Άμεσα ξεκινά η σίτιση των απόρων, βαίνει προς τακτοποίηση και η σίτιση των παιδιών στους Παιδικούς Σταθμούς, ενώ η συνέχιση της Δημοτικής Συγκοινωνίας θα απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου.
Έλλειψη χρημάτων, στάση… κοινωνικής πολιτικής στο Δήμο Λέσβου, όπως κατέδειξε χθες με τις δηλώσεις του ο επικεφαλής της δημοτικής αρχής, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, με αφορμή δημοσιεύματα για τη διακοπή συγκεκριμένων παροχών προνοιακού χαρακτήρα προς τους δημότες της λεσβιακής πρωτεύουσας. Επικεντρώνοντας στο γεγονός ότι «δεν ευθύνεται η παρούσα δημοτική αρχή για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί», ο δήμαρχος και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι υποστήριξαν πως γίνεται συστηματική προσπάθεια να αντιμετωπιστούν.
Ειδικότερα για τη σίτιση των απόρων που δημοσιοποιήθηκε χθες από τον τοπικό Τύπο, ανακοινώθηκε πως άμεσα θα αποκατασταθεί, ενώ για τους Παιδικούς Σταθμούς εκτιμάται πως σύντομα θα πληρωθούν οι προμηθευτές και θα συνεχιστεί κανονικά η σίτιση των παιδιών. Τέλος, το θέμα της Δημοτικής Συγκοινωνίας, που ανέδειξε χθες πρωτοσέλιδα το «Ε», θα αποτελέσει θέμα συζήτησης σε ένα απ’ τα πρώτα δημοτικά συμβούλια, αφού αδιαμφισβήτητα αποτελούσε μια ιδιαίτερης σημασίας παροχή για τον τοπικό πληθυσμό.
Ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Απόστολος Πατέστος, η προτεινόμενη για πρόεδρος του νομικού προσώπου Κοινωνικής Προστασίας, Άθλησης και Παιδείας, όταν συσταθεί, δημοτική σύμβουλος Αναστασία Αντωνέλλη, καθώς και το υπηρεσιακό στέλεχος Νίκος Αναστασίου εξήγησαν στη συνέντευξη τις θέσεις του Δήμου για τρία ζητήματα που χθες φιλοξένησαν οι τοπικές εφημερίδες και αφορούσαν, και τα τρία, θέματα που άπτονται της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου.
Σολομώντεια λύση…
Για το πρώτο θέμα της σίτισης των παιδιών στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, ο κ. Πατέστος θύμισε ότι το πρόβλημα έχει τις ρίζες του στην προηγούμενη περίοδο, όπου αφενός δεν εγκρίθηκε η λήψη δανείου απ’ το Δήμο Μυτιλήνης για την εξόφληση των προμηθευτών και αφετέρου οι χρηματοδοτήσεις που αφορούσαν στο Δήμο Μυτιλήνης ήταν μειωμένες το 2010 κατά επτά εκατομμύρια ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα, όπως διευκρίνισε ο κ. Πατέστος, που εκ των πραγμάτων αποτελεί το «συνδετικό κρίκο» της αυτοδιοίκησης απ’ το Δήμο Μυτιλήνης στο Δήμο Λέσβου, υπήρχαν δύο επιλογές για τους Παιδικούς Σταθμούς: ή να κλείσουν ή να ζητηθεί απ’ τους γονείς να φροντίσουν για τη σίτιση των παιδιών τους έως ότου πληρωθούν οι προμηθευτές και επανέλθουν οι Σταθμοί στους κανονικούς ρυθμούς τους. Ομοίως, ο κ. Πατέστος επεσήμανε ότι έχει εγκριθεί η πρώτη δόση της χρηματοδότησης προς το Δήμο, ύψους 1,485 εκατ. ευρώ, και αναμένεται σε λίγες μέρες - τέσσερις με πέντε, όπως είπε - η εκταμίευση μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
Ο δήμαρχος στο σημείο αυτό, χαρακτηρίζοντας την επιλογή της δημοτικής αρχής «σολομώντεια λύση», προσέθεσε ότι υπήρξαν ήδη λογικές προτάσεις από γονείς. Κάποιοι πρότειναν για όσο διάστημα δεν τρώνε τα παιδιά στους Σταθμούς, να μην πληρώνουν τροφεία. Υπήρξε και πρόταση, όπως ανέφερε ο κ. Βουνάτσος, από γονείς του 4ου Παιδικού Σταθμού Μυτιλήνης να πληρώσουν για την αγορά τροφίμων και να μαγειρέψει η μάγειρας του Σταθμού για τα παιδιά.
Κίνηση γονιών
Για το ίδιο θέμα, οι γονείς των νηπίων του 4ου Παιδικού Σταθμού Μυτιλήνης πραγματοποιούν την Κυριακή το απόγευμα, στις 6, στην καφετέρια «Ζουμπούλη» στην Επάνω Σκάλα, γενική συνέλευση, όπου και θα αποφασιστεί το πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Ο Βαγγέλης Φραγκουλάκης, που ανέλαβε και θα παρουσιάσει στη συνέλευση «κοστολόγιο» με το πόσο θα πληρώσει ο κάθε γονιός - με εξαίρεση εκείνους που έχουν απαλλαγή απ’ τα τροφεία -, καλεί τους γονείς απ’ όλους τους Σταθμούς σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν μια κίνηση γονέων, που θα έχει ως βασικό της στόχο να μην επιτρέψει τη διαιώνιση του προβλήματος. Μάλιστα, για όποιο γονέα επιθυμεί να έρθει σε συνεννόηση μαζί του, το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι το 6970-399313.
Αν, όμως, υπάρξει χρηματοδότηση προς το Δήμο και καλυφθούν άμεσα οι υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές, ενδεχομένως να μη χρειαστεί η «κατανόηση» των γονέων και γενικά των δημοτών που ζήτησε η δημοτική αρχή έως το τέλος του μήνα, και το θέμα να ρυθμιστεί ταχύτερα.
40 άποροι... νηστικοί
Σαφώς ταχύτερα, εκτιμά η αρμόδια δημοτική σύμβουλος Αναστασία Αντωνέλλη, ότι θα ρυθμιστεί το θέμα της σίτισης των 40 άπορων δημοτών, που χρόνια τώρα παραλαμβάνουν καθημερινά απ’ το ΚΑΠΗ το γεύμα και το δείπνο τους. Όπως εξήγησε η κ. Αντωνέλλη, στις 31 Δεκεμβρίου έληξε η σύμβαση που υπήρχε μεταξύ του Δήμου Μυτιλήνης και του προμηθευτή, του Μανώλη Τζανέτου, με αποτέλεσμα να διακοπεί και η παροχή των δύο γευμάτων που δίνονταν κάθε μεσημέρι στους απόρους.
Η προτεινόμενη για πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας ανέφερε πως, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε απ’ τον προμηθευτή, είχε προηγηθεί απ’ την πλευρά του ερώτημα την προηγούμενη περίοδο σχετικό με την παράταση της σύμβασης, δίχως όμως να βρει ανταπόκριση. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι οι οφειλές του Δήμου Μυτιλήνης απέναντι στον κ. Τζανέτο υπολογίζονται στις 100.000 ευρώ περίπου, αφού εκκρεμούν τιμολόγια απλήρωτα όχι μόνο τού 2010, αλλά και του 2009, ενώ υπάρχει κι ένα απλήρωτο τιμολόγιο απ’ το 2005!
Συνεχίζοντας, η κ. Αντωνέλλη υπογράμμισε ότι πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι άμεσα να ανανεωθεί η σύμβαση για τη σίτιση των απόρων, κάτι που θα γίνει τις επόμενες ημέρες, κι ενδεχομένως νωρίτερα και απ’ την τυπική διαδικασία να ξεκινήσει η παροχή των γευμάτων.
Για τους αστέγους
Με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα κι εκφράζοντας την ευαισθησία αλλά και τη βούληση του συνόλου της δημοτικής αρχής να υπάρξουν δράσεις προνοιακής παρέμβασης υπέρ των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, η κ. Αντωνέλλη - παραπέμποντας από κοινού με τον κ. Βουνάτσο και στις προεκλογικές δεσμεύσεις του συνδυασμού - τόνισε πως είχε επαφές με το Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ. Ιάκωβο, καθώς και με τον πρόεδρο του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Παύλο Παπαδόπουλο. Με τους οποίους και συζήτησε το πώς θα υλοποιηθούν βραχυπρόθεσμα και μεσομακροπρόθεσμα τέτοιου είδους πολιτικές σε συνεργασία Δήμου και Εκκλησίας ή Νοσοκομείου. Ειδικά με τον κ. Παπαδόπουλο συζητήθηκε το ενδεχόμενο, προσωρινά, για τις δύσκολες νύχτες του χειμώνα, όπου κι όποτε χρειαστεί, να διατίθεται μια αίθουσα για τη φιλοξενία αστέγων.
Η κ. Αντωνέλλη εξήγησε ότι οι δράσεις αυτές, όπως και ένας ξενώνας αστέγων που σχεδιάζεται απ’ το Δήμο, επ’ ουδενί θα σημαίνουν ασυλοποίηση των αστέγων, αλλά απλά θα τους παρέχουν ένα χώρο όπου προστατευμένοι θα μπορούν να έχουν κάποιες βασικές παροχές, όπως ένα μπάνιο, ένα κρεβάτι. Όλα αυτά θα επεξηγηθούν αναλυτικά μόλις ρυθμιστούν κατ’ αρχάς τα οικονομικά και θεσμικά ζητήματα, που θα επιτρέψουν στη δημοτική αρχή να αναλάβει πιο συγκεκριμένη δράση.
Θα συνεχιστεί;
Σε ό,τι αφορά στο θέμα της Δημοτικής Συγκοινωνίας, δίχως να αμφισβητήσουν την αναγκαιότητα συνέχισης του προγράμματος, τα στελέχη της δημοτικής αρχής ανέφεραν πως απόφαση θα παρθεί απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο. Τόνισαν, μάλιστα, σε όλους τους τόνους πως ήταν αδύνατο να συνεχιστεί μετά τις 31 Δεκεμβρίου, δίχως όμως παράλληλα να δεσμευτούν - πιθανόν να μην υπάρχει αντικειμενικά τέτοια δυνατότητα - για το πότε και με ποιο προσανατολισμό θα εισηγηθούν τη συνέχιση του ίδιου ή ανάλογου προγράμματος δημοτικής συγκοινωνίας.
Απ’ τον κ. Βουνάτσο αναπτύχθηκε ένας προβληματισμός για το πώς και ποιος έκρινε ποιοι ήταν οι δικαιούχοι των 1.000 περίπου δωρεάν καρτών που είχαν διανεμηθεί στα μέλη τού ΚΑΠΗ και σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, αφήνοντας υπονοούμενα για τα κριτήρια που είχαν τηρηθεί. Απ’ την πλευρά του, ο κ. Πατέστος επιχείρησε να σταθεί στο οικονομικό σκέλος του προγράμματος, δίχως όμως, απ’ ό,τι φάνηκε, να υπάρχει στο Δήμο σαφής εικόνα για το κατά πόσο επιβάρυνε (ή όχι, όπως υποστηρίζει το ΚΤΕΛ) το Δήμο Μυτιλήνης η όλη δραστηριότητα οικονομικά.