Στη Γαλλία με τους ορθόδοξους αδελφούς

01/07/2012 - 05:56
Όταν ήμασταν παιδιά δημοτικού, μας μάθαιναν στο σχολείο ένα τραγούδι. Κάπου σ’ έναν του στίχο έλεγε: «Δεν είναι ως εδώ η πατρίδα μου, μα φτάνει πέρα ως πέρα». Το θυμήθηκα και το παραποίησα κάπως, καθώς φέτος με πνευματικά μου παιδιά και φίλους, επισκεφθήκαμε τη μεγάλη χώρα της Γαλλίας.
Όταν ήμασταν παιδιά δημοτικού, μας μάθαιναν στο σχολείο ένα τραγούδι. Κάπου σ’ έναν του στίχο έλεγε: «Δεν είναι ως εδώ η πατρίδα μου, μα φτάνει πέρα ως πέρα». Το θυμήθηκα και το παραποίησα κάπως, καθώς φέτος με πνευματικά μου παιδιά και φίλους, επισκεφθήκαμε τη μεγάλη χώρα της Γαλλίας. Συναντήσαμε κι εκεί Ορθοδόξους και Έλληνες. Και είπα: «Δεν είμαστε μόνο εμείς Ορθόδοξοι, μα υπάρχουν πέρα ως πέρα».
Και όντως στη δεύτερη σε εμβαδόν χώρα της Ευρώπης, τη Γαλλία, είδαμε όχι μόνο παλάτια, εντυπωσιακά κτήρια, θαυμάσια έργα της δυτικής τέχνης ή τη φαντασμαγορική Disneyland, αλλά ελληνικά μουσειακά εκθέματα σαν κι αυτά του Μουσείου του Λούβρου (την Αφροδίτη της Μήλου, τη Νίκη της Σαμοθράκης κ.ά.) και Έλληνες αδελφούς κι Ορθοδόξους άλλων χωρών!!
Η Γαλλία, ή όπως λεγόταν τότε «Γαλατία ή πέρα των Άλπεων», γνώρισε το Χριστιανισμό από πολύ νωρίς και σε προοδευτικές φάσεις. Αρχικά το μήνυμα του Ιησού μεταφέρθηκε στη χώρα αυτή από Έλληνες, που μεταφυτεύτηκαν στη Μασσαλία, στην Αρελάτη ή στο Λουγδούνο! Στο Λουγδούνο υπήρχε Χριστιανική κοινότητα από τα μέσα του 2ου μ.Χ. αιώνα. Στα τέλη του 3ου αιώνα η Γαλλία είχε 25 Επισκοπές! Κατά τον 4ο αιώνα ο Χριστιανισμός απλώνεται αλματωδώς και χτίζονται τα πρώτα κοινοβιακά μοναστήρια. Σε αυτό βοήθησε τα μέγιστα ο εκεί εξόριστος Μέγας Αθανάσιος, πατριάρχης Αλεξανδρείας. Είχε άλλωστε βαθιά εμπειρία από το Μοναχισμό της Θηβαΐδας και την ασκητική ζωή του Γέροντά του, του Μεγάλου Αντωνίου.
Αργότερα η Γαλλία έγινε ένα κράτος με πλούσιο χριστιανικό πολιτισμό, με περίφημους καθεδρικούς ναούς και πανεπιστήμια. Ακόμη και η Αγία Έδρα, ο Πάπας, για μεγάλο χρονικό διάστημα εγκαταστάθηκε εκεί, στην Αβινιόν! Το δε 16ο αιώνα ο Προτεσταντισμός κέρδισε έδαφος, πιστούς. Ορθόδοξοι, Ρωμαιοκαθολικοί και Προτεστάντες ταλαιπωρήθηκαν και κατά τη Γαλλική Επανάσταση και κατά το 1870 με το αθεϊστικό αντικληρικαλιστικό πνεύμα που επικρατούσε… Σήμερα η Γαλλία είναι αυτή που γνωρίζουμε πως είναι…
Εκκλησιαστικά, από 5 Φεβρουαρίου του 1963, αποτελεί Μητρόπολη του Οικουμενικού Πατριαρχείου με μητροπολίτη σήμερα τον Έλληνα Σεβασμιώτατο Άγιο Γαλλίας π. Εμμανουήλ. Η Μητρόπολη διαθέτει ένα μεγάλο σύνολο ελληνικό δυναμικό σε Ιερείς και προσωπικό, έχει Ελληνική Εστία Γερόντων, Εκκλησιαστικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, Εστία Ελληνίδος Φοιτήτριας, Ελληνική Ορθόδοξη Νεολαία, Χριστιανική Ένωση Επιστημόνων και Φοιτητών και πλούσια ποιμαντική διακονία! Μαζί με όλα αυτά, κάτω από την πνευματική κηδεμονία της έχει έξι Ορθόδοξα Μοναστήρια: δύο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, της Αγίας Σκέπης, του Αγίου Αντωνίου, του Αγίου Νικολάου και της Μεταμορφώσεως του Κυρίου! Η Μητρόπολη Γαλλίας - όπως κάθε Ορθόδοξη τοπική Εκκλησία - είναι για του Έλληνες ομογενείς μας η μάνα, η τροφός, η διάκονος και η ζεστή φωλιά που τους θυμίζει την πατρίδα και την πίστη των πατέρων τους…
Τη Γαλλία 67 πρόσωπα από την εκκλησιαστική κοινότητα του Αγίου Θεράποντα Μυτιλήνης τη διασχίσαμε από Νότια μέχρι Βόρεια! Οι εντυπώσεις που αποτυπώθηκαν στο μυαλό μας είναι πολλές… Αξίζει τον κόπο μία επίσκεψη και προς τα εκεί, και κυρίως μία επαφή με τους εκεί Έλληνες.

* Ο π. Αθανάσιος Γιουσμάς είναι εφημέριος Ιερού Ναού Αγίου Θεράποντα Μυτιλήνης, καθηγητής θεολόγος. Όλα τα προηγούμενα δημοσιευμένα στην εφημερίδα μας άρθρα του, μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να μελετήσει στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.apostoli.org
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey