«“Σκουπίζοντας” κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλάκι»

01/07/2012 - 05:56
Παρέμβαση στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη Χίο και τη Μυτιλήνη κατά τη διάρκεια μεταγωγών μεταναστών σε άλλα κέντρα υποδοχής, έκανε με ανακοίνωσή της η Πολιτική Κίνηση Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων.
Παρέμβαση στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη Χίο και τη Μυτιλήνη κατά τη διάρκεια μεταγωγών μεταναστών σε άλλα κέντρα υποδοχής, έκανε με ανακοίνωσή της η Πολιτική Κίνηση Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων. Οι Οικολόγοι τονίζουν ότι το παγκόσμιο ζήτημα της μετανάστευσης δε λύνεται ούτε με επιχειρήσεις-σκούπα, ούτε με επαναπροωθήσεις.

Αναφορικά με τα όσα έγιναν στη Χίο και τη Μυτιλήνη, οι Οικολόγοι υποστηρίζουν ότι η «μεταγωγή» χρησιμοποιείται ως επιχείρημα, αφού στην Καβάλα δεν υπάρχει κέντρο κράτησης. Καταγγέλλουν δε ότι ανάμεσα στους 63 που επιχειρήθηκε να μεταφερθούν από τη Μυτιλήνη, υπήρχαν και πρόσφυγες που είχαν κάνει αίτηση ασύλου από τη Σομαλία, το Αφγανιστάν και την Παλαιστίνη. «Το τσουβάλιασμα σιδηροδέσμιων ανθρώπων σε λεωφορεία για τη μεταφορά τους, προσβάλλει τον πολιτισμό μας», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η Πολιτική Κίνηση Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων.
Συμπληρώνουν, μάλιστα, ότι σύμφωνα με καταγγελίες, κατά τη μεταφορά των μεταναστών που έγινε τελικά από τη Χίο, οι μετανάστες «ταξίδεψαν δεμένοι με χειροπέδες ανά δύο σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού στο αμπάρι του πλοίου» (!). «Στη συνέχεια, οδηγηθήκαν σε παράνομη επαναπροώθηση στην Τουρκία (τους μετέφεραν στον Έβρο κι από εκεί πήραν 10 άτομα την πρώτη νύχτα και 20 άτομα τέσσερις μέρες αργότερα)», αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους αναφέροντας ότι αυτά τα μέτρα όχι μόνο δε θα αποφέρουν ουσιαστικά οφέλη για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, αλλά ότι θα εντείνουν κοινωνικές συγκρούσεις και θα ενισχύσουν την ξενοφοβία.
Καταλήγοντας προτείνουν μεταξύ άλλων:
- ενεργοποίηση των τοπικών αρχών για τη δημιουργία ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων κατά την παραμονή τους στη Μυτιλήνη,
- συνεργασία με την Ε.Ε. ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές υποδοχής των μεταναστών που θα εξασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης,
- επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης του αιτήματος για άσυλο σε συνδυασμό με την άμεση χορήγηση προσωρινής άδειας παραμονής, έτσι ώστε οι μετανάστες να μη μένουν εγκλωβισμένοι σε συγκεκριμένες περιοχές και να μπορούν να εργαστούν νόμιμα,
- έλεγχο της ανασφάλιστης εργασίας,
- συνεργασία με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, έτσι ώστε να μοιραστεί το βάρος της μετανάστευσης.
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey