλα τα χωριά της περιοχής, αλλά και τη διατύπωση πρότασης για το πώς θα λειτουργήσει το Μουσείο», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Καλλονής, Βαγγέλης Γιαβάσης.
Στην επιτροπή, εκτός απ’ τον αντιδήμαρχο θα μετέχουν ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, Θανάσης Ελευθερίου, η πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Καλλονής, Μένη Ατσικμπάση, ο πρόεδρος του ΕΘΟΚ, Θεοχάρης Πελέκος, η πρόεδρος της Εθελοντικής Ομάδας Καλλονής, Ασανούλα Γιαννή, καθώς και εκπρόσωπος του Συλλόγου Δεσποινίδων και Κυριών Καλλονής «Ευποιία». Στη σύσκεψη μετείχαν, ακόμη, εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου Καλλονής, του Συλλόγου «ΣιτίΖΩ», καθώς και οι διευθυντές όλων των σχολείων της Καλλονής.

Η ώρα της συλλογής…
Στη συνάντηση, όπως μας είπε ο κ. Γιαβάσης, τέθηκε το θέμα της έκθεσης της αξιόλογης συλλογής από αρχαία αντικείμενα και νομίσματα που είχε αποκτηθεί απ’ το Δήμο Καλλονής επί δημαρχίας Άρη Ελευθερίου, απ’ τον οποίο και ξεκίνησε η προσπάθεια δημιουργίας τοπικού μουσείου μεταξύ άλλων και για την έκθεσή της. Ο κ. Γιαβάσης, που δε γνώριζε λεπτομέρειες για τη συλλογή, θα επικοινωνήσει με τον κ. Ελευθερίου προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά.
Ο πρώην δήμαρχος, μιλώντας χθες στο «Ε», θύμισε την ιστορία της συλλογής των νομισμάτων, που ξεκινά τον Ιανουάριο του 1995, μόλις δηλαδή είχε αναλάβει στην πρώτη του θητεία. Με τη συμβολή Καλλονιάτη που τότε ήταν διευθυντής στο Τελωνείο του αερολιμένα Αθηνών, του κ. Καλογιαννίδη, ο νεοσύστατος Δήμος Καλλονής απέκτησε ένα μοναδικό θησαυρό, που είχε ανακαλυφτεί παράνομα σε ανασκαφή στη Βακτριανή (νυν Αφγανιστάν) κι είχε κατασχεθεί πριν δεκαετίες απ’ το Τελωνείο της Αθήνας.
«Ο Δήμος μας έκανε άμεσα ενέργειες, πήγε ο αντιδήμαρχος Μιχάλης Κιτσινάμας και τον παρέλαβε, και έτσι κατάφερε να αποκτήσει 670 νομίσματα, χρυσά, αργυρά και χάλκινα, αλλά και άλλα αντικείμενα αξίας (πόρπες, λόγχες κ.λπ.), τα οποία επειδή δεν μπορούσαμε να φυλάξουμε, τα παραδώσαμε, με τη σύνταξη σχετικού πρωτοκόλλου παράδοσης, στην Κ΄ Εφορεία Κλασσικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων και φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης», ανέφερε ο κ. Ελευθερίου, θυμίζοντας ότι τελικός προορισμός της συλλογής είναι η επιστροφή τους στην Καλλονή και η έκθεσή τους στο Μουσείο.
Αυτά τα ζητήματα, όπως κατέληξε ο κ. Ελευθερίου, μένει να ρυθμιστούν μεταξύ των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και της δημοτικής αρχής. Θύμισε όμως ότι εξ αιτίας αυτής της συλλογής, εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κατηγορήθηκε σε βαθμό κακουργήματος, για να απαλλαχθεί στη συνέχεια απ’ το Εφετείο Αθηνών, και μάλιστα μετά επαίνων γιατί διασώθηκε με τη συμβολή του Δήμου Καλλονής ο τεράστιας αξίας αρχαιολογικός πλούτος.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey