Τα τελευταία χρόνια οι ζάπλουτες οικογένειες Σαμπανζί και Κοτς (σα να λέμε στην Ελλάδα αντίστοιχα κάτι σαν τις οικογένειες Βαρδινογιάννη και Λάτση!) επενδύουν τεράστια κεφάλαια στην αγορά γης στην απέναντί μας ευρύτερη περιοχή του Αϊβαλιού.
Τα τελευταία χρόνια οι ζάπλουτες οικογένειες Σαμπανζί και Κοτς (σα να λέμε στην Ελλάδα αντίστοιχα κάτι σαν τις οικογένειες Βαρδινογιάννη και Λάτση!) επενδύουν τεράστια κεφάλαια στην αγορά γης στην απέναντί μας ευρύτερη περιοχή του Αϊβαλιού. Μάλιστα, παρατηρείται και έντονος ανταγωνισμός μεταξύ τους σε ό,τι αφορά στα «φιλέτα» και τα ιστορικά (απ’ τον καιρό της ελληνικής παρουσίας) κτήρια. Πέρσι οι Σαμπανζήδες, και συγκεκριμένα η κόρη τους Σουζάνα Σαμπανζί, που είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας AΚ ΒΑΝΚ, απέκτησε στο Μοσχονήσι το ερειπωμένο μοναστήρι του Άι-Δημήτρη στα Σέληνα, μαζί με τη γύρω κτηματική περιοχή (κυρίως λιόδεντρα και πεύκα), έκτασης 170.000 στρεμμάτων. Φέτος άρχισε να διαμορφώνει το χώρο και να κόβει πολλές ελιές, σύμφωνα με τα σχέδιά της. Η ελιά στην Τουρκία είναι προστατευμένο δένδρο και η όλη διαχείρισή της απαιτεί άδεια απ’ το κράτος, που βέβαια δεν πήρε η κ. Σαμπανζί (όχι βέβαια πως αν ζητούσε δε θα της έδιναν!).
Ένα άλλο ζήτημα έχει προκύψει με το νησάκι Γκιουβετζίν-αντά, ένα απ’ τα Μοσχονήσια, στον κόλπο του Αδραμυτίου. Αφού κάποιοι επιτήδειοι προσπάθησαν χωρίς τίτλους να το οικειοποιηθούν, παρενέβη το κράτος και το απέτρεψε, τώρα όμως το έβγαλαν κι αυτό «στο σφυρί». Ο Σύλλογος Τέχνης του Αϊβαλιού ζητά να ματαιωθεί η πώληση του νησιού απ’ το κράτος και να παραχωρηθεί στο δήμο, που θα το μετατρέψει σε πολιτιστικό χώρο που θα χαίρονται όλοι οι άνθρωποι. Η όλη κατάσταση έχει επιφέρει πολλές γκρίνιες και από άλλους κοινωνικούς φορείς της περιοχής, που διαμαρτύρονται για την πώληση σε ιδιώτες των μνημείων που αποτελούν ιστορική κληρονομιά του τόπου, αλλά και για τον απειλούμενο βιασμό της φύσης.