Με 21 ανακοινώσεις, που κατανεμήθηκαν σε τρεις πολύωρες συνεδριάσεις, ολοκληρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου οι εργασίες του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου «Νεοελληνικός διαφωτισμός. Η περίπτωση του Βενιαμίν Λεσβίου».
Με 21 ανακοινώσεις, που κατανεμήθηκαν σε τρεις πολύωρες συνεδριάσεις, ολοκληρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου οι εργασίες του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου «Νεοελληνικός διαφωτισμός. Η περίπτωση του Βενιαμίν Λεσβίου». Παράλληλα με το Συνέδριο, εγκαινιάσθηκε και λειτουργεί στην αίθουσα της Λέσχης έκθεση ακουαρέλας, με έργα εμπνευσμένα από το Πλωμάρι και την περιοχή του, του Δανού καθηγητή της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Άαρχους, Μόγκεν Σταρκ, που θα συνεχισθεί τις επόμενες μέρες.
Τη διατύπωση των συμπερασμάτων του Συνεδρίου από τον καθηγητή της Κοινωνικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Παναγιώτη Νούτσου, ακολούθησε συναυλία της ορχήστρας σαντουριών του Αναγνωστηρίου της Αγιάσου, ευγενική προσφορά του προέδρου του, Κλεάνθη Κορομηλά, και του διοικητικού του συμβουλίου. Η συναυλία δόθηκε στην πλατεία του λιμανιού του Πλωμαρίου και την παρακολούθησαν ο δήμαρχος Δημήτρης Βαρβαγιάννης, ο υπεύθυνος Πολιτιστικών του δήμου, Παναγιώτης Ψαρράς, οι σύνεδροι και πλήθος κόσμου.
Με συμμετοχές
Η έναρξη του Συνεδρίου, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Πλωμαρίου, έγινε στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής από τον Ξενοφώντα Μαυραγάνη, πρόεδρο της Λέσχης Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος», και επακολούθησαν χαιρετισμοί από τους Γιάννη Πρελορέντζο, αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διευθυντή του Τομέα Φιλοσοφίας, καθηγητή Κώστα Ζώρα, αντιπρύτανη, εκπροσώπου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Βύρωνα Καλδή, αναπληρωτή καθηγητή, εκπροσώπου της Ένωσης Φυσικών Ελλάδος, Παναγιώτη Καλλονιάτη, γενικού γραμματέα της νομαρχίας Λέσβου ως εκπροσώπου του νομάρχη, Δημήτρη Βαρβαγιάννη, δημάρχου Πλωμαρίου, Κωνσταντίνου Πέτσιου, αναπληρωτή καθηγητή και διευθυντή του Εργαστηρίου Ερευνών Νεοελληνικής Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Παναγιώτη Σκορδά, εκπροσώπου του Συλλόγου Φιλολόγων Λέσβου, και Παναγιώτη Νούτσου. Την έναρξη των εργασιών χαιρέτισε ακόμα ο βουλευτής Γιάννης Γιαννέλλης.
Αίσθηση προκάλεσε, ωστόσο, η παντελής απουσία των εκπαιδευτικών (πλην μόλις τεσσάρων) από ένα συνέδριο στο οποίο αναλύθηκε διεξοδικά η επιστημονική και εκπαιδευτική πορεία του αξιότερου, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, τέκνου του Πλωμαρίου.
Ουσιαστικό συνέδριο
Στο Συνέδριο εκπροσωπήθηκαν όλες οι ενεργές «γενιές» των επιστημόνων, από τους υποψήφιους διδάκτορες έως τους καθηγητές της ανώτατης βαθμίδας, με την πλαισίωση διανοουμένων που χρόνια τώρα δραστηριοποιούνται στον εξωπανεπιστημιακό χώρο.
Ανακοινώσεις έκαναν οι καθηγητές Παναγιώτης Νούτσος, Θανάσης Καράβατος της Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μάριος Μπέγζος της Συγκριτικής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, Γιάννης Πρελορέντζος, Κωνσταντίνος Πέτσιος και Θανάσης Σακελλαριάδης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο διευθυντής Ερευνών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας Κρήτης, Αντώνης Ανδριώτης, ο λυκειάρχης Νίκος Δέτσης, ο ερευνητής της Ακαδημίας Αθηνών Αριστείδης Στεργέλλης, ο τέως πάρεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, οι διδάκτορες Σωτήρης Φουρνάρος, Νίκος Σέργης, Πέτρος Φαραντάκης, Δημήτριος Πατσόπουλος, Ελένη Λεοντσίνη, ο ερευνητής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Μάριος Χατζόπουλος, ο υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Λεωνίδας Σταματελόπουλος και ο θεολόγος εκπαιδευτικός Αθανάσιος Καλαμάτας.
Μέσα από τις εισηγήσεις διαφάνηκαν οι τρόποι διάρθρωσης ενός συλλογικού εγχειρήματος, στο οποίο αναδύθηκε ένας πυρήνας ερευνητών, με την απόκτηση μιας «κοινής γλώσσας», ιδίως σε θέματα μεθόδου και προπάντων στην πρακτική της συνεννόησης με δεδομένη και αυτονόητη την αντιπροσωπευτικότητα των «τάσεων» στη σφαίρα των θεωρητικών αναζητήσεων και των επί μέρους επιστημονικών συμπεριφορών.
«Το μείζον διακύβευμα», είπε ο καθηγητής Π. Νούτσος στη διατύπωση των συμπερασμάτων, «αφορά τους όρους συνέχειας και ασυνέχειας της οικείας έρευνας, με σημείο αναφοράς το Συνέδριο του 1982, τις μονογραφίες και τις μικρότερες εργασίες που προηγήθηκαν ή επακολούθησαν, τις εκδόσεις και τις επανεκδόσεις των έργων του Βενιαμίν, δηλαδή την ενιαία στόχευση αυτού του συλλογικού εγχειρήματος που περιέχει την κριτική επανεξέταση της οικείας έρευνας που είχε ως χτες παραχθεί, την προσκόμιση νέων ερμηνευτικών προσεγγίσεων και την επίγνωση των κενών που - παρ’ όλα αυτά - μας αναμένουν από αύριο να υπερβούμε.»
Καλώντας στο βήμα για την εξαγωγή των συμπερασμάτων τον Π. Νούτσο, ο καθηγητής Μάριος Μπέγζος είπε ότι στο Πλωμάρι, με την πρωτοβουλία της Λέσχης «Βενιαμίν ο Λέσβιος», διεξήχθη ένα ουσιαστικό συνέδριο, με θέσεις προτάσεις και συζητήσεις, και όχι ένα συνέδριο «πασαρέλα», στο οποίο κάποιοι πηγαίνουν να δουν γνωστούς και φίλους.
Τις συνεδριάσεις διηύθυναν οι Κώστας Πέτσιος και Παναγιώτης Σκορδάς, Γιάννης Πρελορέντζος και Νίκος Ναγόπουλος, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και Μάριος Μπέγζος και Θανάσης Σακελλαριάδης.
Την όλη οργάνωση ανέλαβε και εκτέλεσε η Λέσχη Πλωμαρίου, με τα μέλη του Δ.Σ. Θεολόγο Πατερέλη, Γιάννη Λαγουτάρη και Γιώτη Φρυδά και πανταχού παρόντα το διευθυντή του Κέντρου Υγείας Πλωμαρίου, Αριστείδη Φρυδά, του οποίου η καθοριστική συμβολή στην καλή λειτουργία του Σωματείου υπογραμμίσθηκε από τον πρόεδρο της Λέσχης, Ξενοφώντα Μαυραγάνη, κατά την εισαγωγική του ομιλία.
Χορηγοί
Την Κυριακή οι σύνεδροι, με λεωφορείο του δήμου, περιηγήθηκαν στα χωριά με κατάληξη στο Μεγαλοχώρι, όπου και επισκέφθηκαν το μνημείο του Βενιαμίν, καταθέτοντας ένα τριαντάφυλλο.
Όπως είναι γνωστό, χορηγοί του Συνεδρίου ήταν τα υπουργεία Πολιτισμού και Εμπορικής Ναυτιλίας, η νομαρχία Λέσβου, ο δήμος Πλωμαρίου, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, καθώς και οι ποτοποιίες Ι. Αρβανίτη και Ι. Βαρβαγιάννη και οι επιχειρήσεις τυποποίησης ελαιολάδου Μανώλη Ανδρειωτέλλη, Νίκου Καλαμποκά και Αφών Πρωτούλη, στους οποίους προστέθηκε η κυρία Μυρσίνη Μπούκη, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πλωμαριτών Αττικής. Χορηγός επικοινωνίας ήταν η εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ».