Υπηρεσίες στους τομείς της ύδρευσης και της αποχέτευσης σε όλη την επικράτεια του Δήμου Λέσβου θα παράσχει έως το τέλος του χρόνου η ΔΕΥΑΛ, που στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο Λέσβου, κι έναντι αμοιβής, επεκτείνει την αρμοδιότητα των εργασιών της σε όλο το νησί.
Υπηρεσίες στους τομείς της ύδρευσης και της αποχέτευσης σε όλη την επικράτεια του Δήμου Λέσβου θα παράσχει έως το τέλος του χρόνου η ΔΕΥΑΛ, που στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο Λέσβου, κι έναντι αμοιβής που προκαθορίστηκε στο 1,5 εκατ. ευρώ, επεκτείνει την αρμοδιότητα των εργασιών της σε όλο το νησί. Έτσι, μετά την τυπική διεύρυνσή της σε Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης - Αποχέτευσης Λέσβου, η Επιχείρηση ξεκινά την παροχή υπηρεσιών και στις υπόλοιπες 12 δημοτικές ενότητες, με ό,τι αυτό σημαίνει σε ποιότητα. Ταυτόχρονα, όμως, θα αρχίσει και η έκδοση και είσπραξη των λογαριασμών ύδρευσης σε παλλεσβιακό επίπεδο απ’ τη ΔΕΥΑΛ, βάζοντας τέλος στο ιδιότυπο καθεστώς του «τσάμπα» νερού που επικρατούσε χρόνια τώρα σε αρκετά χωριά.
Την περασμένη Δευτέρα το βράδυ, ομοφώνως το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΛ υιοθέτησε εισήγηση για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Λέσβου και της Επιχείρησης, με αντικείμενο τη διαχείριση του τομέα ύδρευσης και αποχέτευσης του συνόλου των δημοτικών ενοτήτων της Λέσβου. Για την υπογραφή της σύμβασης θα πρέπει να υπάρξει ανάλογη απόφαση και απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου, το οποίο και θα εξετάσει το θέμα σε προσεχή συνεδρίασή του. Ωστόσο, θεωρείται περίπου βέβαιη η συνηγορία του, αφού η «αξιοποίηση» της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας τής ΔΕΥΑΛ χαρακτηρίζεται αναγκαία για την απρόσκοπτη λειτουργία των υποδομών για την ύδρευση και την αποχέτευση. Άλλωστε, απ’ την αρχή του χρόνου έως σήμερα, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις που δημιουργήθηκαν ζημιές ή προβλήματα σε δίκτυα ή σε βιολογικούς κλήθηκαν συνεργεία τής ΔΕΥΑΛ για την αντιμετώπισή τους.
Η σύμβαση
Όπως αναφέρεται στη σύμβαση που ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΛ, με τη συνένωση των 13 δήμων η Επιχείρηση καλείται να εξυπηρετήσει 2,5 περίπου φορές περισσότερο πληθυσμό απ’ αυτόν που εξυπηρετούσε στα πλαίσια του «καποδιστριακού» Δήμου Μυτιλήνης και, το κυριότερο, υποδομές που εκτείνονται σε έκταση 15 φορές μεγαλύτερη απ’ όση πριν.
Για όλη αυτή την επιπλέον έκταση και τον πληθυσμό, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Σωτήρης Μαρινάτος, μιλώντας στο «Ε», η Επιχείρηση αναλαμβάνει για το διάστημα έως και το τέλος τού 2011, μεταξύ άλλων:
- τη λειτουργία και συντήρηση των υπαρχόντων δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης,
- τη λειτουργία και συντήρηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων,
- την εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής ποιότητας στο πόσιμο νερό,
- τη σύνταξη νέου κανονισμού ύδρευσης και αποχέτευσης,
- την αποτύπωση και καταγραφή των δικτύων και εγκαταστάσεων ύδρευσης - αποχέτευσης,
- τη σύνδεση νέων καταναλωτών στα δίκτυα και την αντικατάσταση υδρόμετρων,
- τον έλεγχο της ποιότητας νερού, χλωρίωση,
- τη διοικητική και τεχνική υποστήριξη του τομέα ύδρευσης και αποχέτευσης του νέου Δήμου όσον αφορά στην έκδοση, διανομή και είσπραξη λογαριασμών και τελών.
Ακόμη, η ΔΕΥΑΛ θα έχει την ευθύνη για την αποκατάσταση κάθε βλάβης, όπως και για την ενημέρωση του κοινού σε περίπτωση διακοπών της υδροδότησης. Για όλες αυτές τις εργασίες ο Δήμος θα καταβάλλει το ποσόν του 1,5 εκατ. ευρώ.
Λογαριασμοί παντού
Το τελικό κόστος θα προσδιοριστεί στο τέλος του χρόνου, μετά από καταμέτρηση των δραστηριοτήτων και των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν, ενώ η ΔΕΥΑΛ θα εισπράξει το ποσό αυτό απ’ τα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης, σταδιακά μέσω των λογαριασμών που θα αναλάβει για όλο το νησί η ίδια να εκδίδει, να διανέμει και να εισπράττει απ’ το δεύτερο τρίμηνο του 2011.
Οι λογαριασμοί νερού, όπως ανέφερε ο κ. Μαρινάτος, θα εκδίδονται από εδώ και πέρα για όλα τα χωριά σε περίοδο τριμήνου (κι όχι τετραμήνου που ίσχυε σε κάποιες περιοχές), βάσει καταμέτρησης της κατανάλωσης που θα γίνεται απ’ τους ήδη επιφορτισμένους με το συγκεκριμένο αντικείμενο υπαλλήλους των τέως δήμων.
Τις οφειλές για καταναλώσεις έως και σήμερα, ποσό που δεν έχει συνολικά αποτιμηθεί αλλά είναι πολύ υψηλό, μια και υπάρχουν δημότες που για χρόνια ολόκληρα δεν πλήρωναν νερό, θα εισπράξει ο Δήμος Λέσβου ως διάδοχη κατάσταση των 12 δήμων.
Γεγονός, πάντως, είναι πως η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, συνεπάγεται και πληρωμή λογαριασμών, γιατί σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε σε κάποιες δημοτικές ενότητες, η ΔΕΥΑΛ που θα έχει την ευθύνη για όλους τους λογαριασμούς, θα προχωρά σε διακοπή υδροδότησης σε όποιον δεν πληρώνει.
Το Δημοτικό Συμβούλιο θα αποφασίσει για τις αυξήσεις στο νερό
Στα ίδια οι μισθοί…
Στην ίδια συνεδρίαση της Δευτέρας, εξετάστηκε και το θέμα του προϋπολογισμού τής ΔΕΥΑΛ, όπου και αποφασίστηκε να υπάρξει πρόταση για αύξηση των τιμολογίων νερού στη Δημοτική Ενότητα Μυτιλήνης, κατά 5%. Για τη συγκεκριμένη αύξηση, όπως και για τα τιμολόγια που θα ισχύσουν σε όλη την υπόλοιπη Λέσβο, είτε άμεσα είτε - το πιθανότερο - σε μερικούς μήνες, θα αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου.
Μία απόφαση που θα μπορούσε να λάβει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΛ και δεν πήρε, γιατί προφανέστατα η δημοτική αρχή δε θέλησε να έρθει σε σύγκρουση με τους εργαζόμενους στην Επιχείρηση, ήταν αυτή που αφορούσε στις περικοπές των μισθών των υψηλόμισθων στελεχών. Θυμίζουμε ότι η δημοσιοποίηση και μόνο της πρότασης του διευθυντή της Οικονομικής Υπηρεσίας τής ΔΕΥΑΛ για μειώσεις στις αποδοχές προκάλεσε την - αναμενόμενη άλλωστε - αντίδραση του Συλλόγου Εργαζομένων της Επιχείρησης. Αντίδραση που, όπως φάνηκε τελικά, αποδείχθηκε ικανή να διαφοροποιήσει τα σχέδια για περικοπές.