Ελέγχονται τα επιδόματα αναπηρίας

01/07/2012 - 05:56
Από 1ης Σεπτεμβρίου, οι υπό κατάργηση υγειονομικές επιτροπές δεν μπορούν να εξετάζουν αιτήματα αναπηρίας παρά μόνο αναρρωτικές άδειες και πιστοποιητικά υγείας. Προχωρούν οι διαδικασίες για τη λειτουργία του νέου Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) Μυτιλήνης.
Ανέτοιμα βρήκε ο Σεπτέμβριος τα νεοσύστατα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), τα οποία ιδρύθηκαν με νόμο που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2010 μετά τη θέσπιση ενιαίου φορέα πιστοποίησης αναπηρίας για τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων. Παρ’ ότι τα ΚΕΠΑ αναμενόταν να ξεκινήσουν να λειτουργούν από την 1η Σεπτεμβρίου, οι διαδικασίες δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και ειδικότερα όσον αφορά στο ΚΕΠΑ Μυτιλήνης, αναμένεται να είναι έτοιμο να λειτουργεί… από τον Οκτώβριο. Την ίδια ώρα, με έγγραφο που έλαβαν υπό κατάργηση πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες υγειονομικές επιτροπές, από την 1η Σεπτεμβρίου και μέχρι να λειτουργήσουν τα ΚΕΠΑ, μπορούν να εξετάζουν μόνο αναρρωτικές άδειες και πιστοποιητικά υγείας, καθώς δεν μπορούν πλέον να εξετάζουν αιτήματα αναπηρίας.

Στις εγκαταστάσεις τού ΙΚΑ Μυτιλήνης θα συνεδριάζει το ΚΕΠΑ Μυτιλήνης, που ιδρύθηκε για να καλύψει τις ανάγκες του Βορείου Αιγαίου και είναι ένα από τα 45 Κέντρα που θα λειτουργήσουν σε όλη τη χώρα. Ο διοικητικός διευθυντής του Ιδρύματος, Μαΐστρος Κλαδογένης, είπε στο «Ε» για τις διαδικασίες που ακολουθούνται: «Έχουμε ήδη διαθέσει ένα ιατρείο για τις ανάγκες της Επιτροπής, έχουμε προχωρήσει τις διαδικασίες στελέχωσης με δυο διοικητικούς υπαλλήλους και μένει να οριστεί και ένας γιατρός από την Υγειονομική Διεύθυνση του Υποκαταστήματος, για να στελεχώνουν τη γραμματεία της Επιτροπής που θα συγκεντρώνει τις αιτήσεις. Όλα τα αιτήματα για επιδόματα αναπηρίας θα καταχωρούνται σε υπολογιστή και θα ταξινομούνται ανάλογα με την πάθηση. Η επιτροπή θα συνεδριάζει κάθε φορά που θα συγκεντρώνονται 15 αιτήματα από την ίδια περίπου πάθηση και θα αποτελείται από τρεις γιατρούς ανάλογης κατά περίπτωση ειδικότητας, οι οποίοι θα έρχονται από την Αθήνα. Στόχος είναι μέσα σε 45 ημέρες από τη στιγμή που κατατίθεται το αίτημα, να εξετάζεται από την Επιτροπή.»

Σύμφωνα με το διοικητικό διευθυντή τού ΙΚΑ, οι διαδικασίες για τη λειτουργία τού ΚΕΠΑ δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και δεν προβλέπεται να ολοκληρωθούν μέσα στο Σεπτέμβριο. «Κανένα ΚΕΠΑ δεν είναι έτοιμο αυτήν τη στιγμή να λειτουργήσει. Πιστεύω ότι σε τρεις εβδομάδες περίπου θα έχουμε ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται για να λειτουργήσει το δικό μας Κέντρο», μας είπε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα, χθες συνεδρίασε η υπό κατάργηση Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή, η οποία είχε να συνεδριάσει από τις αρχές Αυγούστου λόγω διακοπών. Ήδη έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες αιτήματα για επιδόματα αναπηρίας τα οποία εκκρεμούσαν από το καλοκαίρι και που πλέον θα εξεταστούν από το νέο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας. Οι υγειονομικές επιτροπές συνεχίζουν να λειτουργούν, για να εξετάσουν όμως μόνο αναρρωτικές άδειες και πιστοποιητικά υγείας μέχρι να λειτουργήσουν τα ΚΕΠΑ. Δεν έχουν τη δυνατότητα να εξετάζουν κανένα αίτημα για βεβαίωση αναπηρίας. «Από τον Αύγουστο δεν είχαμε συνεδριάσει λόγω αδειών και μόλις σήμερα (σ.σ. χθες) κάναμε την πρώτη συνεδρίαση και λάβαμε έγγραφο που μας ενημερώνει ότι μπορούμε να συνεδριάζουμε μόνο για αναρρωτικές άδειες και πιστοποιητικά υγείας. Άρα όλα τα αιτήματα αναπηρίας παραπέμπονται πλέον στο ΚΕΠΑ. Μόλις ενεργοποιηθεί το ΚΕΠΑ Μυτιλήνης, εμείς παύουμε να λειτουργούμε», είπε στο «Ε» ο γιατρός και μέλος της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής Χαράλαμπος Ανιτσάκης.


Τι είναι τα ΚΕΠΑ


Οι νέες Υγειονομικές Επιτροπές τού ΚΕΠΑ θα έχουν τις εξής αρμοδιότητες:
- Καθορισμός του ποσοστού αναπηρίας για σύνταξη αναπηρίας
- Χαρακτηρισμός ατόμων ως ΑμΕΑ
- Καθορισμός ποσοστού αναπηρίας για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις, για τις οποίες απαιτείται γνωμάτευση αναπηρίας και τις οποίες δικαιούνται από την Πολιτεία τα άτομα με αναπηρία
Έχει δημιουργηθεί μηχανογραφικό σύστημα για την αυτοματοποίηση της ροής των ενεργειών από την κατάθεση της αίτησης του ενδιαφερομένου μέχρι τη χορήγηση της απόφασης της υγειονομικής επιτροπής.
Όλες οι προς εξέταση περιπτώσεις, κατά τη διενέργεια του προελέγχου, ταξινομούνται με κριτήριο την ασθένεια και στη συνέχεια παραπέμπονται προς εξέταση από τριμελή επιτροπή γιατρών ειδικότητας σχετικής προς την αναφερόμενη νόσο ή βλάβη.
Στην επιτροπή δεν μπορούν να συμμετέχουν γιατροί τής κατά τόπους υγειονομικής μονάδας, λαμβανομένου υπόψη του κριτηρίου εντοπιότητας.
Οι υγειονομικές επιτροπές θα στελεχώνονται από γιατρούς του Ειδικού Σώματος, όπως προβλέπεται από το Νόμο 2556/1997.


Και αντιδράσεις…

Το πρόβλημα συγκοινωνιακής σύνδεσης μεταξύ των νησιών του Βορείου Αιγαίου θέτει με επιστολή της στον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη, η Ομοσπονδία Ατόμων με Ειδικών Ανάγκες Βορείου Αιγαίου. Η Ομοσπονδία τονίζει ότι τα άτομα με αναπηρίες από τη Χίο, τη Σάμο και τα μικρότερα νησιά του Β. Αιγαίου θα χρειάζεται να ταξιδεύουν μέσω Αθηνών προκειμένου να μεταβούν στη Μυτιλήνη ώστε να εξεταστούν από την Επιτροπή. Στην κατεύθυνση αυτή προτείνει την ίδρυση ΚΕΠΑ σε Χίο και Σάμο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey