Στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, τα κέντρα υγείας και όλα τα αγροτικά ιατρεία της Λέσβου αναμένεται μέχρι το τέλος Αυγούστου να επεκταθεί το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που ήδη έχει ξεκινήσει μετ’ εμποδίων από τα τέλη τού 2010 για τους ασφαλισμένους τού ΟΑΕΕ.
Μέχρι το τέλος Αυγούστου θα λειτουργήσει το σύστημα στο Νοσοκομείο, τα κέντρα υγείας και τα αγροτικά ιατρεία της Λέσβου
Στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, τα κέντρα υγείας και όλα τα αγροτικά ιατρεία της Λέσβου αναμένεται μέχρι το τέλος Αυγούστου να επεκταθεί το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που ήδη έχει ξεκινήσει μετ’ εμποδίων από τα τέλη τού 2010 για τους ασφαλισμένους τού ΟΑΕΕ. «Πιστεύω ότι θα είμαστε από τα πρώτα περιφερειακά νοσοκομεία που θα εφαρμόσουν το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης», είπε μιλώντας στο «Ε» ο διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Παύλος Παπαδόπουλος.
Εδώ και ένα μήνα περίπου, το Νοσοκομείο Μυτιλήνης έχει ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες για την εφαρμογή του συστήματος, ενώ έχει εγκριθεί από τη διοίκηση του ιδρύματος και έχει δημοπρατηθεί η προμήθεια 75 νέων ηλεκτρονικών υπολογιστών, που θα εγκατασταθούν σε όλα τα κέντρα υγείας και τα αγροτικά ιατρεία. Όλοι οι υπολογιστές θα έχουν σύνδεση με πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας, όπου και θα καταχωρούνται όλες οι συνταγές σε ασθενείς που εξετάζονται.
«Υπολογίζω ότι σε 15 - 20 ημέρες θα παραλάβουμε τους υπολογιστές που ήδη έχουμε παραγγείλει και θα είμαστε έτοιμοι μέσα στον Αύγουστο να εγκαταστήσουμε, ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει πλήρης έλεγχος, τα πάντα θα είναι ελέγξιμα και επιδιώκεται να σταματήσει και η σπατάλη στο φάρμακο», αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος.
Θυμίζουμε ότι, πριν από τρία χρόνια περίπου, ένα σκάνδαλο με παράνομες συνταγογραφήσεις σε χωριό της Λέσβου, στο οποίο εμπλεκόταν αγροτικός ιατρός καθώς και ένας φαρμακοποιός, είχε απασχολήσει έντονα τη διοίκηση του Νοσοκομείου. Οι δύο τους φέρονταν να συνταγογραφούσαν σε βιβλιάρια ασθενών «ακριβά» φάρμακα, εισπράττοντας χρήματα από τα ταμεία, τα οποία μοιράζονταν.
Παρόμοια περιστατικά, βέβαια, έχουν καταγραφεί και σε άλλες περιοχές της χώρας και το Υπουργείο Υγείας με το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φιλοδοξεί να ρίξει φως στο θέμα διαχείρισης φαρμάκων από το δημόσιο σύστημα υγείας.