Ένα ακόμη πλήγμα στην εύρυθμη λειτουργία του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα δέχεται το τοπικό υποκατάστημα του ΙΚΑ στη Λήμνο, καθώς στο προτεινόμενο νέο οργανωτικό μοντέλο τού ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, προτείνεται η υποβάθμισή του σε Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης και η μεταφορά της έδρας στον Πειραιά.
Μετατρέπεται σε Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης με έδρα τον Πειραιά
Ένα ακόμη πλήγμα στην εύρυθμη λειτουργία του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα δέχεται το τοπικό υποκατάστημα του ΙΚΑ στη Λήμνο, καθώς στο προτεινόμενο νέο οργανωτικό μοντέλο τού ΙΚΑ-ΤΕΑΜ που δόθηκε στη δημοσιότητα, προτείνεται η υποβάθμισή του σε Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης και η μεταφορά της έδρας στον Πειραιά.
Μετά από αυτές τις εξελίξεις, οι δήμαρχοι Λήμνου Αντώνης Χατζηδιαμαντής και Αγίου Ευστρατίου Χαράλαμπος Μακρής, με επιστολή τους στο διοικητή τού ΙΚΑ, εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους: «Εάν η απόφαση αυτή τελικώς υλοποιηθεί, θα δημιουργήσει στο νησί μας αξεπέραστα εμπόδια στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη συνέχιση παροχής ζωτικής σημασίας υπηρεσιών στο Λημνιό πολίτη, εξαντλώντας την υπομονή των κατοίκων. Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες ενός μεγάλου σε έκταση και πληθυσμό ακριτικού νησιού, τις ανάγκες των πολιτών, αλλά και του προσωπικού που εργάζεται στο υποκατάστημα της Λήμνου, πιστεύουμε ότι τελικά θα επικρατήσει η λογική σε ένα τόσο σοβαρό θέμα για το νησί μας», τονίζουν οι δύο δήμαρχοι.
Στη συνέχεια, ζητούν από το διοικητή τού ΙΚΑ «να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες αλλαγές, με γνώμονα την ιδιαιτερότητα της διοικητικής διαίρεσης της χώρας, αλλά και τις σχετικές συνταγματικές προβλέψεις για τη νησιωτικότητα, ώστε να αποφευχθούν τα σοβαρότατα προβλήματα που αδιαμφισβήτητα θα προκληθούν».
Σύμφωνα με τα όσα προτείνονται στη νέα οργανωτική δομή, το υποκατάστημα θα υποβαθμιστεί σε Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης, με ασαφείς αρμοδιότητες και αριθμό προσωπικού, ενώ θα υπαχθεί διοικητικά στο περιφερειακό υποκατάστημα του Πειραιά.
Τι σημαίνει
Αν τελικά η διοίκηση του ΙΚΑ προχωρήσει στην εφαρμογή του συγκεκριμένου οργανωτικού μοντέλου που προτείνει, αυτό θα σημάνει αυτομάτως μεγάλη υποβάθμιση των υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους, ενώ αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα και στους υπαλλήλους που υπηρετούν στο υποκατάστημα του ΙΚΑ στη Λήμνο, καθώς παραμένουν αδιευκρίνιστες, μέχρι σήμερα, οι προθέσεις της διοίκησης του ΙΚΑ για τον αριθμό των υπαλλήλων που θα στελεχώσουν το Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης.
Με την υφιστάμενη δομή λειτουργεί τοπικό υποκατάστημα στη Μύρινα, που εξυπηρετεί τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο, με πληθυσμό 17.000 κατοίκων, ο οποίος αυξάνεται κατά τη θερινή περίοδο. Το υποκατάστημα με δυναμικό 12 διοικητικούς υπαλλήλους, δραστηριοποιείται ενεργά στην περιοχή, εξυπηρετώντας τους ασφαλισμένους και διενεργώντας ελέγχους για τον περιορισμό της ανασφάλιστης εργασίας.
Οι Εργαζόμενοι ζητούν
Οι Εργαζόμενοι στο ΙΚΑ Λήμνου αναφέρουν πως «το νησί, ως γνωστόν, είναι παραμεθόριος και προβληματική περιοχή, με δύσκολη συγκοινωνία, τόσο ακτοπλοϊκά όσο και αεροπορικά, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών το χειμώνα και υψηλού κόστους, σχεδόν απαγορευτικού για τους περισσότερους κατοίκους». Ακόμη αναφέρουν ότι η πρωτεύουσα του Νομού, Μυτιλήνη, όπου έως τώρα λειτουργεί το περιφερειακό υποκατάστημα, απέχει επτά ώρες με το καράβι και τα δρομολόγια δεν ξεπερνούν τα τρία την εβδομάδα.
Μετά την προτεινόμενη οργανωτική δομή, το υποκατάστημα θα υποβαθμιστεί σε Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης, με ασαφείς, όπως αναφέρουν και οι Εργαζόμενοι, αρμοδιότητες και αριθμό προσωπικού, ενώ θα υπαχθεί διοικητικά στο περιφερειακό υποκατάστημα του Πειραιά, με τον οποίο δεν υπάρχει καμμιά ακτοπλοϊκή σύνδεση.
Η πλειονότητα των υπαλλήλων είναι ντόπιοι και ενδεχόμενη μετάθεσή τους σε άλλο υποκατάστημα θα σήμαινε αναγκαστικά, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, τον ξεριζωμό ολόκληρης της οικογένειάς τους από το νησί, και όχι απλά αύξηση της χιλιομετρικής απόστασης από την εργασία τους με οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.