ΥΠΟΣΤΟΛΗ «γαλάζιας σημαίας» στα Τσαμάκια

01/07/2012 - 05:56
13 οι βραβευμένες με «Γαλάζια σημαία», ακτές στο νομό Λέσβου. Ο δήμος Μυτιλήνης όμως και η πλαζ «Τσαμάκια» μένουν χωρίς «γαλάζια σημαία»!
Μετά την περσινή απογοητευτική παρουσία της Λέσβου με μόνο οκτώ βραβευμένες ακτές σε όλο το νομό στο πρόγραμμα «Γαλάζια σημαία», η χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το 2009 είχε ευχάριστες εξελίξεις, καθώς αυξήθηκαν σε 13 σε σύνολο νομού οι βραβευμένες ακτές. Είχε όμως και ηχηρές «απώλειες», αφού για πρώτη χρονιά, μετά από πάρα πολλά χρόνια, ο δήμος Μυτιλήνης και η πλαζ «Τσαμάκια» μένουν χωρίς «γαλάζια σημαία»! Στον αντίποδα, ο δήμος Πολιχνίτου θα διαθέτει φέτος ξανά τις δυο γαλάζιες σημαίες του να κυματίζουν στα Βατερά και τη Νυφίδα, τις οποίες είχε χάσει πέρυσι. Χαμόγελα ικανοποίησης στο δήμο Μήθυμνας που απέκτησε, εκτός από τις δυο σημαίες στο Μολύβο και την Εφταλού, για πρώτη φορά γαλάζια σημαία και η παραλία της Κάγιας στη Συκαμιά. Μετά από δυο χρόνια απουσίας, επέστρεψε στο πρόγραμμα και η Λήμνος, με τρεις γαλάζιες σημαίες στη Μύρινα.

425 ακτές και οκτώ μαρίνες κέρδισαν εφέτος το βραβείο ποιότητας «Γαλάζιες σημαίες», με βάση τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χθες από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (Ε.Ε.Π.Φ.), για το έτος 2009. Απώλειες όμως σημειώθηκαν και πανελλαδικά, αφού πέρυσι είχαν βραβευθεί 430 ακτές έναντι 425 που βραβεύθηκαν φέτος. Πάντως η Ελλάδα διατηρεί τη 2η θέση ανάμεσα σε 39 χώρες. Συνολικά, η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 2.699 ακτές και 639 μαρίνες.
Ο νομός Λέσβου, μετά τον περσινό καταποντισμό, αφού έμεινε με μόνο οχτώ σημαίες, κατάφερε φέτος ν’ ανακάμψει καταλαμβάνοντας τη 12η θέση πανελλαδικά σε επίπεδο νομών με τις περισσότερες γαλάζιες σημαίες (13 γαλάζιες σημαίες), ενώ στον κατάλογο των νησιών με τις περισσότερες σημαίες, η Λέσβος ανέβηκε στην τέταρτη θέση, από την 7η που είχε πέσει πέρυσι.

Χαρές στο Μόλυβο

Ο δήμος Μήθυμνας είναι ο μοναδικός δήμος στη Λέσβο που φέτος έχει τρεις βραβευμένες παραλίες, καθώς για πρώτη χρονιά εκτός από τις παραλίες Μολύβου και Εφταλούς βραβεύτηκε και η «Κάγια» στη Σκάλα Συκαμιάς. Ο δήμαρχος Μήθυμνας, Στέλιος Καραντώνης, δεν κρύβει την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή. «Για μας έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτή η γαλάζια σημαία, γιατί έρχεται μετά από τις περιπέτειες που είχαμε με τυροκομική επιχείρηση που ρύπαινε την περιοχή με το τυρόγαλό της. Η παραλία της Κάγιας ήταν για χρόνια μια κατεστραμμένη παραλία με δυσοσμία από τα απόβλητα του τυροκομείου και φέτος, με το κλείσιμο του τυροκομείου, όχι μόνο καταφέραμε να την αναβαθμίσουμε, αλλά δημιουργήσαμε και τις υποδομές που της απένειμαν το βραβείο της “Γαλάζιας σημαίας”. Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί οι προσπάθειές μας ευοδώθηκαν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καραντώνης.
Ικανοποιημένος όμως είναι φέτος και ο δήμαρχος Πολιχνίτου, Γιάννης Συκάς, ο οποίος, όπως λέει χαρακτηριστικά, πέρυσι έχασε «μέσα από τα χέρια του» τις δυο σημαίες στα Βατερά και στη Νυφίδα. «Κάναμε όπως κάθε χρόνο όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ετοιμάσαμε τους φακέλους μας και φροντίσαμε βεβαίως για τον έλεγχο των υδάτων και την καλή εικόνα των υποδομών. Φέτος πήραμε ξανά τις γαλάζιες σημαίες, που πιστεύω άδικα χάσαμε πέρυσι και για καθαρά γραφειοκρατικούς λόγους», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Εκτός προγράμματος έμεινε για δεύτερη συνεχή χρονιά ο δήμος Καλλονής και η πανέμορφη παραλία της Σκάλας Καλλονής. Όπως λέει ο δήμαρχος Δημήτρης Φαναραδέλλης προετοιμάστηκε φέτος ο φάκελος με την αίτηση, λόγω όμως του ότι δεν είχε υποβληθεί αίτηση πέρυσι από το δήμο θα πρέπει να μεσολαβήσει ένας χρόνος εξέτασης. Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις, πάντως, της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, η Καλλονή - λέει ο κ. Φαναραδέλλης - πως «έχει εξασφαλισμένη τη γαλάζια σημαία για το 2010».
Για μια ακόμη χρονιά χωρίς γαλάζιες σημαίες μένουν και οι παραλίες της Γέρας Τάρτι και Ευρειακή.



