Μπορεί με την ολοκλήρωση των κόστους 1,5 εκατ. ευρώ αποστραγγιστικών έργων στον αρχαιολογικό χώρο της Επάνω Σκάλας, καθώς και με τα έργα ανάπλασης και τις πλακοστρώσεις, η περιοχή να άλλαξε μορφή, όμως οι όχι και ιδιαίτερα δυνατές βροχές του χειμώνα απέδειξαν ότι η «χαβούζα» παραμένει «ζωντανή»...
Μπορεί με την ολοκλήρωση - πριν από περίπου δυο χρόνια - των κόστους 1,5 εκατ. ευρώ αποστραγγιστικών έργων στον αρχαιολογικό χώρο της Επάνω Σκάλας, καθώς και με τα έργα ανάπλασης και τις πλακοστρώσεις, η περιοχή να άλλαξε μορφή, όμως οι όχι και ιδιαίτερα δυνατές βροχές του χειμώνα απέδειξαν ότι η «χαβούζα» παραμένει «ζωντανή» και μαζί μ’ αυτή και η αγωνία των κατοίκων που βλέπουν να έρχεται άλλο ένα καλοκαίρι μέσα στη δυσοσμία και τα κουνούπια!
«Πνιγμένα» στο νερό, ανάμεσα σε χόρτα, σκουπίδια και βατράχια, η αρχαία αγορά της Επάνω Σκάλας μοιάζει θαρρείς ακόμη να περιμένει την περίφημη ανάδειξη. Ο αρχαιολογικός χώρος θυμίζει ξανά έλος, ενώ τα κουνούπια έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους.
Ντροπή;
Δίπλα ακριβώς, στο ΙΚΑ Μυτιλήνης, έναν ευαίσθητο χώρο υγείας, μια «πηγή μικροβίων», αλλά και μια εικόνα ντροπής για την περιοχή. «Από το Φεβρουάριο, όταν δε φυσάει βοριάς γεμίζει ο τόπος με κουνούπια. Αν αυτό συμβαίνει τώρα, τι θα γίνει το καλοκαίρι;», διερωτάται μια υπάλληλος στο ΙΚΑ Μυτιλήνης.
Οι κάτοικοι της περιοχής από την άλλη μεριά βλέπουν τον εφιάλτη της «χαβούζας» να επιστρέφει και αγωνιούν κι αυτοί για το τι θα συμβεί το καλοκαίρι. «Ξόδεψαν τόσα χρήματα για να φτιάξουν ένα χώρο επισκέψιμο. Τώρα τι να έρθει να δει κανείς; Τα βατράχια; Ούτε εμείς δε θα μπορέσουμε να σταθούμε εδώ», μας λέει κάτοικος της περιοχής.
Το ζήτημα απασχόλησε πριν από ένα μήνα και τη δημοτική αρχή, όπως και την Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, στελέχη των οποίων επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο για να διαπιστώσουν την κατάσταση.
Σήμερα (πάνω). Πριν δύο χρόνια, όταν ολοκληρώθηκαν οι εργασίες
«Φταίει ο δημοτικός φωτισμός»!
«Πιστεύουμε ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν μετά το τέλος του έργου τοποθετήθηκε φωτισμός από το Δήμο. Απ’ ό,τι μας λένε ειδικοί, δεν έχουν γίνει σωστά οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα με την υγρασία να δημιουργείται βραχυκύκλωμα στις αντλίες οι οποίες σταματούν να λειτουργούν. Γι’ αυτό με την πρώτη βροχή τα νερά λιμνάζουν. Εκείνο πάντως που φοβόμασταν αρχικά, μήπως η υγρασία αυτή βγαίνει από το υπέδαφος, δεν ισχύει, έχει να κάνει με τη λειτουργία των αντλιών», λέει η προϊσταμένη της Κ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, Όλγα Φιλανιώτου. Η ίδια αναφέρει ότι θα πρέπει να «στεγνώσουν» τα νερά για να γίνει η όποια παρέμβαση αντιμετώπισης της βλάβης σε συνεργασία με το Δήμο.
Άλλες πληροφορίες, πάντως, που δεν επιβεβαιώνονται επισήμως, αναφέρουν ότι δεν είχε εγκρίνει το Υπουργείο Πολιτισμού μελέτη που είχε γίνει αρχικά για το έργο και η οποία θα διασφάλιζε ότι δε θα υπήρχε κανενός είδους πρόβλημα στα αποστραγγιστικά συστήματα, με το αιτιολογικό ότι αυτό θα προκαλούσε «φθορά στα αρχαιολογικά ευρήματα».
Πριν τρία χρόνια, κατά την εκτέλεση των εργασιών
Ποιος το παρέλαβε;
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Βατός, ο οποίος είχε συνοδεύσει το δήμαρχο Μυτιλήνης, Δημήτρη Βουνάτσο, πριν από ένα μήνα σε επιτόπια σύσκεψη που είχε γίνει στο έργο, τονίζει ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι ανάμεσα στα θέματα προτεραιότητας για το Δήμο. «Από τη στιγμή που ένα καινούργιο έργο εμφανίζει τέτοια προβλήματα, αμέσως προσπαθείς να σκεφτεί ποιος μπορεί να φταίει. Ο μελετητής, ο εργολάβος, ο επιβλέπων; Εγώ δεν μπορώ να δεχθώ ότι όταν παραλήφθηκε το έργο μπορεί να είχε τέτοια προβλήματα. Τώρα, το αν αυτά έχουν να κάνουν με τον ηλεκτροφωτισμό, αυτό θα πρέπει να το δούμε. Ήδη έχουμε ζητήσει από την Τεχνική Υπηρεσία, σε συνεργασία πάντα με την Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, να καταγράψουν τα προβλήματα που εντοπίζουν και να μας προτείνουν λύσεις. Αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα, εφόσον όμως υποχωρήσουν τα νερά, γιατί όπως είναι σήμερα η κατάσταση δεν μπορεί να γίνει ακόμη κάτι», λέει στο «Ε» ο κ. Βατός.
Πριν πέντε χρόνια, προτού ξεκινήσουν τα έργα
Ιστορία…
Το έργο της ανάπλασης της «χαβούζας» ανατέθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, τον Απρίλιο του 2008, χρηματοδοτήθηκε από το Γ΄ Κ.Π.Σ. και συγκεκριμένα το Μέτρο 2.4 των Αστικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων και στοίχισε γύρω στο 1,5 εκατ. ευρώ.
Η μελέτη του έργου προέβλεπε αποστράγγιση του οικοπέδου όπου βρίσκονται τα αρχαιολογικά ευρήματα, πλακόστρωση του περιβάλλοντα χώρου του αρχαιολογικού πάρκου μέχρι το ΠΙΚΠΑ και η σύνδεσή του με το πάρκο της Επάνω Σκάλας.