Η «Οδύσσεια» ενός επιχειρηματία…

01/07/2012 - 05:56
Ένα γεφύρι που δε γίνεται, καταστρέφει οικονομικά τον ιδιοκτήτη αγροτουριστικών κατοικιών, στην περιοχή της Καλλονής, οι οποίες κατασκευάστηκαν με τη συγχρηματοδότηση του ελληνικού κράτους.
Μεγάλη ταλαιπωρία αντιμετωπίζει, εδώ και καιρό, ιδιοκτήτης αγροτουριστικών κατοικιών στην περιοχή της Καλλονής. Στα αιτήματά του να διευθετηθεί το ζήτημα της πρόσβασης σε αυτές με την κατασκευή μιας μικρής γέφυρας πάνω από το ποτάμι, που βρίσκεται στην είσοδο του κτήματός του, ως απάντηση λαμβάνει τα κωλύματα των αρμόδιων φορέων - του δήμου της Καλλονής και της νομαρχίας. Τις τελευταίες μέρες, μάλιστα, στη δική του ταλαιπωρία έρχεται να προστεθεί και αυτή των ενοικιαστών στις αγροτουριστικές κατοικίες, αφού το ποτάμι έχει φουσκώσει και η πρόσβαση έχει καταστεί σχεδόν αδύνατη… Με το δίκιο του αναρωτιέται. Γιατί επένδυσε αλλά και γιατί η Πολιτεία ενίσχυσε την προσπάθειά του από τη μια μεριά και από την άλλη τον καταδικάζει σε οικονομικό μαρασμό.

Ο κ. Τριαντάφυλλος Καλατζής είναι ιδιοκτήτης τεσσάρων διώροφων κατοικιών, στην Καλλονή, σχεδόν 200 μέτρα από το Κέντρο Υγείας της περιοχής. Πρόκειται για κατασκευές που είχαν ενταχθεί μάλιστα το 2006 σε οικονομικό πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το γνωστό ΟΠΑΑΧ (Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου) και άρχισαν να χτίζονται τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου.
Τον περασμένο Μάιο, η οικοδόμηση είχε πλέον ολοκληρωθεί και οι ελεγκτές ενέκριναν στον ιδιοκτήτη τους τη λειτουργία τους σύμφωνα με τον κανονισμό του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του επέτρεψαν δηλαδή να λειτουργεί με το σήμα του ΕΟΤ. Λόγω του ότι δεν πρόλαβε να τα λειτουργήσει με τουρίστες, ο κ. Καλατζής τα νοίκιασε ως κατοικίες σε ιδιώτες, κυρίως στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή.

Χωρίς πρόσβαση

Από την πρώτη στιγμή που εντάχθηκε στο πρόγραμμα, ο κ. Καλατζής είχε να διευθετήσει παράλληλα και το ζήτημα της πρόσβασης στις κατοικίες, λόγω του ξεροπόταμου μπροστά στις ιδιοκτησίες του.
Δύο χρόνια, τουλάχιστον, και μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο, τα μηχανήματα και οι εργάτες δούλευαν μέσα από μια «περασιά» στο ποτάμι. Ωστόσο, εδώ και λίγο καιρό έχει έρθει, πλέον, η ώρα τα δωμάτια να λειτουργήσουν κανονικά και εμφανίζονται οι πρώτες σοβαρές πρακτικές δυσκολίες.
«Ήρθαν όλοι οι αρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες, έλεγχος από τις οποίες ήταν απαραίτητος προκειμένου να εκδοθούν οι σχετικές άδειες: Πολεοδομία, Περιφέρεια, δήμος, Αρχαιολογία κ.λπ.. Έκαναν αυτοψία και όλοι μου ενέκριναν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και τις άδειες για την ένταξή μου στο πρόγραμμα, ωστόσο κανένας δε μου ανέφερε ότι τίθεται ζήτημα με την πρόσβαση», υποστηρίζει ο ιδιοκτήτης των κατοικιών.
Κι όμως έκτοτε, ο ίδιος, αντιλαμβανόμενος το μέγεθος του προβλήματος που θα αντιμετώπιζε, ξεκίνησε ένα μαραθώνιο προσπάθειας, προκειμένου να εξασφαλίσει την κατασκευή μιας γέφυρας που θα βοηθάει στο να διασχίζουν με ασφάλεια τα οχήματα των ενοικιαστών του το ποτάμι και η οποία θα εξυπηρετεί, όπως υποστηρίζει, άλλες 10 κατοικίες που βρίσκονται στην περιοχή.

