«Πρεμιέρα» θα κάνουν από την Πέμπτη 11 Ιουνίου οι μπάρες στην οδό Ερμού. Μετά από πολλές καθυστερήσεις και αναβολές, θα ξεκινήσουν να λειτουργούν σύμφωνα με το ωράριο των καταστημάτων.
«Πρεμιέρα» θα κάνουν από την Πέμπτη 11 Ιουνίου οι μπάρες στην οδό Ερμού. Μετά από πολλές καθυστερήσεις και αναβολές, θα ξεκινήσουν να λειτουργούν σύμφωνα με το ωράριο των καταστημάτων. Αυτό αποφάσισε χθες σε συνεδρίασή της η Επιτροπή Κυκλοφοριακού του δήμου Μυτιλήνης.
Ο δήμος φαίνεται, εν μέρει τουλάχιστον να έκανε δεκτές τις διαφωνίες των εμπόρων ως προς το ωράριο λειτουργίας τους και σε πρώτη φάση θα ξεκινήσουν να λειτουργούν με βάση το θερινό ωράριο των καταστημάτων. Σύμφωνα με το ωράριο που συμφωνήθηκε, ο δρόμος θα είναι κλειστός για τα οχήματα από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι και από τις 6:30 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ.
Ουσιαστικά ο δρόμος θα κλείνει για οχτώ ώρες και συγκεκριμένα τις ώρες λειτουργίας της αγοράς. Δε θα είναι κλειστός όμως τις νυχτερινές και τις μεταμεσονύκτιες, σημείο στο οποίο είχαν εκφραστεί οι περισσότερες αντιρρήσεις.
Θυμίζουμε ότι ο δήμος έχει μοιράσει «τηλεκοντρόλ» σε όλες τις αρμόδιες αρχές, ώστε να υπάρχει δυνατότητα ανά πάσα στιγμή και εφόσον υπάρχει ανάγκη, με τηλεχειρισμό ν’ απομακρύνονται οι μπάρες.
Ο δρόμος της Κρατήγου
Ανάμεσα στα θέματα που απασχόλησαν τη χθεσινή συνεδρίαση ήταν η έκθεση πραγματογνωμοσύνης του συγκοινωνιολόγου καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Θάνου Βραστού, με θέμα «Ζητήματα ασφαλείας σχετικά με τον παραλιακό άξονα που συνδέει την πόλη της Μυτιλήνης με το αεροδρόμιο». Το θέμα είχε παρουσιάσει, αρχές Δεκεμβρίου, το «Ε», καθώς ο καθηγητής κ. Βλαστός, ο οποίος έχει αναλάβει και τη μελέτη για τους ποδηλατόδρομους στη Μυτιλήνη, είχε επισημάνει στη μελέτη του την ανάγκη ν’ αποχαρακτηριστεί ο δρόμος από τη Μυτιλήνη προς Κράτηγο, από Εθνική Οδό σε Αστική οδό και να γίνουν διάφορες παρεμβάσεις ώστε να περιοριστούν οι ταχύτητες που αναπτύσσονται στην περιοχή, καθώς πέρα από τη μεγάλη επικινδυνότητα που δημιουργούν για ατυχήματα, εμποδίζουν και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Στην έκθεσή του που είχε δημοσιεύσει το «Ε» ο καθηγητής, υπογράμμιζε ότι ο δρόμος που κάποτε σχεδιάστηκε σαν «εθνική οδός» σήμερα είναι ένας αστικός δρόμος, καθώς η πόλη επεκτείνεται συνεχώς, γεγονός που σημαίνει ότι στη σημερινή μορφή του δημιουργεί τεράστιους κινδύνους για ατυχήματα.
«Μιλάμε για έναν εξαιρετικά επικίνδυνο δρόμο και δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μπροστά σε αυτό», είχε δηλώσει στο «Ε» ο κ. Βλαστός.
Ο ίδιος πρότεινε στην πραγματογνωμοσύνη του τα εξής:
Μείωση του πλάτους των λωρίδων κυκλοφορίας σε 3,5 μ. ανά κατεύθυνση.
Κατασκευή κεντρικής νησίδας με πράσινο που θα αποκλείσει τις μετωπικές συγκρούσεις και θα δώσει τη δυνατότητα στους πεζούς να διέρχονται σε δυο χρόνους.
Κατασκευή διαβάσεων πεζών σε εύλογη πυκνότητα.
Επέκταση των πεζοδρομίων της εσωτερικής πλευράς.
Πρόβλεψη ζώνης στάθμευσης οχημάτων παράλληλα στο κράσπεδο, στην πλευρά της παραλιακής ζώνης.
Η Επιτροπή Κυκλοφοριακού δέχθηκε ομόφωνα τις επισημάνσεις του καθηγητή. Στις προθέσεις του δήμου είναι να σταλεί η έκθεση στο ΥΠΕΧΩΔΕ, προκειμένου να προχωρήσει και στην πράξη.