Άνοιγμα στην κοινωνία

01/07/2012 - 05:56
Το σχεδιασμό ενός σύγχρονου πανεπιστήμιου, ανοιχτού στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες του Αιγαίου, παρουσίασαν χθες στη συνέντευξη Τύπου οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αιγαίου. (Υπάρχει σχετικό βίντεο)
Πρωτοβουλίες και προτάσεις για νέα έργα, απ’ τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Το σχεδιασμό ενός σύγχρονου πανεπιστήμιου, ανοιχτού στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες του Αιγαίου, παρουσίασαν χθες στη συνέντευξη Τύπου οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ενός πανεπιστημίου που θα παράγει έρευνα, γνώση και τα αποτελέσματά τους θα προσλαμβάνονται από όσους ζουν στο Αιγαίο, τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα νησιά, τους κρατικούς φορείς και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Ενός πανεπιστημίου που δε θα περιορίζεται στο ακαδημαϊκό του έργο, αλλά θα έχει έναν ενεργό ρόλο στην κοινωνική ζωή των νησιών και θα αναπτύσσει πρωτοβουλίες μαζί τους.

Ψηφιακή Σύγκλιση
Η πρώτη αναφορά απ’ τον πρύτανη, Πάρι Τσάρτα, και τους αντιπρυτάνεις, Νίκο Σουλακέλλη, Γιάννη Κάλλα και Αγγελική Δημητρακοπούλου, ήταν για το πρόγραμμα Ψηφιακή Σύγκλιση, απ’ το οποίο αναμένεται να χρηματοδοτηθούν τέσσερα έργα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που στόχο έχουν την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που προσφέρει, την ανάπτυξη ψηφιακής βιβλιοθήκης και τη διαμόρφωση πληροφοριακού συστήματος που θα απευθύνεται στους αποφοίτους του Πανεπιστημίου Αιγαίου.



Προγραμματικές συμβάσεις
Σημαντικό τμήμα των δραστηριοτήτων που θα αναπτύξει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αφορούν στη συνεργασία με τους δήμους και τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Επιδίωξη του Πανεπιστήμιου είναι να αναπτυχθούν μόνιμες και σταθερές συνεργασίες κι όχι ευκαιριακές, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Μέσα από αυτές τις συνεργασίες, το Πανεπιστήμιο επιδιώκει να βοηθήσει τους νέους δήμους στην οργάνωση και τη λειτουργία τους, αλλά και στην ανάπτυξη δράσεων που απαιτούν επιστημονική στήριξη (π.χ. προβλήματα ακτοπλοϊκών συνδέσεων).

Πρόγραμμα πολυνησιωτικότητας
Σύντομα θα κατατεθεί η πρόταση του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Υπουργείο Παιδείας για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Η πρόταση αφορά σε μια σειρά δράσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν προβλήματα των νησιών του Αιγαίου. Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο θα ασχοληθεί ενεργά με προγράμματα κατάρτισης. Θα λειτουργήσουν θερινά σχολεία για τους κατοίκους του Αιγαίου, μόνιμους και μη, θα αναπτυχθούν συνεργασίες με άλλα πανεπιστήμια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, θα δοθεί η δυνατότητα εκπαίδευσης των εργαζομένων και των επιχειρηματιών ώστε να αναβαθμιστεί η ποιότητα της εργασίας που προσφέρουν.
Επιπλέον, θα υπάρξει ουσιαστική συμβολή στη στήριξη των δυσπρόσιτων περιοχών ως προς το θεσμό του Ψηφιακού Σχολείου.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το ερευνητικό μέρος του προγράμματος που μπορεί να δώσει πολλές λύσεις σε ζητήματα που ταλαιπωρούν τους κατοίκους των νησιών και τη διοίκησή τους.

Νέο κτήριο
Η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα συνδυαστεί με τη δημιουργία ενός ακόμη κτηρίου στο λόφο του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, όπου και υπάρχει σχεδιασμός να αναζητηθούν κονδύλια για την επέκταση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων. Το κτήριο αυτό θα χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση των νέων δραστηριοτήτων, αλλά και για τη στέγαση της βιβλιοθήκης που σήμερα στεγάζεται στο κέντρο της πόλης.

Όχι στα πυρηνικά εργοστάσια
Μεγάλη απήχηση, όπως αναφέρθηκε στην ίδια συνέντευξη Τύπου, έχει βρει η πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Αιγαίου κατά της ανέγερσης πυρηνικών εργοστασίων στο Ακούγιου και τη Σινώπη της Τουρκίας. Ήδη έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 20.000 υπογραφές και καθημερινά προστίθενται εκατοντάδες, ενώ ο Δικηγορικός Σύλλογος της Χίου έχει εκφράσει τη βούληση να στηρίξει αυτή την προσπάθεια. Ο πρύτανης, κ. Τσάρτας, ζήτησε να συνεχιστεί και να στηριχθεί ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα η όλη πρωτοβουλία. Η ολοκλήρωσή της αναμένεται τον Οκτώβριο, οπότε το κείμενο μαζί με τις υπογραφές θα παραδοθούν στην τουρκική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο μεταξύ, το κείμενο θα μεταφραστεί στα τουρκικά ώστε να μπορούν να το υπογράψουν και Τούρκοι πολίτες.

Δράσεις πολιτισμού

Από τη νέα ακαδημαϊκή περίοδο θα δούμε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου να καλεί λογοτέχνες να δώσουν διαλέξεις, οι οποίες θα είναι ανοιχτές στο κοινό. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που απευθυνόταν σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά δόθηκε η δυνατότητα να το αξιοποιήσει και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μετά από αίτημά του.
Πολύ σημαντική παρέμβαση στα πολιτιστικά πράγματα της Λέσβου θα αποτελέσει η διοργάνωση του 8ου Φεστιβάλ Πανεπιστημιακών Θεατρικών Ομάδων, που θα πραγματοποιηθεί στη Μυτιλήνη από 12 έως 24 Μαΐου, σε συνεργασία και με τους ερασιτεχνικούς θιάσους ΦΟΜ «Ο Θεόφιλος», «Άστεγοι» και το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Λέσβου. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα ανέβουν 17 παραστάσεις από θεατρικές ομάδες ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, όπως είναι, εκτός από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Πατρών, η Σχολή Καλών Τεχνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ.ά..
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey