Τέλος δεν έχουν τα προβλήματα της πρώτης μεταβατικής περιόδου της διοικητικής μεταρρύθμισης, κατά την οποία σε περίοδο ιδιαίτερης οικονομικής κρίσης η παραμεθόριος επιβαρύνθηκε και απ’ την αδυναμία να γίνουν αγοραπωλησίες ακινήτων.
Τέλος δεν έχουν τα προβλήματα της πρώτης μεταβατικής περιόδου της διοικητικής μεταρρύθμισης, κατά την οποία σε περίοδο ιδιαίτερης οικονομικής κρίσης η παραμεθόριος επιβαρύνθηκε και απ’ την αδυναμία να γίνουν αγοραπωλησίες ακινήτων. Κι αυτό γιατί η αρμόδια επιτροπή που λειτουργούσε στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση κι έδινε την άδεια να γίνει η οποιαδήποτε μεταβίβαση ακινήτου που βρίσκεται στην παραμεθόριο, πέρασε ως αρμοδιότητα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, που ως γνωστόν εδρεύει στον Πειραιά. Οπότε κι όλο τον Ιανουάριο δε δόθηκαν άδειες με τις οποίες επιτρέπονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων, κι έτσι δεν έγιναν τέτοιες πράξεις, παρά μόνο όσες είχαν πάρει έγκριση απ’ τον περασμένο Δεκέμβριο. Όση ανάγκη και αν είχαν κάποιοι πολίτες να πουλήσουν για να ανταποκριθούν σε υποχρεώσεις που «έτρεχαν», δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την προαπαιτούμενη της αγοραπωλησίας έγκριση.
Με το άρθρο 26 του νόμου 1892 τού 1990 έχει θεσπιστεί η λήψη ειδικής άδειας, με την οποία και αίρεται κατά περίπτωση, με απόφαση αρμόδιας επιτροπής, η ισχύουσα απαγόρευση μεταβίβασης ακινήτου που βρίσκεται σε παραμεθόριο περιοχή. Για το Νομό Λέσβου, η επιτροπή αυτή, που λειτουργούσε στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λέσβου, ήταν πενταμελής και συνεδρίαζε μία φορά τη βδομάδα, αποφασίζοντας για όλες τις μεταβιβάσεις που επρόκειτο να γίνουν και στα τρία νησιά του νομού. Αντίστοιχες επιτροπές υπήρχαν και στη Χίο (τετραμελής) και στη Σάμο, και σε όλες τις παραμεθόριες περιοχές. Οι παλαιότεροι θα θυμούνται ότι και το 1995, όταν ξεκίνησε ο θεσμός της αιρετής νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, δημιουργήθηκε εμπλοκή για μικρό διάστημα για το εάν η αρμοδιότητα έκδοσης των αποφάσεων για άρση της απαγόρευσης μεταβίβασης ακινήτου στην παραμεθόριο θα έπρεπε να μείνει σε κρατικό φορέα ή να δοθεί σε αυτοδιοικητικό. Τότε κρίθηκε, ίσως γιατί δεν υπήρχε άλλος κατάλληλος «μηχανισμός» σε νομαρχιακό επίπεδο, ότι μπορεί να μείνει στη Νομαρχία, όπως και έμεινε για όλο το διάστημα των 16 χρόνων που λειτούργησε ο θεσμός.
Χωρίς επιτροπή
Με τον «Καλλικράτη», η αρμοδιότητα έκδοσης των αποφάσεων αυτών, που σημειωτέον ουδέποτε ήταν απορριπτικές κάποιας αίτησης να γίνει μεταβίβαση του ακινήτου, πέρασε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου (ΑΔΑ), στο κράτος δηλαδή. Όμως, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες έξι αποκεντρωμένες διοικήσεις, που βρήκαν έτοιμα κτήρια των παλιών περιφερειών για να εγκατασταθούν και να λειτουργήσουν απ’ την πρώτη μέρα, η ΑΔΑ απ’ το Αιγαίο μετακόμισε στον Πειραιά, αναζητώντας εξ αρχής στέγη και προσωπικό. Αποτέλεσμα ήταν να καθυστερήσει η ανασυγκρότηση της αρμόδιας για τις αποφάσεις μεταβίβασης ακινήτων επιτροπής, κι έτσι να έχουν συσσωρευτεί όλα τα αιτήματα του Ιανουαρίου, περιμένοντας να συνεδριάσει η επιτροπή.
Όπως μας είπαν μεσίτες, συμβολαιογράφοι και υποθηκοφύλακες, εξ αιτίας του μπλοκαρίσματος που υπάρχει με τις άδειες, απ’ την αρχή του χρόνου έως σήμερα δεν έχει γίνει καμμία απολύτως αγοραπωλησία ακινήτου στη Λέσβο, με εξαίρεση κάποιες που είχαν απ’ το Δεκέμβριο πάρει τη σχετική άδεια. Επειδή δεν υπήρχε επιτροπή, δεν υποβάλλονταν αιτήσεις απ’ όλους τους ενδιαφερομένους, οπότε και δεν υπάρχει δυνατότητα να αποτυπωθεί το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργήθηκε. Υπήρξαν, όμως, μεμονωμένες περιπτώσεις ανθρώπων που είχαν ανάγκη να πουλήσουν ακίνητό τους, οι οποίοι πραγματικά βρέθηκαν σε τραγική θέση λόγω της αδυναμίας να γίνει η αγοραπωλησία. Πολλοί, μάλιστα, ήταν εκείνοι που «τα έβαλαν» με τις υπαλλήλους που έως πρότινος διεκπεραίωναν τις αιτήσεις, επιρρίπτοντάς τους ευθύνες, που δεν είχαν, για το όλο «μπλοκάρισμα».
Αλλαγή… κτηρίου
Ο γενικός διευθυντής Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής τής ΑΔΑ, Στρατής Δουλδούρης, μας πληροφόρησε ότι η αρμόδια επιτροπή ανασυγκροτήθηκε με πρόεδρο το γενικό γραμματέα τής ΑΔΑ, Φώτη Χατζημιχάλη, και μέλη τα ίδια που υπήρχαν και στις κατά τόπους επιτροπές των νομών του Βορείου Αιγαίου. Κι αυτό για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στις συνεδριάσεις που θα γίνουν άμεσα. Παράλληλα, όμως, έχουν ζητηθεί εκπρόσωποι του Στρατού και της Αστυνομίας και των συναρμόδιων φορέων που μετέχουν στις επιτροπές, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία συγκρότησης των νέων επιτροπών.
Σύμφωνα με τον κ. Δουλδούρη, που αναπληρώνει το γενικό γραμματέα, την Τρίτη 1η Φεβρουαρίου θα συνεδριάσει η επιτροπή του Νομού Λέσβου, ενώ την Πέμπτη 3 του μήνα θα γίνει η συνεδρίαση της επιτροπής του Νομού Χίου και μερικές μέρες μετά θα συνεδριάσει και η επιτροπή του Νομού Σάμου.
Σημειωτέον ότι η γραμματεία της επιτροπής στεγάζεται προσωρινά στο παλιό κτήριο της Νομαρχίας και νυν της αιρετής Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ενώ όταν θα συγκροτηθεί η νέα επιτροπή, η γραμματεία της θα στεγάζεται στο κτήριο της παλιάς Περιφέρειας, επί της οδού Π. Κουντουριώτη 87, όπου και βρίσκονται οι υπηρεσίες τής ΑΔΑ.