Η στάση των αρμοδίων
Απευθυνόμενος αρχικά στο δήμο Καλλονής, πήρε την απάντηση ότι δεν υπήρχε δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί από το δήμο μια τέτοια επένδυση. Στη συνέχεια και καθώς επρόκειτο να εκπονηθεί μελέτη για ένα δημοτικό γεφύρι στο ύψος του Κέντρου Υγείας, ο κ. Καλατζής ζήτησε από το μηχανικό να εκπονήσει παράλληλα μια υδρογεωλογική μελέτη και για τη δική του περίπτωση, ώστε να πάνε παράλληλα τα έργα, κάτι που έγινε. Έτσι τη στιγμή αυτή, μαζί με τη μελέτη για το γεφύρι που σχεδιάζει ο δήμος, υπάρχει και για το συγκεκριμένο γεφύρι, ενώ είναι στη διαδικασία και η οριοθέτηση του χειμάρρου.
Ωστόσο, ο κ. Καλατζής εξασφάλισε και στατική μελέτη από ιδιώτη μελετητή, αφού δεν έβρισκε ανταπόκριση από το δήμο. Ούτε όταν, δείχνοντας όλα τα έγγραφα στο δήμο και προτείνοντας να αναλάβει ο ίδιος τη χρηματοδότηση, τα υλικά και την εργασία, πήρε θετική απάντηση.
Επίσης ήρθε σε επαφή με τη νομαρχία Λέσβου και τον αρμόδιο αντινομάρχη κ. Θεόδωρο Βαλσαμίδη από όπου, όπως υποστηρίζει, είχε αρχικά θετική ανταπόκριση. Ωστόσο, όταν πρόσφατα κατέθεσε στη νομαρχία έγγραφο που του ζητήθηκε, με το οποίο ο δήμος Καλλονής βεβαίωνε ότι δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει το έργο και ζητώντας χρηματοδότηση από τη νομαρχία, τέθηκε το ζήτημα δημοπρασίας για το έργο και φυσικά χρονοβόρας διαδικασίας.
Μπροστά στο αδιέξοδο ζήτησε να κατασκευάσει ο ίδιος το γεφύρι με έξοδά του. Πλην όμως, όπως ειπώθηκε, κάτι τέτοιο είναι παράνομο και σε περίπτωση που το κάνει… «θα συλληφθεί»!

Αδύνατη η πρόσβαση με τις βροχές
Το θέμα, όμως, καλεί άμεσα να βρεθεί μια λύση. Μέχρι πρόσφατα, που ο καιρός ήταν ακόμη καλός, το πρόβλημα της πρόσβασης λυνόταν χάρη σε μια διάνοιξη που έχει κάνει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης με τα μηχανήματά του, ενισχύοντας προϋπάρχουσα ράμπα πλάτους 3,5 μέτρων κάθε τόσο με χώμα.
Τις τελευταίες μέρες, ωστόσο, που ο καιρός έχει χαλάσει και έχουν ξεκινήσει οι βροχές, έχει δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα πρόσβασης των ενοικιαστών στα σπίτια τους, αφού η διάνοιξη αυτή έχει γεμίσει με νερό. Με τις τελευταίες βροχές μάλιστα, αναγκάστηκε να τους μεταφέρει ο ίδιος ο κ. Καλατζής με ένα από τα μηχανήματά του, καθώς ήταν πολύ επικίνδυνο για πεζούς να προσπαθήσουν να διασχίσουν το σημείο για να πάνε στα οχήματά τους που - ευτυχώς - είχαν προνοήσει και αφήσει στην απέναντι όχθη.
«Με το που χάλασε ο καιρός, το ποτάμι κατέβηκε και δεν περνάει πλέον αυτοκίνητο. Όταν βρέχει πολύ, το νερό φτάνει το ένα - ενάμισι μέτρο, ενώ όταν “χορτάσει” πλέον υγρασία, έχει μονίμως 40 - 50 πόντους νερό που το χώμα δεν μπορεί να τραβήξει.»
Ο ιδιοκτήτης αναφέρει χαρακτηριστικά παραδείγματα που κινδύνεψαν ή χάθηκαν ζωές λόγω της δυσκολίας πρόσβασης στο συγκεκριμένο σημείο, όπως αυτό του ίδιου του πατέρα του που κινδύνεψε να πνιγεί ή άλλου κατοίκου της περιοχής, που ενώ υπέστη καρδιακό επεισόδιο ξεψύχησε, λόγω του ότι τόσο το ασθενοφόρο, όσο και το περιπολικό που επεχείρησαν να τον παραλάβουν, «κόλλησαν» στην προσπάθειά τους να διασχίσουν το πέρασμα και δεν πρόλαβαν να τον μεταφέρουν εγκαίρως στο Νοσοκομείο. Μάλιστα, στη προκειμένη περίπτωση, όπως υποστηρίζει, ήταν ο ίδιος που βοήθησε τα δύο οχήματα να βγουν από τη λάσπη, χρησιμοποιώντας και πάλι το μηχάνημά του. Αντίστοιχα, σήμερα κινδυνεύει και η ασφάλεια των ενοικιαστών του, στην περίπτωση που θα συμβεί οτιδήποτε και δε θα μπορέσουν να περάσουν το ποτάμι με ασφάλεια.


«Αν ήξερα ότι θα ήταν τόσο χρονοβόρα η διαδικασία, μπορεί να μην είχα μπει από την αρχή στο πρόγραμμα», λέει σήμερα ταλαιπωρημένος ο κ. Τριαντάφυλλος Καλατζής

Τι λένε οι αρμόδιοι
Σύμφωνα με το δήμαρχο Καλλονής, κ. Δημήτριο Φαναραδέλλη, πάντως, η κατασκευή ενός γεφυριού δεν είναι απλή διαδικασία, πόσο μάλλον εάν αυτό αφορά στην εξυπηρέτηση ιδιώτη και όχι όλο το δήμο. «Δεν μπορεί να γίνεται μια γέφυρα για οποιονδήποτε έχει πρόβλημα πρόσβασης. Το πρόβλημα της Καλλονής, για παράδειγμα, λύνεται με τη μεγάλη γέφυρα που θέλουμε να κάνουμε για την παράκαμψη της Καλλονής. Ο εν λόγω δημότης θα έπρεπε να ξέρει όταν ξεκίνησε την επένδυση, ότι υπάρχει αντικειμενική δυσκολία πρόσβασης. Εμείς, για να τον διευκολύνουμε, κάναμε οριοθέτηση του ποταμού μέχρι κι εκεί που βρίσκεται το κτήμα του.» Υποστηρίζει, μάλιστα, πως τα κονδύλια δεν υπάρχουν ενώ οι απαιτούμενες μελέτες δεν έχουν εκπονηθεί.
Το ότι η δυσκολία πρόσβασης είναι κάτι που ο κ. Καλατζής έπρεπε να έχει λάβει υπόψη του όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα, υποστηρίζει και ο αρμόδιος αντινομάρχης Έργων, κ. Θεόδωρος Βαλσαμίδης. «Εμείς του εξηγήσαμε ότι ευχαρίστως να τον βοηθήσουμε, εφόσον εξυπηρετούνται κι άλλοι, ωστόσο του εξηγήσαμε ότι είναι μια διαδικασία που απαιτεί την εκπόνηση μελέτης και μετά δημοπρασίας. Εξάλλου, πρόσφατα μόνο παραλάβαμε το αντίστοιχο χαρτί από το δήμο Καλλονής.»
Συμπληρώνει, επίσης, ότι πριν μία εβδομάδα επισκέφτηκε την περιοχή μηχανικός της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία, και θα ακολουθήσει εκτίμηση προϋπολογισμού. «Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα χωρίς τις νόμιμες διαδικασίες. Θα τον βοηθήσουμε, όπως προβλέπει η νομοθεσία», τονίζει.

Ζήτημα χρόνου…
Ο κ. Καλατζής, ωστόσο, επιμένει να βρεθεί άμεσα κάποια λύση. «Το πρόγραμμα λέει ότι τα δωμάτια πρέπει να δουλέψουν ως αγροτουριστικές κατοικίες. Πώς όμως θα γίνει αυτό; Πώς έδωσε την άδεια η Πολεοδομία, αφού δεν υπήρχε τρόπος να περάσουν οι τουρίστες;», αναρωτιέται ο κ. Καλατζής. «Αν μου είχαν πει ότι θα επρόκειτο για τόσο χρονοβόρα και δύσκολη διαδικασία, μπορεί να μην είχα αποφασίσει να ξεκινήσω όλο αυτό το έργο», διαμαρτύρεται ο ίδιος. «Γιατί η νομαρχία δε μου είπε από πέρυσι, όταν είχα πρωτοέρθει σε επαφή μαζί τους, ότι θα χρειαστεί δημοπρασία και τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε αυτή να ξεκινήσει νωρίτερα, πριν ολοκληρωθεί το έργο και αρχίσει να λειτουργεί;», αναρωτιέται.
«Αν δε δουλέψω, κινδυνεύω να διωχτώ νομικά, αφού η επένδυση που έκανα με έχει αφήσει με χρέη που υπολόγιζα να ξεπληρώσω, δουλεύοντας τα δωμάτια. Μάλιστα, ό,τι άλλη επέμβαση σχεδίαζα να κάνω έχει σταματήσει, αφού δεν υπάρχει νόημα να ολοκληρώσω το έργο πριν λυθεί το ζήτημα της πρόσβασης. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν όλα έτοιμα - εγκρίσεις, σχέδια κ.λπ. - με δική μου χρηματοδότηση. Οι δημοπρασίες, όμως, θα αργήσουν και εάν περάσει έτσι όλος ο χειμώνας εγώ θα χάσω τους πελάτες μου. Το μόνο που θέλω είναι να εξυπηρετηθώ. Εξάλλου, εφόσον γίνει το συγκεκριμένο έργο, δε θα εξυπηρετήσει μόνο εμένα, αλλά και δέκα ακόμη ξεχωριστές ιδιοκτησίες στο ίδιο σημείο, που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey