ΛΟΥΚΕΤΟ παντού;

01/07/2012 - 05:56
Από τον περασμένο Νοέμβριο έχουν μείνει χωρίς υπαλλήλους τα Τελωνεία του Μολύβου και της Καλλονής. Με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, από την 1η Φεβρουαρίου, παύει οριστικά η λειτουργία τους. Στην ίδια απόφαση προβλέπεται και το κλείσιμο του Τελωνείου στον Άι-Στράτη.
Κλείνουν τα Τελωνεία Μολύβου, Καλλονής και Άι-Στράτη

Από τον περασμένο Νοέμβριο έχουν μείνει χωρίς υπαλλήλους τα Τελωνεία του Μολύβου και της Καλλονής. Με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, από την 1η Φεβρουαρίου καταργούνται οι οργανικές θέσεις που υπήρχαν σε αυτά και έτσι παύει οριστικά η λειτουργία τους. Στην ίδια απόφαση προβλέπεται και το κλείσιμο του Τελωνείου στον Άι-Στράτη και σειράς άλλων μικρών τελωνείων σχεδόν στο σύνολο των νησιών του Αιγαίου.

Πρόκειται για το δεύτερο μέτρο μείωσης των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών που μπαίνει σε εφαρμογή μέσα σε λίγους μήνες. Στα τέλη του προηγούμενου χρόνου είχαν κλείσει οι ΔΟΥ Μήθυμνας και Πλωμαρίου, ενώ στο πλαίσιο του γενικού ανασχεδιασμού των υπηρεσιών του Υπουργείου, υπάρχει κίνδυνος την επόμενη διετία να κλείσει και η ΔΟΥ Καλλονής.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι στο σχεδιασμό του Υπουργείου Οικονομικών είναι να μειωθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός των τελωνείων που λειτουργούν στο Νομό μας, ώστε να μείνουν δύο, ένα στη Μυτιλήνη και ένα στο Πλωμάρι. Το τελευταίο προφανώς για να εξυπηρετεί τις ποτοποιίες που υπάρχουν στην περιοχή.

Αδειάζει η υπηρεσία

Σήμερα στο Τελωνείο της Μυτιλήνης υπηρετούν 13 υπάλληλοι, όταν οι οργανικές θέσεις του είναι 28. Προσφάτως από το Τελωνείο αποχώρησαν τέσσερις υπάλληλοι, με αυτοδίκαιη απόλυση αποχώρησε ο υπάλληλος του Τελωνείου στο Μόλυβο και παραιτήθηκε για να μην ενταχθεί στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς ο υπάλληλος του Τελωνείου της Καλλονής. Μέσα στο τρέχον έτος αναμένεται να αποχωρήσουν από την υπηρεσία άλλοι δύο υπάλληλοι.
Η δραστική μείωση των τελωνειακών είναι ένας από τους κεντρικούς στόχους του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς πιστεύεται ότι έτσι θα μειωθεί το κόστος του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Ωστόσο, δημιουργούνται τεράστια κενά, τα οποία καλείται να καλύψει ένας περιορισμένος αριθμός υπαλλήλων. Έτσι, σήμερα, για τη χορήγηση αφορολόγητων καυσίμων στους ψαράδες όλης της Λέσβου απαιτείται να μεταβαίνει τελωνειακός υπάλληλος από τη Μυτιλήνη στο Σίγρι, την Ερεσό, την Καλλονή, το Μόλυβο, τη Συκαμνιά, τον Πολιχνίτο και τις άλλες παραθαλάσσιες περιοχές του νησιού. Γι’ αυτές τις εκτός έδρας μετακινήσεις, οι υπάλληλοι δε λαμβάνουν έξτρα αμοιβή, ούτε καν το κόστος του καυσίμου για τα οχήματα που χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους.
Επίσης, οι τελωνειακοί υπάλληλοι δε λαμβάνουν έξτρα αμοιβή όταν εργάζονται απογεύματα, Κυριακές και αργίες.
Τα Τελωνεία Μολύβου και Καλλονής πέρα από τους ψαράδες να σημειώσουμε πως εξυπηρετούσαν και τους κατόχους οχημάτων με πινακίδες εξωτερικού, τις θαλαμηγούς που προσέγγιζαν τους χώρους ευθύνης τους και τα αποστακτήρια που λειτουργούν στη βόρεια και δυτική Λέσβο.

Πρόβλημα και για την πύλη εισόδου

Η δραστική μείωση των τελωνειακών υπαλλήλων που εργάζονται στη Λέσβο και η κατάργηση των Τελωνείων Καλλονής και Μολύβου δημιουργούν προβλήματα και στην προσπάθεια να μετατραπεί το λιμάνι της Πέτρας σε πύλη εισόδου.
Μια πύλη εισόδου, για να λειτουργήσει, πρέπει να έχει τρεις τελωνειακούς υπαλλήλους. Δηλαδή, με τα δεδομένα του περασμένου Νοεμβρίου, θα απαιτούνταν μόνο ένας υπάλληλος να μετακινείται από τη Μυτιλήνη προς το Μόλυβο. Τώρα θα πρέπει, εφόσον δημιουργηθεί η πύλη εισόδου, να μετακινούνται τρεις υπάλληλοι.
Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως όταν οι κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θα κληθούν να εξετάσουν το ζήτημα, θα διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχει το προσωπικό που απαιτείται για να λειτουργήσει η πύλη εισόδου. Έτσι, είναι πολύ πιθανό οι προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, να τιναχτούν στον αέρα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey