Ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης στα ιαματικά λουτρά Λισβορίου του δήμου Πολιχνίτου. Για τον επόμενο 1,5 χρόνο, θα πραγματοποιούνται επεμβάσεις συντήρησης και ανάπλασης.
Ξεκίνησαν στις αρχές του μήνα οι εργασίες ανάπλασης στα ιαματικά λουτρά Λισβορίου του δήμου Πολιχνίτου. Για τον επόμενο 1,5 χρόνο περίπου, θα πραγματοποιούνται επεμβάσεις συντήρησης και ανάπλασης τόσο στον εξωτερικό, όσο και στον εσωτερικό χώρο των εγκαταστάσεων των λουτρών, ενώ ακόμη δεν έχει καθοριστεί το ποιος θα αναλάβει τη διαχείρισή τους μετά το πέρας των εργασιών.
Εργασίες ανάπλασης ξεκίνησαν, την 1η του μήνα, στις εγκαταστάσεις των ιαματικών λουτρών Λισβορίου, του δήμου Πολιχνίτου. Πρόκειται για ένα έργο συνολικής αξίας 550.000 ευρώ, που πραγματοποιείται με χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ σύμφωνα με το δήμαρχο Πολιχνίτου, Γιάννη Συκά, θα διαρκέσει περίπου 450 ημέρες.
Μέσα στο διάστημα αυτό θα πραγματοποιηθούν διάφορες εργασίες και επεμβάσεις τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων των ιαματικών λουτρών, με σκοπό τη συντήρηση και ανάδειξή τους, αλλά και την ευκολότερη οδική πρόσβαση σε αυτά.
Αυλή και κτήρια…
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Συκά, ήδη έχουν αρχίσει οι εργασίες στον αύλειο χώρο των λουτρών, οι οποίες αφορούν στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου με πλακόστρωση και πέτρινα τοιχία περιφερειακά, καθώς και το φωτισμό του. Στη συνέχεια, πρόκειται να επισκευασθούν τα κτήρια που υπάρχουν ήδη στο χώρο, τα οποία αυτήν τη στιγμή φιλοξενούν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια των λουτρών, ενώ θα γίνει και συντήρηση στις δύο μπανιέρες.
Η συντήρηση θα αφορά, όπως ανέφερε ο κ. Συκάς, μόνο τη συντήρηση των κτισμάτων των λουτήρων, αφού αυτά είναι διατηρητέα και δεν πρόκειται να γίνουν οποιεσδήποτε παρεμβάσεις στη μορφή τους (να σημειωθεί ότι ο ένας από τους δύο λουτήρες έχει χτιστεί το 16ο αιώνα). «Παρ’ όλο που πριν από μερικά χρόνια φτιάχτηκαν καινούργια κουφώματα και παράθυρα, σήμερα υπάρχει και πάλι πρόβλημα, λόγω των έντονων υδρατμών», λέει ο κ. Συκάς. «Στο μέλλον σκεφτόμαστε να κατασκευάσουμε και μια ανοιχτή πισίνα, αφού υπάρχει αρκετός χώρος.»
… και κατασκευή πάρκινγκ
Σύμφωνα με τον κ. Συκά, εκτός από τον ηλεκτροφωτισμό της «πλατείας» της αυλής, πρόκειται να κατασκευασθεί και πάρκινγκ, στο χώρο που υπάρχει μπροστά από το μικρό εκκλησάκι του Άι- Γιάννη, ακριβώς μπροστά από το κτήριο των δωματίων. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι επεμβάσεις θα γίνουν με σεβασμό προς το περιβάλλον, αφού τα δέντρα θα παραμείνουν, ενώ θα γίνουν επιπλέον πλακοστρώσεις και παιδικές χαρές.
Τέλος, θα γίνουν και εργασίες στους δρόμους της περιοχής, αφού θα καταργηθεί ο χωματόδρομος που περνάει μέσα από τις εγκαταστάσεις, και θα μεταφερθεί στην πίσω πλευρά. «Στόχος μας, να γίνει πιο λειτουργικός και καλός ο χώρος για όσους θα έρχονται για το μπάνιο τους, παράλληλα με την ασφαλτόστρωση του δρόμου που οδηγεί στα λουτρά. Λέμε για αναβάθμισή τους, αλλά δεν έχει νόημα εάν δεν μπορεί να φτάσει εκεί λεωφορείο…», λέει ο κ. Συκάς.
Αυτήν τη στιγμή τα λουτρά λειτουργούν ακόμη, ωστόσο, όταν οι εργασίες στις εγκαταστάσεις επεκταθούν και στα κτήρια, αυτά θα κλείσουν. Όσο για το ποιος θα αναλάβει τη διαχείριση των λουτρών - τα οποία αυτήν τη στιγμή δουλεύουν με ενοικιαστή - μετά το πέρας των εργασιών, ο κ. Συκάς απαντά: «Αυτήν τη στιγμή και μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για διαχείριση. Ίσως τα κρατήσει ο ίδιος ενοικιαστής, ίσως τα αναλάβει ο δήμος, ίσως ξαναγίνει δημοπράτηση. Πάντως, υπάρχει ενδιαφέρον από αρκετούς δημότες…»
Οι ιδιότητες του νερού
Η θερμοκρασία του νερού στην πηγή του Λισβορίου είναι 69οC. Ωστόσο, μέσα στους λουτήρες αυτή κυμαίνεται από 38οC έως 42οC. Το νερό έχει αλμυρή γεύση και τα συστατικά του νερού περιλαμβάνουν κάλλιο, νάτριο, άργιλο, βόριο, φθόριο, υδράργυρο, μαγγάνιο, θειάφι, ραδιενέργεια, αλλά και σιδηρούχα και αλκαλικά στοιχεία. Έτσι, τα λουτρά ενδείκνυνται για ισχιαλγίες και οσφυαλγίες, ψύξεις, άλατα, αυχενικά προβλήματα και πόνους αρθρώσεων, ψωρίαση, μυκητίαση, δερματοπάθειες, αλλεργίες, γυναικολογικά προβλήματα κ.λπ., ίαση από τα οποία μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε 20 συνεχή μπάνια, με συνιστώμενη παραμονή εντός νερού τα 15 λεπτά της ώρας.