Την ίδρυση Διεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ελληνικής Ακτοφυλακής με πανελλαδική εμβέλεια και παραρτήματα σε Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Μυτιλήνη και Κρήτη εξήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Την ίδρυση Διεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ελληνικής Ακτοφυλακής (ονομασία που θα διαδεχτεί αυτή του Λιμενικού Σώματος) με πανελλαδική εμβέλεια και παραρτήματα σε Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Μυτιλήνη και Κρήτη εξήγγειλε την Τετάρτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Η υπηρεσία θα στελεχώνεται με 200 έως 300 άτομα και θα ασχολείται με τη δίωξη ναρκωτικών, τρομοκρατικές ενέργειες, εγκλήματα κοινού ποινικού δικαίου, αλλά και με την πάταξη πάσης φύσεως λαθρεμπορίου. Στο μεταξύ, στην Αθήνα βρίσκεται από χθες ο λιμενάρχης Μυτιλήνης, Μανώλης Βόμβας, προκειμένου να συμμετάσχει σε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των λιμεναρχών στις περιοχές όπου θα λειτουργήσουν οι νέες διευθύνσεις.
Κατά την εξαγγελία της δημιουργίας της Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο υπουργός επεσήμανε ότι «το Λιμενικό Σώμα αλλάζει και μετατρέπεται σε σώμα ασφαλείας, που θα φυλάει αποτελεσματικά τα θαλάσσια σύνορα και τις ακτές». Στην ίδια ομιλία του ο υπουργός δήλωσε πως υπήρχαν χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία όχι μόνο δεν απορροφήθηκαν, αλλά δεν προκηρύχθηκαν καν οι διαγωνισμοί, για να εξηγήσει: «Υπάρχουν καθηλωμένα τα εναέρια μέσα και με λύπη μου διαπίστωσα και παρά πολλά σκάφη, ενώ υπήρχαν πόροι», τόνισε ο ίδιος.
Ας σημειωθεί ότι το σχέδιο νόμου για το αρχηγείο και την Ακτοφυλακή θα είναι έτοιμο το Φεβρουάριο και οριστικά πλέον οι λιμενικοί δε θα φυλάσσουν τα λιμάνια, έργο που υποχρεούνται να το αναλάβουν οι οργανισμοί λιμένων με σεκιούριτι.
Σε ό,τι αφορά στην απορρόφηση κονδυλίων από το πρώην υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ο υπουργός είπε ότι δεν υπάρχει απορρόφηση, καθώς υπήρχε πλήρης αδράνεια και άγνοια, τη στιγμή που είναι καθηλωμένα τα εναέρια μέσα του Λιμενικού Σώματος αλλά και αρκετά σκάφη.
Σχετικά με τη λαθρομετανάστευση, τέλος, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι είναι ευχαριστημένος από τις επαφές που είχε με τη Frontex και τόνισε ότι στόχος είναι το «σφράγισμα» των εξωτερικών συνόρων. Θα υπάρξει, προσέθεσε, σχέδιο νόμου για το άσυλο και για το σε ποιους θα δίνεται, ώστε να μπορούν να κινούνται, να εργάζονται και να ταξιδεύουν νόμιμα.