Σοκ - εκτός ο δήμος Μυτιλήνης

Μεγάλη έκπληξη όμως αποτέλεσαν τα φετινά αποτελέσματα του προγράμματος για το δήμο Μυτιλήνης. Για πρώτη χρονιά, μετά από πολλά χρόνια, η πλαζ «Τσαμάκια» μένει χωρίς γαλάζια σημαία.
Μιλώντας στο «Ε», χθες, ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Νάσος Γιακαλής, έκανε γνωστό ότι ο δήμος από τον περασμένο Μάιο έχει στείλει εξώδικο στην εταιρεία που έχει αναλάβει το δειγματοληπτικό έλεγχο των υδάτων για λογαριασμό της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, αφού - όπως ο ίδιος αναφέρει - δεν πάρθηκαν δείγματα από την πλαζ «Τσαμάκια».
«Ο έλεγχος για κάθε χρονιά που απονέμονται οι γαλάζιες σημαίες γίνεται ένα χρόνο πριν. Έτσι λοιπόν, το Μάιο του 2008 ήρθαν στο νησί για να πάρουν τα δείγματα για τη φετινή χρονιά. Εμείς πληροφορηθήκαμε ότι εκπρόσωπος της ιδιωτικής εταιρείας που κάνει το δειγματοληπτικό έργο των υδάτων, είχε έρθει στο νησί μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Μαΐου 2008 και είχε πάρει δείγματα από άλλες ακτές στο νησί, όχι όμως από την πλαζ “Τσαμάκια”. Τον Ιούλιο του 2008 η ΑΔΕΜ, που είχε την ευθύνη λειτουργίας της πλαζ, έστειλε εξώδικο στην εταιρεία που ανέλαβε το δειγματοληπτικό έλεγχο και στην Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, όπου διαμαρτυρόμασταν θεωρώντας απαράδεκτη και επιλήψιμη τη συμπεριφορά της ιδιωτικής εταιρείας να μην προβεί σε λήψη δείγματος από την πλαζ “Τσαμάκια”», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιακαλής.
Ο δήμαρχος τόνισε ότι η εταιρεία επικαλέστηκε πως βρήκε την παραλία κλειστή, γι’ αυτό και δεν έγινε ο έλεγχος. Σ’ αυτό το επιχείρημα, όμως, απαντά ότι στα μέσα Μαΐου του 2008 ήταν ανοιχτή η πλαζ γιατί γίνονταν εργασίες εν όψει την έναρξης λειτουργίας της για το περσινό καλοκαίρι. «Ακόμη όμως και αν τη μέρα εκείνη που λένε ότι πήγαν, δεν υπήρχε κανείς, δεν επικοινώνησαν καν με το δήμο να μας αναζητήσουν για το δειγματοληπτικό έλεγχο», αναφέρει ο κ. Γιακαλής. Και συμπληρώνει: «Παρά μάλιστα τις επίμονες αιτήσεις μας να ξαναέρθουν για έλεγχο στο νησί, συναντούσαμε μια επίμονη άρνηση από την εταιρεία, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων όπως μας έλεγαν.»
Ο δήμαρχος Μυτιλήνης τόνισε ότι έχει αναθέσει σε δικηγόρο τη διερεύνηση της υπόθεσης, θεωρώντας ότι ήταν άδικος ο αποκλεισμός της Μυτιλήνης από το πρόγραμμα.

Τι είναι η «Γαλάζια σημαία»

Η «Γαλάζια Σημαία» είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, το πιο γνωστό, ίσως, περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο, και απονέμεται από το 1987 σε όσες ακτές και μαρίνες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του. Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την επιθυμητή ποιότητα των νερών κολύμβησης. Πρέπει να τηρούνται τα 29 συνολικά κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και προστασία του περιβάλλοντος της ακτής και του παράκτιου χώρου. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη γαλάζια σημαία όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις καλές υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το υπολογίζουν όλοι οι διαχειριστές ακτών, δήμοι, ξενοδόχοι και campings.
Στην Ελλάδα, χειριστής του προγράμματος από το 1992 είναι η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (Ε.Ε.Π.Φ.), η παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση πανελλήνιας εμβέλειας της χώρας, με έτος ίδρυσης το 1951, που δραστηριοποιείται στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, με πέντε διαχρονικά προγράμματα εγκεκριμένα από το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε δράσεις προστασίας της φύσης, σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις και στη γενικότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.
Η ακτή που επιθυμεί να λάβει το βραβείο «Γαλάζια σημαία» πρέπει να πληροί όλα τα απαιτούμενα κριτήρια. Για την ακτή υπάρχουν 29 αυστηρά κριτήρια. Οι επιθεωρητές της Ε.Ε.Π.Φ. ελέγχουν στο διάστημα του καλοκαιριού τη συμμόρφωση με τα κριτήρια του προγράμματος, επισημαίνοντας προβλήματα και παραλήψεις που μπορεί να οδηγήσουν σε προσωρινή ή και οριστική υποστολή της γαλάζιας σημαίας και απόσυρση της ακτής ή μαρίνας από τη διεθνή και την ελληνική ιστοσελίδα του προγράμματος. Οι αξιολογήσεις των επιθεωρητών λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από την Εθνική Επιτροπή Κρίσεων, όταν αυτή, μετά το τέλος της θερινής περιόδου, εξετάζει και αξιολογεί τις υποψηφιότητες ακτών και μαρινών για τον επόμενο χρόνο. Η Εθνική Επιτροπή προωθεί στη συνέχεια, στην αντίστοιχη Διεθνή Επιτροπή, τις υποψηφιότητες οι οποίες είχαν πλήρη συμμόρφωση με τα κριτήρια του προγράμματος «Γαλάζιες σημαίες».
Την τελική απόφαση λαμβάνει η Διεθνής Επιτροπή Κρίσεων, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (WTO), της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ναυαγοσωστών (ILSE), της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Προστασία των Aκτών (ΕUCC) και του διοικητικού συμβουλίου του FEE.
Τα Κριτήρια του Διεθνούς Προγράμματος συνοψίζονται στις εξής τέσσερις κατηγορίες:
Καθαριότητα θάλασσας και ακτής, Οργάνωση ακτής, Ασφάλεια επισκεπτών, Προστασία της φύσης και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Η ποιότητα των νερών κολύμβησης επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται δυο φορές το μήνα, κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου (1η Ιουνίου έως 31 Οκτωβρίου), από διαπιστευμένα εργαστήρια, με μέγιστη απόσταση μεταξύ δύο δειγματοληψιών τις 17 ημέρες. Τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών αναλύσεων εμφανίζονται στην ιστοσελίδα: http://iason.minenv.gr



ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ
Δήμος Πλωμαρίου
Άγιος Ισίδωρος
Δήμος Λουτροπόλεως Θέρμης
Κανόνι Θέρμης
Δήμος Μήθυμνας
Μόλυβος, Εφταλού, Άγιοι Ανάργυροι, Κάγια
Δήμος Πέτρας
Πέτρα, Άναξος
Δήμος Ερεσού - Αντίσσης
Σκάλα Ερεσού
Δήμος Πολιχνίτου
Βατερά, Νυφίδα

ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΣΤΗ ΛΗΜΝΟ
Δήμος Μύρινας
Εβγάτης/Ζεματάς, Ρωμαίικος Γιαλός, Πλατύ

Πίνακες Γαλάζιας Σημαίας


 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey