Με ποιον να πας και ποιον να αφήσεις…

01/07/2012 - 05:56
Μουδιασμένα τα στελέχη και η βάση της Ν.Δ., άρχισαν αμέσως μετά τις εκλογές τη συζήτηση για το έκτακτο συνέδριο του κόμματος, το οποίο και θα αναδείξει τον επόμενο αρχηγό, πρόεδρο της παράταξης.
Μουδιασμένα τα στελέχη και η βάση της Ν.Δ., άρχισαν αμέσως μετά τις εκλογές τη συζήτηση για το έκτακτο συνέδριο του κόμματος, το οποίο και θα αναδείξει τον επόμενο αρχηγό, πρόεδρο της παράταξης. Όμως, παρ’ ότι δεν υπάρχει διάθεση για τις αναγκαίες ζυμώσεις κι αντιπαραθέσεις, ούτε καν ακόμη οι επίσημες υποψηφιότητες, απ’ το μυαλό των νεοδημοκρατών δεν έχει εκλείψει και ο φόβος πιθανής διάσπασης. Έτσι, ενώ όλοι συζητούν για την επιβαλλόμενη ενότητα, τα ονόματα που θα διεκδικήσουν την ψήφο των συνέδρων δεν είναι εκείνα που μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Η αγωνία για την επόμενη μέρα δεν εντοπίζεται μόνο στο εάν θα είναι η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος ή ακόμη και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ο επόμενος πρόεδρος. Έχει αρχίσει να επεκτείνεται σε επιμέρους ιδεολογικά ζητήματα, αλλά και στο ποιο κόμμα είναι δεξιό, λαϊκό, χριστιανοδημοκρατικό, ευρωπαϊκό, σύγχρονο, συντηρητικό, φιλελεύθερο ή νεοφιλελεύθερο. Οι προσδιορισμοί αυτοί σε συνδυασμό με την ονοματολογία αλλά και την ψυχρολουσία που δέχτηκε η Ν.Δ. απ’ το αποτέλεσμα και απ’ την αποχώρηση πρώτων τη τάξει στελεχών της, εντείνει την αγωνία για το «αύριο» της παράταξης.

Σε τοπικό επίπεδο, ενώ όλα δείχνουν πως σε συσχετισμούς προηγείται με άνεση η Ντόρα Μπακογιάννη, όλοι επισήμως δηλώνουν ότι είναι νωρίς για να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Στελέχη του χώρου αρνούνται να μπουν στη συζήτηση για το ποιον θα στηρίξουν, δηλώνοντας ότι επείγει να διασφαλιστεί η ενότητα. Ενώ, όμως, όλοι μιλούν για αυτήν, η ενότητα εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο, ειδικά για τα στελέχη της Λέσβου, αφού οι πρόσφατες εκλογές βάθυναν ακόμη πιο πολύ την εσωκομματική κρίση που καλά κρατεί απ’ τις αρχές του 2007.

Με το Μητσοτακέικο…
Ο νεοεκλεγείς βουλευτής του κόμματος, Σπύρος Γαληνός, ουδέποτε έκρυψε τις σχέσεις του με το περιβάλλον της οικογένειας Μητσοτάκη και πιο συγκεκριμένα με την Ντόρα Μπακογιάννη. Έτσι, παρ’ ότι προεκλογικά, έως και καταντώντας κουραστικός, επεδίωξε υπέρ το δέον να αναφέρεται ονομαστικά ξανά και ξανά στον απερχόμενο πρόεδρο του κόμματος, είναι ξεκάθαρο για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ποιον, ή καλύτερα ποια, θα υποστηρίξει με κάθε τρόπο στο συνέδριο.
Άλλωστε, σε ανύποπτο χρόνο, ο κ. Γαληνός είχε αναφέρει για την Ντόρα Μπακογιάννη πως είναι η μόνη ικανή για να ανασυγκροτήσει το κόμμα αν παραστεί ανάγκη. Ο ίδιος σε ερώτησή μας, χθες, τι θα κάνει στο επικείμενο συνέδριο της 14ης Νοεμβρίου, απάντησε ότι «είναι πολύ νωρίς ακόμη για οποιαδήποτε δήλωση, πόσο μάλλον αφού ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί οι υποψηφιότητες».
Απ’ το περιβάλλον του κ. Γαληνού, όμως, αμέσως μετά τις εκλογές και την επικράτησή του στο βουλευτικό αξίωμα, διέρρευσε ότι είχε δεχθεί εθιμοτυπικού χαρακτήρα συγχαρητήριο τηλεφώνημα απ’ τον Αντώνη Σαμαρά, που του ευχήθηκε για την εκλογή του, δίχως όμως να πει το παραμικρό για τις εκλογές στο κόμμα. Άλλωστε είναι γνωστό ότι ο τέως υπουργός Πολιτισμού έχει σχέσεις λόγω των δεσμών του αδελφού του με τη Λέσβο και διατηρεί επικοινωνία με τοπικά στελέχη.
Επικοινωνία μέσω του Γιώργου Φωτεινόπουλου και των οικογενειακών σχέσεων εξ αγχιστείας που έχει με τη Μυτιλήνη, διατηρεί και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, που όμως δε φαίνεται να έχει την παραμικρή παρέμβαση στα κομματικά στελέχη της Ν.Δ. στη Λέσβο.

… και την Ντόρα

Όμως δεν είναι μόνο ο Σπύρος Γαληνός κι οι συν αυτώ που αναμένεται να ταχθούν με την Ντόρα Μπακογιάννη. Ο Σταύρος Ψαρρόπουλος, που στήριξε την εκλογή του κ. Γαληνού και εξακολουθεί να διατηρεί ουσιαστική παρέμβαση σε μεγάλο αριθμό των συνέδρων, είναι απ’ αυτούς που φανερά στηρίζουν την ίδια υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος. Πόσο μάλλον που φέρεται έντονα δυσαρεστημένος με τον άλλοτε ισχυρό άντρα του Μαξίμου Γιάννη Αγγέλου και τον απερχόμενο γραμματέα του κόμματος, Λευτέρη Ζαγορίτη, τα ερείσματα δηλαδή του Κώστα Καραμανλή, επειδή τους θεωρεί υπεύθυνους για τη μη συμμετοχή του στις εκλογές.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, με την ίδια άποψη φαίνεται να ταυτίζονται και περίπου 15 εκ των συνέδρων, όπως οι δήμαρχοι Στέφανος Αποστόλου, Δημήτρης Βαρβαγιάννης, Μιχάλης Πολυπαθέλλης, Δημήτρης Φαναραδέλλης, ο δημοτικός σύμβουλος Στρατής Κύτελης, στελέχη όπως ο Στρατής Αρώνης, η Ουρανία Δουκάρου, η Φρειδερίκη Αξή, η Ειρήνη Ξενιτέλλη - Σαλταμάρα, ο Γιώργος Πατλάκας και ο Παναγιώτης Σάλτας.
Όμως και αυτοί που στήριξαν στις εκλογές το Γιάννη Γιαννέλλη, όπως και ο ίδιος ο τέως βουλευτής, δε φαίνεται να απέχουν πολύ απ’ την προοπτική ενίσχυσης της ίδιας υποψηφιότητας. Για παράδειγμα, για το νομάρχη Λέσβου, Παύλο Βογιατζή, είναι πολύ γνωστό ότι διατηρεί άριστες σχέσεις με την κ. Μπακογιάννη, αν και πολλά θα εξαρτηθούν απ’ το ποιος θα είναι αντίπαλός της. Για παράδειγμα, αν είναι ο Άρης Σπηλιωτόπουλος υποψήφιος, ο κ. Βογιατζής δύσκολα δε θα τον υποστηρίξει.

Ενότητα της Ν.Δ.

Με την κ. Μπακογιάννη θα ταχθεί ακόμη ένα στέλεχος της Ν.Δ., που στο παρελθόν είχε άμεση σχέση με το περιβάλλον Μητσοτάκη, ο Στρατής Γόμος, αν και στη δική του περίπτωση θα εξαρτηθεί το τι θα γίνει αν υπάρξει, για παράδειγμα, άλλη υποψηφιότητα, με πρόσωπο με το οποίο έχει πολύ καλή σχέση. Και προφανώς δεν αναφερόμαστε στην υποψηφιότητα Σπηλιωτόπουλου, με τον οποίο ο τέως πρόεδρος της ΝΟΔΕ είχε συγκρουστεί, αλλά σε αυτήν του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
«Αυτό που προέχει για μένα, αλλά θέλω να πιστεύω για όλους τους νεοδημοκράτες, είναι να εκλεγεί πρόεδρος ο οποίος θα μπορέσει να διασφαλίσει την ενότητα του κόμματος», περιορίστηκε να μας δηλώσει ο κ. Γόμος.
Κάποιοι εκτιμούν πως υποψηφιότητες, όπως αυτή του νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη, ή άλλες που ευκαιριακά θα ακουστούν, ενδεχομένως να υποκρύπτουν συγκεκριμένες σκοπιμότητες ή να αποσκοπούν στη δημιουργία μίας εν τέλει υποψηφιότητας, αφού θα έχουν πολυδιασπάσει το σώμα των συνέδρων, αφήνοντας ισχυρή μόνο την κ. Μπακογιάννη.
Στελέχη με τα οποία μιλήσαμε και για ευνόητους λόγους δε θέλησαν να κάνουν τόσο νωρίς δηλώσεις, πριν ξεκαθαρίσει το τοπίο, ανέφεραν πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος, αυτός της διάσπασης, δεν έχει ακόμη εκλείψει. Ακόμη όμως δεν έχει γίνει σαφές και το ποιοι θα είναι οι σύνεδροι της Λέσβου. Αν, για παράδειγμα, προστεθούν -όπως λέγεται- και οι νέοι πολιτευτές -στο νομό Λέσβου ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ, Στρατής Κυρατζής, και οι τρεις υποψήφιες που δε συμμετείχαν στο προηγούμενο συνέδριο Άννα - Μαρία Παπουτσάκη, Δέσποινα Μαχαίρα και Κατερίνα Παλατιανού- ενδεχομένως να πρέπει να μη συμμετάσχουν οι πρώην πολιτευτές, δηλαδή οι Παναγιώτης Βαμβουρέλλης και Γιάννης Τζωάννος.

Σύγχρονο κόμμα
Στους συνέδρους απ’ τη Λέσβο θυμίζουμε ότι περιλαμβάνονται ακόμη οι Ζαμτράκης Σωτήρης, Δαλέκος Κώστας, Ορφανός Γιώργος, Βαλσαμίδης Θεόδωρος, Βαλτάς Απόστολος, Βαμβουρέλλης Δημήτρης, Βογιατζής Γιώργος, Βογιατζής Παύλος, Γόμος Στρατής, Καραγεωργίου Στρατής, Καριοφύλλη Ουρανία, Καριοφύλλη Ταξιαρχούλα, Κατωτριάτου Ελένη, Νιάνιας Δημήτρης, Παπάζογλου Δημήτρης, Παραδέλλης Δημήτρης, Σπανέλλης Γιώργος, όπως και οι πρώην βουλευτές Γιάννης Γιαννέλλης και Χριστιάνα Καλογήρου.
Η κ. Καλογήρου, που όλη την προεκλογική περίοδο δούλεψε κεντρικά στη Ν.Δ., σχολίαζε εν όψει των εσωκομματικών διαδικασιών που ξεκινούν: «Μετά την οδυνηρή ήττα προέχει η διατήρηση της ενότητας. Πρέπει να εξετάσουμε με σοβαρότητα ζητήματα ανασύνταξης της οργανωτικής δομής, θέμα που κατά την άποψή μου αποτελεί και την παθογένεια του κόμματος. Οφείλουμε να πάμε σε μια νέα δομή, αυτή ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κόμματος. Αν θέλουμε να πάμε μπροστά, δε θα το πετύχουμε λειτουργώντας με τις λογικές τού “χθες”. Επιβάλλεται να αρπάξουμε την ευκαιρία και να εκλέξουμε ηγεσία με προοπτικές νίκης. Σε αυτό το νέο πλαίσιο αγώνα θα δώσω δυναμικά το παρών, υπό την έννοια ότι έχουμε να λύσουμε σοβαρά ζητήματα και να βάλουμε νέες βάσεις· αρκετά ταλαιπωρηθήκαμε με εσωκομματικά λάθη και ερασιτεχνισμούς και στον τόπο μας. Κι επιμένω ότι εν τέλει σημασία δεν έχουν τα πρόσωπα, αλλά να μιλήσουμε με όρους σύγχρονων δομών, όπως τα χριστιανοδημοκρατικά κόμματα που επικρατούν σε όλη την Ευρώπη.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey