Οργάνωση, συνεχής προσπάθεια και αξιοποίηση των ευκαιριών, είναι η συνταγή για την ανάπτυξη των εμπορικών και επιχειρηματικών συνεργασιών της Λέσβου με τις επιχειρήσεις των απέναντι τουρκικών παραλίων. Αυτό είναι το συμπέρασμα του μίνι επιχειρηματικού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στη μαρίνα Μυτιλήνης.
Οργάνωση, συνεχής προσπάθεια και αξιοποίηση των ευκαιριών, είναι η συνταγή για την ανάπτυξη των εμπορικών και επιχειρηματικών συνεργασιών της Λέσβου με τις επιχειρήσεις των απέναντι τουρκικών παραλίων. Αυτό είναι το συμπέρασμα του μίνι επιχειρηματικού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το πρωί στις εγκαταστάσεις της μαρίνας Μυτιλήνης, στο πλαίσιο του 1ου Ελληνοτουρκικού Εμπορικού και Πολιτιστικού Φεστιβάλ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι προτάσεις τού κ. Ντεμιρτάς για τη γραμμή - Θεσσαλονίκη - Μυτιλήνη - Σμύρνη και η αναμενόμενη κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που κατέχουν μπλε διαβατήρια.
Ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου, κ. Κουτσίκος, υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών επιχειρηματικών συνεργασιών είναι προς όφελος και των δύο οικονομιών. Το καταναλωτικό κοινό της Ελλάδας προτιμάει να αγοράζει ποιοτικά προϊόντα, τα οποία μπορεί να τα προμηθευτεί από ευρωπαϊκές χώρες, την Τουρκία ή και αλλού. Εκείνο που μας συμφέρει, όμως, είναι να τα προμηθευόμαστε από την Τουρκία, διότι οι τιμές των προϊόντων είναι κατά 50% χαμηλότερες σε σχέση με τις τιμές ομοειδών που προέρχονται από την Ευρώπη. Επίσης εξήγησε ότι η Τουρκία είναι μια μεγάλη αγορά που μπορεί να απορροφήσει πολλά ελληνικά, αλλά και τοπικά προϊόντα.
«Έγιναν βήματα…»
Ο κ. Ντεμιρτάς αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν γίνει για την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ανέφερε ότι 200 εκατ. ευρώ ήταν ο όγκος των συναλλαγών των δύο χωρών πριν ξεκινήσει η προσέγγιση, ενώ σήμερα οι συναλλαγές των δύο χωρών, όπως είπε, αγγίζουν τα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ. Χάρη στις προσπάθειες του Επιμελητηρίου της Σμύρνης, αλλά και των ελληνικών επιμελητηρίων, καταργήθηκε η βίζα για τα πράσινα διαβατήρια και αναμένεται σύντομα να ανοίξει ο δρόμος για την είσοδο στη χώρα μας και των Τούρκων πολιτών που κατέχουν μπλε. Είναι ένα ζήτημα που κατά την εκτίμηση του κ. Ντεμιρτάς θα λυθεί σε ένα μήνα. Η εκτίμησή του αυτή βασίζεται σε διαβεβαιώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, κ. Νταβούτογλου.
Ιδιαίτερα θετική αντιμετώπιση είχε η πρόταση του κ. Ντεμιρτάς να δημιουργηθεί ακτοπλοϊκή γραμμή Σμύρνης - Μυτιλήνης - Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, πρότεινε τις πιθανές ζημίες που μπορεί να υπάρξουν τον πρώτο καιρό για το πλοίο που θα δρομολογηθεί, να τις καλύψουν τα Επιμελητήρια Λέσβου, Σμύρνης και Θεσσαλονίκης. Για την πρόταση αυτή μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει από τη ΝΕΛ.
Ωστόσο, το πιο σημαντικό στοιχείο στην ομιλία τού κ. Ντεμιρτάς ήταν η αναφορά στην ανάγκη εκσυγχρονισμού και ανοίγματος της τοπικής οικονομίας για να προσελκύσει νέες επενδύσεις. Στόχος που για να επιτευχθεί, απαιτεί οργάνωση, στοχευμένες παρεμβάσεις και συνεχή προσπάθεια.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Γιώργος Ορφανός, υπογράμμισε ότι συνεχίζουν οι συναλλαγές της Λέσβου με τα απέναντι παράλια να είναι ανισότιμες. Ωστόσο έχει βελτιωθεί αισθητά το ισοζύγιο. Για τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου της Σμύρνης είπε ότι είναι από τους καλύτερους πρεσβευτές της Λέσβου στην Τουρκία, αλλά και σε όλο τον κόσμο.
Κι οι άλλοι…
Ο πρόεδρος της ΟΛΣΑ, Χριστόδουλος Τσακιρέλλης, πρότεινε να αναπτυχθούν κοινές δράσεις πέρα από τον τομέα του εμπορίου. Επίσης πρότεινε να γίνει ένα καλά οργανωμένο ελληνοτουρκικό συνέδριο στην Αθήνα. Ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών και Ναυτιλιακών Πρακτόρων Λέσβου, Αχιλλέας Σούγιολτζης, πρότεινε να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ Μυτιλήνης, Σμύρνης και Κωνσταντινούπολης, με χρηματοδότηση από τα τοπικά επιμελητήρια και τις τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις.
Ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου του Αϊβαλιού με τη σειρά του δήλωσε ικανοποιημένος από την ανάπτυξη των σχέσεων με τη Λέσβο και ανέφερε ότι υπάρχουν τουρκικές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να απορροφήσουν τον ελαιοπυρήνα που παράγεται στο νησί.