Να παραταθεί το πρόγραμμα «Θησέας»

01/07/2012 - 05:56
Το αίτημα να υπάρξει παράταση του προγράμματος «Θησέας» θέτουν δήμοι του νομού Λέσβου, διαπιστώνοντας ότι τα έργα που έχουν εντάξει ή προεντάξει δεσμεύοντας τις αντίστοιχες πιστώσεις, δε θα έχουν τελειώσει με το τέλος του προγράμματος.
Το αίτημα να υπάρξει παράταση του προγράμματος «Θησέας» θέτουν δήμοι του νομού Λέσβου, διαπιστώνοντας ότι τα έργα που έχουν εντάξει ή προεντάξει δεσμεύοντας τις αντίστοιχες πιστώσεις, δε θα έχουν τελειώσει με το τέλος του προγράμματος. Δήμοι, όπως της Ερεσού - Αντίσσης, σημειώνουν ότι μεταξύ των αιτιών της όλης καθυστέρησης, δίχως να αμφισβητούν και τις δικές τους ευθύνες, ήταν η παρατεταμένη απουσία γενικού γραμματέα της Περιφέρειας, ελλείψει του οποίου για δύο και πλέον μήνες δεν έγιναν εντάξεις νέων έργων, καθυστερώντας περαιτέρω την απορροφητικότητα του προγράμματος.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ερεσού - Αντίσσης, Σωτήρης Καρδαράς, «προσανατολιζόμαστε, όπως κι άλλοι δήμοι της Λέσβου, να διεκδικήσουμε παράταση του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ που λήγει το επόμενο διάστημα, προκειμένου να μας δοθεί η δυνατότητα να ολοκληρώσουμε έργα που για οποιονδήποτε λόγο έχουν καθυστερήσει, αλλά έχουν δεσμεύσει πιστώσεις που αναλογούν στο δήμο μας».
Ο κ. Καρδαράς ανέφερε ότι στην περίπτωση του δήμου Ερεσού - Αντίσσης υπάρχουν τρία προενταγμένα έργα, που αν είχε οριστεί γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου μετά τις εκλογές, θα είχαν τώρα ενταχθεί οριστικά και θα άρχιζε η διαδικασία δημοπράτησης και εκτέλεσής τους. Τα έργα αυτά είναι η ολοκλήρωση του Πολιτιστικού Κέντρου Μεσοτόπου, προϋπολογισμού 520.000 ευρώ, οι τσιμεντοστρώσεις κατά τμήματα στο δημοτικό διαμέρισμα Χιδήρων, προϋπολογισμού 84.000 ευρώ, και η επισκευή του Παραδοσιακού Ξενώνα «Νησιώπη» στο Σίγρι, προϋπολογισμού 80.000 ευρώ.
«Αν δεν υπάρξει παράταση», επισήμανε ο κ. Καρδαράς, «τα έργα αυτά θα τα χάσουμε όπως και τα κονδύλια που θα μείνουν αναπορρόφητα, κι όλα αυτά εξ αιτίας μιας τεράστιας γραφειοκρατίας που αποτέλεσε σημαντικό εμπόδιο για την εξέλιξη του προγράμματος.»
Σημειωτέον ότι στο συγκεκριμένο δήμο υπήρξαν πολλές αναμορφώσεις του ΘΗΣΕΑΣ, με αλλαγές των έργων που ήταν να χρηματοδοτηθούν, με αποτέλεσμα τις καθυστερήσεις που τώρα παρουσιάζονται. Υπάρχουν βέβαια και δήμοι που έχουν μεγάλα έργα, τα οποία για απολύτως αντικειμενικούς λόγους δεν έχουν προλάβει να ολοκληρωθούν.

Όπως έχει…

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ερεσού - Αντίσσης ακόμη δεν έχει αποφασίσει για το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης, αν και οι συζητήσεις καλά κρατούν σε όλα τα χωριά. «Προσανατολιζόμαστε», ανέφερε ο κ. Καρδαράς, «να εμμείνουμε στην προηγούμενη περσινή μας απόφαση, σύμφωνα με την οποία ο δήμος Ερεσού - Αντίσσης θα πρέπει να μη συνενωθεί με κανέναν.»
Όπως τόνισε ο δήμαρχος, σε ό,τι αφορά στα κριτήρια που έχουν να κάνουν με την έκταση, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα αφού ο δήμος καταλαμβάνει όλο το δυτικό τμήμα του νησιού. Ενδεχομένως, για την κάλυψη και των πληθυσμιακών κριτηρίων, να προταθεί η συνένωση με το δήμο Ερεσού - Αντίσσης κάποιων δημοτικών διαμερισμάτων του δήμου Καλλονής, που κατά μία άποψη από τον «Καποδίστρια Ι» θα έπρεπε να έχουν υπαχθεί στο δήμο Ερεσού - Αντίσσης, όπως για παράδειγμα η Άγρα και το Σκαλοχώρι.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey