«Συγκρατημένη»… απελευθέρωση

01/07/2012 - 05:56
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ανακοίνωσε χθες πως θέτει σε δημόσια διαβούλευση μέχρι το τέλος του μήνα τη διαμόρφωση των κανόνων, του Κώδικα, για την απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς σε 32 συνολικά μη διασυνδεδεμένα νησιά, μεταξύ των οποίων και τα τρία νησιά του Νομού Λέσβου, Λέσβος.
Απ’ τη ΡΑΕ σε δημόσια διαβούλευση έως το τέλος του μήνα η «ακριβή» αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στα τρία νησιά του Νομού Λέσβου και σε άλλα 32 μη διασυνδεδεμένα νησιά

Ό,τι αφορά στα νησιά χρήζει εντελώς διαφορετικής οικονομικής προσέγγισης απ’ την ηπειρωτική χώρα. Με αυτό το γνωστό ήδη στους νησιώτες σκεπτικό, που υιοθετεί, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ανακοίνωσε χθες πως θέτει σε δημόσια διαβούλευση μέχρι το τέλος του μήνα τη διαμόρφωση των κανόνων, του Κώδικα, για την απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς σε 32 συνολικά μη διασυνδεδεμένα νησιά, μεταξύ των οποίων και τα τρία νησιά του Νομού Λέσβου, Λέσβος, Λήμνος και Άγιος Ευστράτιος. Στο μεγαλύτερο μέρος του κειμένου που δημοσιοποίησε η ΡΑΕ, αναφέρονται οι νησιωτικές ιδιαιτερότητες που καθιστούν δύσκολη τη διαδικασία απελευθέρωσης της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ δίνεται έμφαση στο γεγονός ότι η παραγωγή ενέργειας στα νησιά είναι πολύ πιο ακριβή. Κάτι που δυσχεραίνει σοβαρά τη λειτουργία του ανταγωνισμού, αφού αναμένεται περιορισμένο ιδιωτικό ενδιαφέρον.
Στα νησιά, παρά την απελευθέρωση, θα καθοριστεί και διαφορετική τιμολογιακή πολιτική απ’ την υπόλοιπη χώρα, μια και το κράτος «χρηματοδοτεί» το αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας με 500 εκατ. ευρώ ετησίως.


Το πλαίσιο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε 32 συνολικά μη διασυνδεδεμένα νησιά, δηλαδή σε νησιά που δε διαθέτουν υποβρύχιες ενεργειακές διασυνδέσεις με την ηπειρωτική Ελλάδα και ηλεκτροδοτούνται από αυτόνομα συστήματα, έθεσε σε δημόσια διαβούλευση από χθες η ΡΑΕ. Έως τώρα μοναδικός παραγωγός και έμπορος ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από θερμικές μονάδες στα μη διασυνδεδεμένα νησιά είναι η ΔΕΗ, σε αντίθεση με την υπόλοιπη χώρα, όπου δραστηριοποιούνται ιδιώτες, τόσο στην παραγωγή όσο και στην εμπορία ρεύματος.

Για τις ΑΠΕ
Περαιτέρω, ο ίδιος Κώδικας που θα διαμορφωθεί με τη δημόσια διαβούλευση θα πρέπει να διασφαλίζει, και για περιβαλλοντικούς αλλά και για οικονομικούς λόγους, τη δημιουργία των καλύτερων δυνατών συνθηκών για την είσοδο σταθμών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) - καλύτερες συνθήκες από πλευράς τεχνικής δυνατότητας και διαχείρισης, τόσο για τις ήδη χρησιμοποιούμενες τεχνολογίες (αιολικά, φωτοβολταϊκά) όσο και για νέες (υβριδικά, ηλιοθερμικά κ.λπ.).
Για το σκοπό αυτό, η ΡΑΕ αναφέρει ότι προχώρησε στη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου βασικών αρχών και κατευθύνσεων απελευθέρωσης, αξιοποιώντας σημαντικό μέρος των προτάσεων της ΔΕΗ, που ενσωματώνουν τη συμπυκνωμένη εμπειρία από τη μακρόχρονη διαχείριση του μεγάλου αριθμού (32 ηλεκτρικά συστήματα) και ποικιλίας (π.χ. αιχμή ζήτησης από μερικές εκατοντάδες κιλοβάτ σε αρκετές εκατοντάδες μεγαβάτ) αυτόνομων ηλεκτρικών συστημάτων της ελληνικής επικράτειας.
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης, η ΡΑΕ επισημαίνει ότι το μέγεθος των συστημάτων και η μέχρι σήμερα εμπειρία στα νησιά δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες για τη δυνατότητα δραστηριοποίησης νέων παραγωγών (π.χ. λόγω αδυναμίας εξεύρεσης νέων θέσεων εγκατάστασης) από την οποία να αναμένει κανείς τη δημιουργία, έστω στοιχειωδών, συνθηκών ανταγωνισμού. Επιπλέον, τονίζει, τα ηλεκτρικά συστήματα των νησιών έχουν ιδιαιτερότητες, όπως οι σημαντικές εποχικές αυξομειώσεις της ζήτησης λόγω τουρισμού, το μεγάλο κόστος κατασκευής και λειτουργίας των συμβατικών μονάδων λόγω μικρού μεγέθους και περιορισμού του καυσίμου αποκλειστικά στο πετρέλαιο.
Τα μη διασυνδεδεμένα νησιά τα οποία θα αφορά η απελευθέρωση, είναι: Αγαθονήσι, Άγιος Ευστράτιος, Αμοργός, Ανάφη, Αντικύθηρα, Αρκιοί, Αστυπάλαια, Γαύδος, Δονούσα, Ερεικούσα, Θήρα, Ικαρία, Κάρπαθος, Κύθνος, Λέσβος, Λήμνος, Μεγίστη, Μύκονος, Οθωνοί, Πάτμος, Σέριφος, Σίφνος, Σκύρος, Σύμη, Σύρος, σύμπλεγμα Μήλου, σύμπλεγμα Κω - Καλύμνου, σύμπλεγμα Παροναξίας, σύμπλεγμα Ρόδου, σύμπλεγμα Χίου και Κρήτη.
Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου.


Με 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο «ενισχύει» η επικράτεια την ηλεκτροδότηση των νησιών
Θέμα κόστους…

Στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, η παραγωγή ενέργειας στηρίζεται σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής τής ΔΕΗ που λειτουργούν με πετρέλαιο, με κόστος πολλαπλάσιο εκείνου που ισχύει στην υπόλοιπη χώρα, όπου στο σύστημα παραγωγής παρεμβάλλονται μεγάλες ενεργειακές πηγές χαμηλότερου κόστους (π.χ. λιγνίτης), ή και υδροηλεκτρικά φράγματα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.λπ..
Όπως μάλιστα αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΡΑΕ, «η στηριζόμενη στη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, με πετρελαϊκά καύσιμα, ηλεκτροδότηση των νησιών επιβαρύνει τους καταναλωτές της επικράτειας, μέσω των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 500 εκατ. ευρώ ετησίως, το οποίο ήδη αυξάνεται σημαντικά με την αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, αλλά και τις αυξήσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο».
Ενδεικτικά, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, «με στοιχεία τού 2008 το κόστος παραγωγής ξεκινά από 135 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε Πάρο - Νάξο και φτάνει μέχρι 1.746 ευρώ στα Αντικύθηρα», ενώ η ΔΕΗ, όσο πουλά την κιλοβατώρα στην Αθήνα, τη χρεώνει και στη Μυτιλήνη.

Έτσι, λοιπόν, λαμβάνοντας υπόψη τις νησιωτικές ιδιαιτερότητες, η ΡΑΕ έκρινε ότι το υπό διαμόρφωση καθεστώς αγοράς στα μη διασυνδεδεμένα νησιά θα πρέπει να έχει ως κύριο στόχο «τη συγκράτηση του συνολικού κόστους παραγωγής σε μια ολιγοπωλιακή, στην καλύτερη περίπτωση, αγορά (όσον αφορά τη δραστηριότητα της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής), υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι διασφαλίζεται η διατήρηση του αναγκαίου δυναμικού παραγωγής για την απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση των νησιών».
Η βασική διαφοροποίηση που προτείνει η Αρχή σε σχέση με το σύστημα που εφαρμόζεται στην υπόλοιπη χώρα, είναι ότι με την απελευθέρωση οι παραγωγοί ρεύματος δε θα πληρώνονται με βάση τις προσφορές που θα υποβάλλουν για την πώληση της ενέργειας, αλλά με προκαθορισμένα από τη ΡΑΕ τιμολόγια, που θα λαμβάνουν υπόψη τις τιμές του πετρελαίου, τους φόρους κ.λπ..
Ουσιαστικά, λόγω του ακριβού κόστους παραγωγής στα νησιά, η απελευθερωμένη ενεργειακή αγορά θα έχει σαφώς πιο αυστηρούς κανόνες απ’ τους ισχύοντες στην υπόλοιπη χώρα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey