Ένα πρωτοπόρο για τα δεδομένα της Ελλάδος πρόγραμμα ανακύκλωσης ξεκινά η Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Απορριμμάτων και Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης Λήμνου (ΔΕΔΑΠΑΛ) και αφορά τα οικιακά μαγειρικά λάδια.
Ένα πρωτοπόρο για τα δεδομένα της Ελλάδος πρόγραμμα ανακύκλωσης ξεκινά η Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Απορριμμάτων και Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης Λήμνου (ΔΕΔΑΠΑΛ). Μετά την επιτυχία που είχε το πρόγραμμα συγκέντρωσης των μαγειρικών λαδιών από τα εστιατόρια και τις ταβέρνες της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου, η διοίκηση της ΔΕΔΑΠΑΛ αποφάσισε να εφαρμόσει το πρόγραμμα και για τα οικιακά μαγειρικά λάδια.
Η πρωτοπόρος αυτή προσπάθεια αναμένεται να ξεκινήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και θα αφορά σε όλο το νησί. Ήδη στις αποθήκες τής ΔΕΔΑΠΑΛ βρίσκονται οι πρώτοι δέκα μεγάλοι κάδοι, οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε αντίστοιχα σημεία σε όλη τη Λήμνο. Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι του νησιού θα έχουν τη δυνατότητα να πηγαίνουν στους κάδους ανακύκλωσης τα μαγειρικά τους λάδια και για να επιτύχει αυτό το εγχείρημα, ήδη η ΔΕΔΑΠΑΛ ξεκίνησε ενημερωτική καμπάνια. Ο κάθε κάδος είναι των 120 λίτρων, ενώ η τοποθέτησή τους θα γίνει στην πόλη της Μύρινας, στο Μούδρο και σε μεγάλα χωριά του νησιού.
Η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΕΔΑΠΑΛ, Ιουλία Λυγδά, βρίσκεται σε επικοινωνία με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Λήμνου Λάκη Πλαφαδέλλη, ώστε οι κάδοι να τοποθετηθούν σε κατάλληλα και ασφαλή σημεία. Οι δέκα πρώτοι κάδοι είναι η αρχή, ενώ υπολογίζεται ότι, αν υπάρξει και το ανάλογο ενδιαφέρον, άμεσα να τοποθετηθούν ακόμη περισσότεροι.
«Ικανοποιητικά…»
«Το πρόγραμμα για τη συλλογή των μαγειρικών λαδιών προχώρησε πολύ ικανοποιητικά και αποφασίσαμε να το ενισχύσουμε και να το διευρύνουμε και για τα οικιακά μαγειρικά λάδια», δήλωσε στο «Ε» η κ. Λυγδά. Σ’ ό,τι αφορά στη νέα αυτή πρωτοβουλία τής ΔΕΔΑΠΑΛ, η κ. Λυγδά τόνισε ότι γίνεται «για να έχει ο κάθε ευαισθητοποιημένος κάτοικος της Λήμνου τη δυνατότητα το λάδι που καταναλώνει, αντί το πετάει στις αποχετεύσεις και να προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά στο φυσικό περιβάλλον, να το συγκεντρώνει στους ειδικούς κάδους τής ΔΕΔΑΠΑ και να δίνονται προς ανακύκλωση στην εταιρεία που συνεργαζόμαστε. Μέχρι σήμερα, η συνεργασία μας είναι άριστη. Συλλογή των μαγειρικών λαδιών γίνεται ανά τακτικά χρονικά διαστήματα πολύ οργανωμένα και πιστεύουμε και η νέα μας αυτή προσπάθεια θα στεφθεί με επιτυχία.»
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία σαπωνοποιίας «Κ. Μιχαλέλλης και Υιοί», με την οποία η ΔΕΔΑΠΑΛ έχει υπογράψει σύμβαση από τον Ιούλιο του 2010 για τη συγκέντρωση των μαγειρικών λαδιών από τα εστιατόρια και τις ταβέρνες, δέχεται να συνεχίσει τη συνεργασία και για τα οικιακά μαγειρικά λάδια. Το ενδιαφέρον των εστιατόρων για συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι έντονο και μόνο τους τελευταίους δύο μήνες συγκεντρώθηκε ένας τόνος μαγειρικών λαδιών από τα 75 εστιατόρια της Λήμνου και τα δύο του Αγίου Ευστρατίου.