Έγκριση από το Στρατό!

01/07/2012 - 05:56
Μετατίθεται για τον επόμενο μήνα η υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης της μαρίνας Μυτιλήνης. Κι αυτό γιατί, με δεδομένο ότι στους μειοδότες που θα αναλάβουν την εκμετάλλευση του έργου, μετέχει και τουρκική εταιρεία, προηγείται η εξέταση της δικαιοπραξίας υπό το πρίσμα… της εθνικής ασφάλειας!
Καθυστερεί η υπογραφή της σύμβασης για τη μαρίνα Μυτιλήνης, λόγω… παραμεθορίου

Μετατίθεται για τον επόμενο μήνα, ίσως και αργότερα αν υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση, η υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης της μαρίνας Μυτιλήνης. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, με δεδομένο ότι στους μειοδότες που θα αναλάβουν την εκμετάλλευση του έργου, μετέχει και τουρκική εταιρεία, προηγείται η εξέταση της δικαιοπραξίας υπό το πρίσμα… της εθνικής ασφάλειας! Έτσι παρότι κατακυρώθηκε απ’ το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού το αποτέλεσμα του διεθνούς διαγωνισμού, πριν την υπογραφή της σύμβασης, απαιτείται η εξέταση - έγκριση της Επιτροπής άρσης της απαγόρευσης των δικαιοπραξιών σε παραμεθόριες περιοχές.

Μιλώντας χθες στο «Ε», ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (ΑΔΑ), Φώτης Χατζημιχάλης, εξέφρασε την άποψη πως δεν θα αργήσει η ολοκλήρωση του ελέγχου, αν και όπως επισήμανε ακόμη ο φάκελος της επένδυσης δεν έχει φτάσει στην ΑΔΑ.
Χρειάζεται να σημειώσουμε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα, απ’ τις 31 Ιανουαρίου που έγινε γνωστό το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για τη μαρίνα Μυτιλήνης, έως σήμερα, ήταν γνωστό πως συμμετέχει στο σχήμα των επενδυτών και τουρκική εταιρεία, και μάλιστα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης, έκαναν λόγο για την πρώτη τέτοιου τύπου τουρκική επένδυση στη χώρα.

Αναβάλλεται η υπογραφή
Μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη μίσθωση της μαρίνας Μυτιλήνης και την κατοχύρωσή της στη μοναδική εταιρεία που συμμετείχε, με ανακοίνωσή του, ο Νίκος Σηφουνάκης ανέφερε ότι αποδεχόμενος πρόταση του αρμόδιου Υφυπουργού Πέτρου Αλεβιζάτου να είναι παρών στην υπογραφή της σύμβασης, τον παρεκάλεσε η τελετή να γίνει στη Μυτιλήνη. Στη συνέχεια όμως, όταν και ξεκίνησε στις αρχές Μαρτίου, η σύνταξη της προς υπογραφή σύμβασης, ανέκυψε νέο εμπόδιο, αφού η δικαιοπραξία θα αφορά και σε εταιρεία που εδρεύει σε τρίτη χώρα, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για αυτό το λόγο και χρειάζεται να υπάρξει έγκριση της Επιτροπής του άρθρου 26 του Ν. 1892/90 για την άρση απαγόρευσης δικαιοπραξιών σε παραμεθόριες περιοχές.
Θυμίζουμε ότι φορέας διαχείρισης της μαρίνας Μυτιλήνης για τα επόμενα 40 χρόνια αναδείχθηκε η κοινοπραξία των εταιρειών: «Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών Ανώνυμη Εταιρεία Εκμετάλλευσης Καταστημάτων Αφορολόγητων Ειδών και Βιομηχανική Βιοτεχνική, Τεχνική και Εμπορική Εταιρεία Α.Ε.» με διακριτικό τίτλο «Folli Follie Group» και «Setur Servis Turistik AS», έναντι ετήσιου ανταλλάγματος 250.000 ευρώ.
Ασφαλείς πληροφορίες ανέφεραν ότι αρχικά η εκδήλωση είχε προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Μαρτίου, αλλά λέγεται πως μετατέθηκε για τα τέλη του μήνα λόγω και της διαδικασίας εκλογής προέδρου στο ΠΑΣΟΚ.


Άμεσα η διαδικασία εξέτασης της σύμβασης
Θα συμφωνήσει το ΥΕΘΑ;

Το γεγονός ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η σύναψη της σύμβασης αν δεν υπάρξει η έγκριση της Επιτροπής άρσης της απαγόρευσης δικαιοπραξιών, επιβεβαίωσε και ο Νίκος Σηφουνάκης, που είχε ενημερωθεί σχετικά, σημειώνοντας ότι «μάλλον δεν θα υπάρξει ιδιαίτερη καθυστέρηση και έτσι θα μπορέσει να προχωρήσει άμεσα η σύναψη της σύμβασης και να ξεκινήσει η σημαντικότατη για τον τόπο τουριστική επένδυση».
Ο Φώτης Χατζημιχάλης ανέφερε ότι η διαδικασία πλέον εξέτασης των αιτημάτων για άρση της απαγόρευσης, έχει απλοποιηθεί σε σχέση με το παρελθόν, ενώ πρόσθεσε πως πιθανόν μέσα στην βδομάδα που έρχεται να υποβληθεί στην ΑΔΑ ο προς εξέταση φάκελος απ’ τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και μετά θα οριστεί ημερομηνία σύγκλισης της Επιτροπής.
Η αρμοδιότητα της Επιτροπής έγκειται στον έλεγχο και στην έγκριση των δικαιοπραξιών στις παραμεθόριες περιοχές για φυσικά ή νομικά πρόσωπα τρίτων χωρών, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Επιτροπή που επανασυγκροτήθηκε στα μέσα Ιανουαρίου, προεδρεύει ο κ. Χατζημιχάλης με αναπληρωτή το Γενικό Διευθυντή Στρατή Δουλδούρη και συμμετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
Οι δικαιοπραξίες στην παραμεθόριο, περιβάλλονται από διακριτή ιδιαιτερότητα, καθώς η σκοπιμότητα της σύναψής τους, σύμφωνα με το νομοθέτη, απαιτείται να υπερκεράσει τους νομοθετικούς περιορισμούς που έχουν τεθεί ήδη απ’ το 1926 με μια σειρά από νόμους, οι οποίοι και τις απαγόρευαν, στο πλαίσιο της ανάγκης προστασίας της εθνικής ασφάλειας. Σήμερα οι εποχές έχουν αλλάξει και οι μόνες δικαιοπραξίες που απαγορεύονται και χρειάζονται ειδική έγκριση απ’ την Επιτροπή, είναι αυτές που αφορούν σε πρόσωπα από τρίτες χώρες, όπως εν προκειμένω η Τουρκία. Ας σημειωθεί δε ότι βάσει του θεσμικού πλαισίου, για να αρθεί η απαγόρευση, θα πρέπει η Επιτροπή να αποφασίσει κατά πλειοψηφία «ναι», και ταυτόχρονα να είναι θετική η ψήφος του εκπροσώπου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey