Σήμερα απευθυνόμαστε στους απανταχού ιδιοκτήτες ζώων εξηγώντας τι πρέπει να κάνουν σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με το τι ζώο έχουν και με τι τρόπο θα ταξιδέψουν τώρα που καλοκαίριασε.
Ένα εμπεριστατωμένο κείμενο μας έστειλαν οι φίλες Christiana Berg και Καλλιόπη Σιμιτσή από την Pet Detective Himaira, μια που καλοκαίριασε, με οδηγίες που κάθε χρόνο βρίσκουμε χρήσιμο να τις ξαναλέμε. Το κείμενο απευθύνεται στους απανταχού ιδιοκτήτες ζώων εξηγώντας τι πρέπει να κάνουν σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με το τι ζώο έχουν - σκύλο ή γάτα - και με τι τρόπο θα ταξιδέψουν.
Με τη σειρά μας επιλέξαμε ορισμένα αποσπάσματα για να σας θυμίσουμε τα βασικά και σας παρουσιάζουμε τις δυο αφίσες που κυκλοφορεί η «Χίμαιρα», θέλοντας να εστιάσουμε στα δυο σημαντικότερα προβλήματα που «φέρνει» μαζί του το καλοκαίρι: την εγκατάλειψη και τη θερμοπληξία.
Αν επιλέξετε Πανσιόν Φιλοξενίας
- Πριν αφήσετε το ζώο σας εκεί, να το έχετε ήδη πάει για δοκιμαστική διαμονή, ώστε να μη δυσανασχετήσει όταν λείψετε.
- Μην ξεχάσετε να αφήσετε τα τηλέφωνά σας, το βιβλιάριο υγείας του ζώου και το τηλέφωνο του κτηνιάτρου του.
Διαδρομή με το αυτοκίνητο
- Ο σκύλος πάντα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου (ποτέ στο πορτμπαγκάζ).
- Συχνές στάσεις για ξεμούδιασμα και νεράκι.
- Ποτέ ελεύθερος έξω από το αυτοκίνητο χωρίς λουρί.
- Η γάτα να βρίσκεται πάντα στο κλουβί της για ασφάλεια.
- Ο πάτος του κλουβιού καλυμμένος με εφημερίδα και να υπάρχει νερό.
Φυσικά δεν αφήνουμε ποτέ το κατοικίδιό μας μόνο στο αυτοκίνητο, ούτε για λίγη ώρα, ακόμα και με τα παράθυρα ανοικτά ή σε σκιά. Πολλά σκυλιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από θερμοπληξία τους καλοκαιρινούς μήνες. Σε περίπτωση καύσωνα, φτιάξτε του μία σκιά και να το βρέχετε συχνά κατά το ταξίδι για να δροσίζεται.
Θα πάρουμε αεροπλάνο;
- Απαραίτητο το βιβλιάριο.
- Μαζί σας στην καμπίνα μόνο με κλουβάκι με μέγιστες διαστάσεις 45 X 30 X 35 εκ. και το συνολικό του βάρος μαζί με το κλουβί να μην υπερβαίνει τα οκτώ κιλά. Για μεγαλύτερα σκυλιά που μαζί με το κλουβί πρέπει να ζυγίζουν μάξιμουμ 32 κιλά, θα πρέπει να ταξιδέψετε με Boeing ή Αirbus.
- Θα πρέπει να κάνετε κράτηση και να πληρώσετε μια μικρή επιβάρυνση.
- Αν το ζώο σας αγχώνεται υπερβολικά, μπορείτε να δώσετε κάποιο αγχολυτικό χάπι με τη συμβουλή του κτηνιάτρου.
Με το πλοίο της γραμμής
- Εφημερίδα για το στρώσιμο του κλουβιού στους ειδικούς χώρους φιλοξενίας του πλοίου.
- Δικό σας λουκέτο.
- Για να είναι μαζί σας το ζώο σε καμπίνα ή το εσωτερικό του πλοίου, μόνο με κλουβάκι.
- Στο κατάστρωμα με λουρί και φίμωτρο.
Πάμε παραλία;
Όσον αφορά στις παραλίες, σύμφωνα με το Νόμο 3170/2003 ο σκύλος μπορεί να μας ακολουθεί σε υπαίθριους χώρους - άρα και στην παραλία - αρκεί να είναι δεμένος, να μαζεύουμε τις ακαθαρσίες του και να έχουμε μαζί το βιβλιάριο υγείας του για να αποδείξουμε ότι είναι εμβολιασμένος αν μας ζητηθεί. Το επόμενο ερώτημα είναι αν επιτρέπεται ο σκύλος να μπει στη θάλασσα.
Σε αυτή την ερώτηση, όμως, σύμφωνα με το άρθρο 230, παράγραφος Ζ΄ (ΦΕΚ 912/11-10-99) του Γενικού Κανονισμού Λιμένος, τα σκυλιά απαγορεύεται να κυκλοφορούν ελεύθερα στις παραλίες και να κολυμπούν στη θάλασσα. Μάλιστα, οι δήμοι της χώρας είναι αρμόδιοι για την τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων στις οποίες θα αναγράφεται καθαρά η εν λόγω απαγόρευση.
Όμως, επειδή στην Ελλάδα ζούμε… η εγκύκλιος Μ.Φ. 3111.10/1/93/20-05-93 της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας του ΥΠΕΝ διευκρινίζει πως η παραπάνω απαγόρευση δεν περιλαμβάνει απομακρυσμένες τοποθεσίες, ακόμα κι αν εκεί συχνάζουν λουόμενοι. Τελικό συμπέρασμα;; Απαγορεύεται μεν... επιτρέπεται δε...
Ποια είναι η «Χίμαιρα»
Έτσι αυτοσυστήνονται στην ιστοσελίδα τους www.himaira.gr/: «Η Himaira ξεκίνησε δυναμικά σα σύλλογος, αλλά στην πορεία έγινε εθελοντική ομάδα την οποία απαρτίζουν δύο πρώην ηγετικά μέλη συλλόγων, η Christiana Berg (πρόεδρος και ιδρύτρια της Himaira) και η Καλλιόπη Σιμιτσή (γεν. γραμματέας του «Αισώπου» Καβάλας), γιατί ανακαλύψαμε το βρόμικο πρόσωπο της «φιλοζωίας» και αποφασίσαμε ότι δε θέλουμε να έχουμε καμμία σχέση με αυτό το πρόσωπο. Η Εθελοντική Ομάδα Himaira είναι μια ομάδα από εθελοντές που προσπαθεί να προσφέρει έργο σε εθελοντική βάση. Οι στόχοι μας είναι οι ευρέσεις απολεσθέντων κατοικιδίων, η προώθηση-ενημέρωση του κόσμου για την Φιλοζωία ως τρόπου ζωής και η μείωση των περιστατικών κακοποίησης. Το δίκτυό μας μεγαλώνει και ψάχνουμε συνεχώς νέους εθελοντές και νέους τρόπους αναζήτησης… και ενημέρωσης. Διοργανώνουμε σε συνεργασία με φιλόζωους και συλλόγους, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, Τηλεμαραθώνιο Ενημέρωσης και Αγάπης για τα Ζώα, με πρωταρχικό σκοπό μία δυναμική κρούση στην Ελληνική Κοινωνία, με στόχο την ευαισθητοποίησή της, στη μάστιγα των Αδέσποτων Ζώων, που υποβαθμίζει το ελληνικό πολιτιστικό προφίλ και παρουσιάζει την ελληνική πραγματικότητα στους παγκόσμιους ακτιβιστικούς ανθρωπιστικούς κύκλους, ως ανάλγητη, αδιάφορη και αμοραλιστική, και την ενημέρωση του κόσμου για τις κακοποιήσεις των ζώων, είτε είναι αδέσποτων είτε δεσποζόμενων και τους τρόπους αντιμετώπισης όταν γινόμαστε μάρτυρες σε τέτοια φαινόμενα, που δυστυχώς είναι πλέον καθημερινά και σε όλη την Ελλάδα. Άρθρα μας δημοσιεύονται στα Μ.Μ.Ε. και έχουμε συνεργασία με το «zougla.gr», όπου και αρθρογραφούμε στην ενότητα Περιβάλλον.»