Για δεύτερη συνεχή χρονιά μειώνεται σημαντικά ο αριθμός των βρεφών και νηπίων που θα γίνουν δεκτά στους σταθμούς της Μυτιλήνης, αναγκάζοντας τους γονείς να στραφούν, καταβάλλοντας και το αναλόγως μεγαλύτερο τίμημα, στον ιδιωτικό τομέα.
Για δεύτερη συνεχή χρονιά μειώνεται σημαντικά ο αριθμός των βρεφών και νηπίων που θα γίνουν δεκτά στους σταθμούς της Μυτιλήνης, αναγκάζοντας τους γονείς να στραφούν, καταβάλλοντας και το αναλόγως μεγαλύτερο τίμημα, στον ιδιωτικό τομέα. Όμως, και εκτός πρωτευούσης, η αρχή λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου Λέσβου σηματοδοτείται από σημαντικά προβλήματα, που δυσχεραίνουν την εξυπηρέτηση του πληθυσμού και κυρίως των εργαζόμενων μητέρων σε όλο το νησί.
Ειδικότερα, με μεγάλη έλλειψη προσωπικού ανοίγουν την 1η Σεπτεμβρίου οι παιδικοί σταθμοί της Λέσβου. Με λιγότερες από τις μισές από τις αιτήσεις που υπήρξαν στην πόλη της Μυτιλήνης να έχουν γίνει δεκτές, αλλά και με τη δυνατότητα πρόσληψης μόνο «διμηνιτών» ως προσωπικό, ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου εναποθέτει τις ελπίδες του στην έγκριση των 11μηνιτών συμβασιούχων, που έχει ζητήσει ήδη από την αρχή του έτους.
Κάθε πέρσι και καλύτερα...
Και το 2010 δεν καλύφθηκαν όλες οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί από γονείς για τους σταθμούς της Μυτιλήνης, αφού οι υποδομές της πόλης δεν μπορούσαν να ικανοποιήσουν την αυξημένη ζήτηση. Φέτος, όπως εξήγησε στο «Ε» η πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Αναστασία Αντωνέλλη, από τους 58 συνολικά συμβασιούχους που ζήτησε ο Οργανισμός για τη στελέχωση των παιδικών σταθμών του νησιού, έχουν εγκριθεί μόνο οι 15. Πρόκειται για τις ειδικότητες των μαγείρων, των καθαριστριών, των βρεφονηπιοκόμων, καθώς και μιας νηπιαγωγού, ο εγκεκριμένος αριθμός των οποίων ωστόσο δεν επαρκεί για τη στελέχωση όλων των παιδικών σταθμών. Η ίδια τονίζει την επικινδυνότητα της μη έγκρισης μόνιμου προσωπικού, από την οποία ο αρμόδιος Οργανισμός του Δήμου είχε ζητήσει από το Υπουργείο Εσωτερικών να εξαιρεθούν οι παιδικοί σταθμοί.
Παρ’ όλο που με έγγραφο που έλαβε στα χέρια της η κ. Αντωνέλλη, δίνεται πλέον η δυνατότητα για την πρόσληψη διμηνιτών συμβασιούχων, οι αρμόδιοι του Δήμου Λέσβου αναμένουν τώρα την έγκριση και άλλων 11μηνιτών, μετά τη συνεδρίαση της αρμόδιας τετραμελούς επιτροπής του Υπουργείου. Όπως υποστηρίζει η ίδια, ωστόσο, τόσο οι διμηνίτες, όσο και οι συμβασιούχοι, επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του νομικού προσώπου του Δήμου.
Το τελευταίο έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την προμήθεια τροφίμων και πετρελαίου θέρμανσης ήδη από τις αρχές του μήνα και αναμένεται να αναλάβει ο προμηθευτής.
«Ανάπηρη» αρμοδιότητα
Με τα παραπάνω δεδομένα, υπάρχει το ενδεχόμενο να γίνουν ορισμένες συγχωνεύσεις μεταξύ των 17 συνολικά παιδικών σταθμών του νησιού, ελλείψει προσωπικού. Πρόβλημα ενδέχεται να υπάρξει και με τον Παιδικό Σταθμό της Μόριας, που ιδρύθηκε πέρυσι και στελεχώθηκε μόνο με συμβασιούχους, «παράτυπα» όπως υποστηρίζει η κ. Αντωνέλλη, που προσθέτει ότι σε μια ενδεχόμενη επίσχεση εργασίας οι γονείς θα ταλαιπωρηθούν πολύ.
«Λυπάμαι που η κυβέρνηση έδωσε στους δήμους ουσιαστικά “ανάπηρη” την αρμοδιότητα των παιδικών σταθμών», αναφέρει η ίδια. «Όταν αυτοί δε στελεχώνονται με μόνιμο προσωπικό και δε συνοδεύονται από τα ανάλογα κονδύλια, δυστυχώς, με την υπάρχουσα οικονομική πραγματικότητα του Δήμου, η αρμοδιότητα αυτή είναι τυπική και όχι ουσιαστική.»
Αυτό που έχει σημασία, ωστόσο, είναι πως από τις 250 αιτήσεις που έγιναν μόνο στην πόλη της Μυτιλήνης, έχουν γίνει δεκτά 110 συνολικά παιδιά, τα οποία, σύμφωνα με την κ. Αντωνέλλη, επιλέχθηκαν καθαρά με κοινωνικά κριτήρια. Η ίδια προσθέτει ότι για το υπόλοιπο νησί οι αιτήσεις ικανοποιούνται οριακά, τονίζει όμως ότι και πλήρεις προσωπικού να ήταν οι παιδικοί σταθμοί, η κτηριακή υποδομή που υπάρχει δε θα επέτρεπε να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις.