Μουσική της αρχαιότητας

01/07/2012 - 05:56
Μια ολόκληρη κινητή έκθεση από 40 αρχαιοελληνικά και παραδοσιακά μουσικά όργανα, συνδυασμένη με παραστάσεις εκπαιδευτικής κατεύθυνσης, ξεκινάει περιοδεία από το Μάιο.
Μια ολόκληρη κινητή έκθεση από 40 αρχαιοελληνικά και παραδοσιακά μουσικά όργανα, συνδυασμένη με παραστάσεις εκπαιδευτικής κατεύθυνσης, ξεκινάει περιοδεία από το Μάιο. Πρόκειται για ένα εγχείρημα του Κέντρου Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς «Λύραυλος», το οποίο με όχημα τη μουσική υπόσχεται ένα ταξίδι στην αρχαία και νεώτερη Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που η υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Λέσβου, Ελένη Κουφού, έχει απευθύνει στους αρμόδιους εκπαιδευτικούς ώστε να δηλώσουν ενδιαφέρον όσα σχολεία του νομού ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την παράσταση, ο «Λύραυλος» είναι το αποτέλεσμα της ερευνητικής δουλειάς του κορυφαίου μουσικού της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της Ορχήστρας των Χρωμάτων, ερευνητή και κατασκευαστή αρχαιοελληνικών οργάνων, Παναγιώτη Στέφου, και έχει ως στόχο το να βγει η μουσική κληρονομιά της αρχαίας Ελλάδας από την αφάνεια. Παραστάσεις του Κέντρου έχουν παιχτεί στο πλαίσιο πολλών εκδηλώσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, αλλά και σε πάνω από 400 σχολεία όλων των βαθμίδων και πανεπιστήμια της Ελλάδας.
Οι μουσικές παραστάσεις της κινητής έκθεσης των οργάνων πραγματοποιούνται στο χώρο του σχολείου, με εξοπλισμό που αναλαμβάνει το ίδιο το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς.
Στο πλαίσιο της παράστασης, τα παιδιά ακούν ζωντανά τα ωραιότερα σωζόμενα μουσικά κομμάτια της αρχαιότητας, σκοπούς, ρυθμούς και τρόπους αρχαιοελληνικούς που διασώζονται μέσα από την παράδοση, επιβεβαιώνοντας τον πλούτο και τη συνέχεια της ελληνικής μουσικής κληρονομιάς και βοηθώντας τους μικρούς θεατές-ακροατές να έρθουν πιο κοντά στον τρόπο ζωής και σκέψης των αρχαίων Ελλήνων. Στη συνέχεια, οι μαθητές μπορούν να αγγίξουν τα όργανα και να μάθουν την ιστορία της δημιουργίας τους από σπάνια και αυθεντικά, φυσικά υλικά.
Η παράσταση έχει κόστος συμμετοχής από τέσσερα έως πέντε ευρώ ανά άτομο και υπάρχει δυνατότητα να γίνουν έως και δύο παραστάσεις το ίδιο πρωί, στην ίδια αίθουσα.
Οι φετινές παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν από 3 έως 7 Μαΐου. Όσα σχολεία ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 210 5022602 και 6974-127672, καθώς και στο e-mail stefos@lyravlos.gr

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey