Κανείς άπορος νηστικός…

01/07/2012 - 05:56
Με στόχο μέσα στο άμεσο μέλλον, να έχει δημιουργηθεί απ’ την Εκκλησία ένα δίκτυο προστασίας που θα δίνει καθημερινά ένα πιάτο φαγητό σε όσους δεν έχουν τα προς το ζην μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης, η Μητρόπολη ενεργοποιεί μια φιλόδοξη προσπάθεια και έχει γενικό τίτλο «Όλοι μαζί μπορούμε».
«Όλοι μαζί μπορούμε». Πρωτοβουλία της Μητρόπολης Μυτιλήνης για την οργάνωση, με τη συμμετοχή εθελοντών, συσσιτίων και κοινωνικού παντοπωλείου

Με στόχο μέσα στο άμεσο μέλλον, πιθανόν μέχρι και το Μάρτιο, να έχει δημιουργηθεί απ’ την Εκκλησία ένα δίκτυο προστασίας που θα δίνει καθημερινά ένα πιάτο φαγητό σε όσους δεν έχουν τα προς το ζην μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης, η Μητρόπολη ενεργοποιεί μια φιλόδοξη προσπάθεια, που βασίζεται στην εθελοντική προσφορά και έχει γενικό τίτλο «Όλοι μαζί μπορούμε». Απευθύνεται σε όλους τους δημότες ζητώντας την εθελοντική τους συμμετοχή, είτε με την εισφορά τροφίμων και μαγειρεμένου φαγητού είτε προσωπικής δουλειάς, προκειμένου να σιτίζονται περίπου 300 άποροι που έως τώρα έχουν καταγραφεί απ’ τις ενορίες της Μυτιλήνης - ή όσοι τελικά διαπιστωμένα χρειάζονται βοήθεια -, αλλά και να οργανωθεί ένα κοινωνικό παντοπωλείο. Ήδη στην όλη προσπάθεια έχουν ανταποκριθεί η Στρατιωτική Διοίκηση Λέσβου και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, προσφέροντας φαγητό που μοιράζεται απ’ την Εκκλησία.

Κατά την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων, σε τέσσερα σούπερ μάρκετ της Μυτιλήνης (σε δύο της αλυσίδας «Βερόπουλος», στο «Μασούτης» και στο «Lidl») διατέθηκε ένα καρότσι με την ένδειξη «Όλοι μαζί μπορούμε», στο οποίο και ξεκίνησε η συγκέντρωση τροφίμων μακράς διαρκείας για τους απόρους, απ’ όσους ήθελαν να συνεισφέρουν. Επειδή δεν ήταν προφανές ότι η όλη πρωτοβουλία κινήθηκε απ’ τη Μητρόπολη Μυτιλήνης, η «συγκομιδή» τροφίμων ήταν ελάχιστη έως τώρα. Μόλις τρεις - τέσσερις τσάντες με μακαρόνια, ρύζι, κονσέρβες κ.λπ. συγκεντρώθηκαν και δόθηκαν στο Ορφανοτροφείο Θηλέων.
Όμως, από εδώ και πέρα θα τοποθετηθούν ευδιάκριτες πινακίδες, που θα πληροφορούν τους πολίτες πως ό,τι μπει στο καρότσι δίνεται στην Εκκλησία κι έχει προορισμό τους απόρους. Μάλιστα, χθες, υπήρξε και σχετική ανακοίνωση της Μητρόπολης, στο πλαίσιο και της γενικότερης προσπάθειας που κατευθύνθηκε απ’ την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, που ενημερώνει κι επισήμως για τα καρότσια τού «Όλοι μαζί μπορούμε».

Πανεπιστήμιο και Στρατός

Όλο τον προηγούμενο χρόνο, όπως είχε αναδείξει το «Ε» σε τρεις ενορίες της Μυτιλήνης, διοργανώνονταν και συνεχίζουν έως και σήμερα συσσίτια απόρων. Έτσι, με πρωτοβουλίες ιερέων σιτίζονται στην Ενορία της Αγίας Τριάδας κάθε Σάββατο 40 άποροι, του Αγίου Γεωργίου Κάτω Χάλικα κάθε Κυριακή ακόμη 40, ενώ μια φορά το μήνα συσσίτιο για 110 άτομα διοργανώνεται στην Ενορία της Παναγίας της Χρυσομαλλούσας. Για όλους αυτούς τους απόρους, όπως και για 110 ακόμη που έχουν καταγραφεί σε άλλες ενορίες της πόλης, δεν έχουν εξασφαλιστεί ακόμη σε ημερήσια βάση οι 300 μερίδες φαγητού που χρειάζονται. Κι εκεί έγκειται η προσπάθεια της Μητρόπολης, να καταγραφούν κατ’ αρχάς όσοι πραγματικά χρειάζονται βοήθεια με προσφορά καθημερινώς φαγητού και σε δεύτερο στάδιο να υπάρξει και ένα σύστημα παροχής των αναγκαίων μερίδων.
Όπως μας πληροφόρησαν απ’ τη Μητρόπολη, με τη βοήθεια του κοινωνικού λειτουργού Παναγιώτη Τσουκαρέλλη δημιουργείται ο κατάλογος των απόρων που πρέπει να βοηθήσει η Εκκλησία. Υπάρχει, μάλιστα, όπως μας επισημάνθηκε, μια κατηγορία συμπολιτών μας που για λόγους υπερηφάνειας δεν έχουν ζητήσει καμμία συνδρομή, παρ’ ότι την έχουν απόλυτη ανάγκη.
Απ’ τις 5 Οκτωβρίου τού 2011, σε μια συμφωνία της Εκκλησίας και της στρατιωτικής διοίκησης, το φαγητό που περισσεύει απ’ τη διοίκηση της 98 ΑΔΤΕ και το στρατόπεδο στις Λαρισαίες Πέτρες, από 15 έως 80 μερίδες καθημερινώς, μοιράζεται σε απόρους που σιτίζονται απ’ τους τρεις προαναφερόμενους ναούς.
Από το Νοέμβριο, κάθε μέρα προσφέρονται και 28 μερίδες φαγητού απ’ το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που διανέμονται σε ισάριθμους απόρους και ηλικιωμένους των Ενοριών Αγίου Αθανασίου, Αγίου Συμεών, Αγίου Γεωργίου και Αγίων Θεοδώρων Μυτιλήνης.



Ζητούνται εθελοντές

Η διανομή των μερίδων αυτών των γευμάτων γίνεται από ιερείς και νεωκόρους, με τη φροντίδα της Μητρόπολης. Πολλές φορές, όμως, όταν για παράδειγμα δεν περισσεύει φαγητό απ’ το Στρατό ή όταν ήταν κλειστό το Πανεπιστήμιο για τις διακοπές των Χριστουγέννων, η κατάσταση ήταν τραγική. Όπως μας είπε ιερέας που μετέχει ενεργά στην όλη προσπάθεια, άμεση προτεραιότητα του Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ. Ιακώβου είναι να οργανωθεί το όλο σύστημα με τη βοήθεια και εθελοντών, ώστε κανένας που χρειάζεται φαγητό να μη μένει νηστικός.
Αυτό θα επιτευχθεί με τη δημιουργία κοινωνικού παντοπωλείου, που είναι στα προσεχή σχέδια της Μητρόπολης, αλλά και με τη βοήθεια των εθελοντών που καλεί η Εκκλησία να βοηθήσουν, είτε προσφέροντας τρόφιμα στα καρότσια των σούπερ μάρκετ είτε βοηθώντας στην καθημερινή προσπάθεια σίτισης των απόρων. Εθελοντές χρειάζονται στη διανομή των γευμάτων του Πανεπιστημίου και του Στρατού, αλλά και στην παρασκευή γευμάτων. Μάλιστα, υπάρχουν σκέψεις να αξιοποιηθεί η παλιά υποδομή του Οικοτροφείου ώστε να δημιουργηθεί μέσα στην πόλη ένας χώρος κατασκευής και σίτισης απόρων. Αντίστοιχη προσπάθεια είναι ήδη σε εξέλιξη στην Αγιάσο.
Τέλος, εθελοντική συνεισφορά ζητά η Εκκλησία απ’ όσα νοικοκυριά μπορούν να δεσμευτούν ότι καθημερινά θα προσφέρουν μία μερίδα φαγητό. Έτσι, πολύ πιο εύκολα και γρήγορα θα αυξηθούν οι καθημερινώς σιτιζόμενοι στην πόλη, που υπό τις παρούσες συνθήκες κυμαίνονται συνήθως μεταξύ 50 και 60 ατόμων.
Όσοι θέλουν να βοηθήσουν, μπορούν να επικοινωνούν με τη Μητρόπολη στο τηλέφωνο 22510 28514 ή να απευθύνονται στους ιερείς των ενοριών τους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey