Ζήτημα καθαίρεσης ή παραίτησης για λόγους ηθικής τάξης της αντιπροέδρου τής ΝΟΔΕ Λέσβου, Ταξιαρχούλας Πνακά, έθεσαν μέλη της νομαρχιακής διοικούσας επιτροπής τής Ν.Δ., στην πρώτη μετά τις αυτοδιοικητικές, συνεδρίαση του οργάνου.
Ζήτημα καθαίρεσης ή παραίτησης για λόγους ηθικής τάξης της αντιπροέδρου τής ΝΟΔΕ Λέσβου, Ταξιαρχούλας Πνακά, έθεσαν μέλη της νομαρχιακής διοικούσας επιτροπής τής Ν.Δ. το βράδυ της Δευτέρας, στην πρώτη μετά τις αυτοδιοικητικές, και πολύωρης διάρκειας, συνεδρίαση του οργάνου. Η κ. Πνακά που δε θέλησε να σχολιάσει τα όσα ειπώθηκαν στην κλειστή, όπως τόνισε, συνεδρίαση του οργάνου, δήλωσε ότι παραμένει αντιπρόεδρος. Φέρεται δε, όπως μας μεταφέρθηκε από μέλη τής ΝΟΔΕ, στην κριτική που της ασκήθηκε ότι δε συνάδει να είναι αντιπρόεδρος της κομματικής οργάνωσης με την προοπτική να αναλάβει αντιδήμαρχος, να απάντησε λέγοντας μεταξύ άλλων: «Θα σας βλάψει να έχει ένα δεξιό αντιδήμαρχο ο δήμος Λέσβου;»
Σχεδόν τρεις ώρες διήρκεσε τη Δευτέρα η πρώτη μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές συνεδρίαση της ΝΟΔΕ Λέσβου τής Ν.Δ., που είχε ως σκοπό την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Όμως, απ’ ό,τι εξ αρχής ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ, Αλέξανδρος Κουτσαντώνης, η ΝΟΔΕ δε θα ελάμβανε αποφάσεις παρά μόνο θα γινόταν συζήτηση και η κατάθεση προβληματισμών για το πώς κινήθηκε η οργάνωση όλο το προηγούμενο διάστημα. Έτσι, ζητήθηκε να κατατεθούν απόψεις για το τι δεν πήγε καλά, πού μπορούσαν να γίνουν βελτιώσεις και γενικά να υπάρξουν τέτοιες τοποθετήσεις που θα βοηθούσαν στη συσσώρευση της εμπειρίας. Άλλωστε, οι αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν η πρώτη εκλογική μάχη που έδωσε με τη συγκεκριμένη σύνθεση το εκλεγμένο εδώ και έξι μήνες περίπου όργανο.
Στη συνεδρίαση μετείχαν 25 μέλη τής ΝΟΔΕ, ενώ λόγω υποχρεώσεων στη Βουλή δεν μπόρεσε να συμμετάσχει ο βουλευτής Σπύρος Γαληνός, που είχε προσκληθεί. Ομοίως στη συνεδρίαση δε μετείχε ο αναπληρωτής γραμματέας Οργανωτικού, υπεύθυνος για τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, Γιώργος Λουλουδάκης, ο οποίος - όπως και κεντρικό στέλεχος του κόμματος - θα παραστούν στη νομαρχιακή συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί, επίσης με αντικείμενο την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, στις 12 Δεκεμβρίου.
Όσοι… παραστράτησαν
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ, εκτός των εκτιμήσεών του για το αποτέλεσμα, κατέθεσε την άποψη ότι ανάλογα προβλήματα με αυτά που αντιμετώπισε η οργάνωση στις εκλογές του Νοεμβρίου υπάρχουν πάντα στις αυτοδιοικητικές εκλογές και μάλιστα σε όλους τους πολιτικούς χώρους.
Ο ίδιος φέρεται σε κάποιο σημείο της ομιλίας του να ανέφερε ότι τα ονόματα όσων «παραστράτησαν» απ’ την κομματική γραμμή και συμμετείχαν σε άλλους συνδυασμούς έχουν ήδη σταλεί στην Αθήνα, όπου και θα ληφθούν οι αποφάσεις. Ομοίως ενημέρωσε τα μέλη τής ΝΟΔΕ για τη νομαρχιακή συνέλευση, στην οποία και θα τεθούν τα ίδια ζητήματα σε σχέση με τα πρόσωπα που κινήθηκαν εκτός γραμμής.
Δεξιός… αντιδήμαρχος
Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν σχεδόν όλα τα παριστάμενα μέλη, για αυτό και η διάρκειά της άγγιξε τις τρεις ώρες. Την πλέον, όμως, έντονη κριτική άσκησαν τα μέλη του οργάνου που ήταν υποψήφιοι με το συνδυασμό του Άρη Χατζηκομνηνού, μεταξύ των οποίων οι Βασίλης Μουζάλας, Μιχάλης Παπαναγιώτου, Γιώργος Παλαιολόγος, Στρατής Κλεάνθης.
Στις τοποθετήσεις τους ανέφεραν ότι αν δεν είχε πάρει το χρίσμα της Ν.Δ. ο συνδυασμός της «Επόμενης Μέρας», θα είχαν παραιτηθεί απ’ τη ΝΟΔΕ. Σε άλλο σημείο, διαχώρισαν τις υποψηφιότητες μελών τής Ν.Δ. που πήγαν σε άλλους συνδυασμούς (όπως για παράδειγμα των Κώστα Φραγκόπουλου, που εκλέχτηκε με το συνδυασμό του Δημήτρη Βουνάτσου και των Δημήτρη Βαρβαγιάννη και Στέλιου Αλμπάνη που ήταν υποψήφιοι με τον Παντελή Πατερέλλη) απ’ την εκλογή με το συνδυασμό Βουνάτσου της αντιπροέδρου τής ΝΟΔΕ, Ταξιαρχούλας Πνακά.
Ο κ. Παλαιολόγος ανέφερε για την κ. Πνακά: «Δεν είμαστε εμείς εκείνοι που θα πούμε αν θα διαγραφεί ή όχι απ’ το κόμμα. Έπρεπε, όμως, η ίδια να έχει την ευθιξία να παραιτηθεί απ’ τη θέση της αντιπροέδρου τής ΝΟΔΕ. Δεν μπορείς ταυτόχρονα με την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου απ’ άλλο πλην εκείνων που στήριξε το κόμμα συνδυασμών να διατηρείς και την κομματική ιδιότητα της αντιπροέδρου.»
Αξιόπιστη πηγή ανέφερε ότι ο κ. Κλεάνθης έθεσε ζήτημα ηθικό, λέγοντας πως «ανεξάρτητα απ’ τις πειθαρχικές ποινές, ή πιθανή έκπτωση απ’ τη θέση της αντιπροέδρου, η ίδια θα έπρεπε να παραιτηθεί».
«Δε γίνεται να είναι κάποιος αντιπρόεδρος της ΝΟΔΕ Λέσβου και ταυτόχρονα να πηγαίνει για αντιδήμαρχος με το Βουνάτσο», φέρεται να είπε ο κ. Κλεάνθης, για να λάβει την απάντηση της κ. Πνακά: «Θα σας βλάψει να έχει ένα δεξιό αντιδήμαρχο ο Δήμος;»
«Είχα ψηφοδέλτιο νίκης…»
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής της, η κ. Πνακά, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, δικαιολόγησε με ευθύτητα τη διαφοροποίησή της απ’ το συνδυασμό που στήριξε η Ν.Δ., υποστηρίζοντας ότι «ήθελε να κατέβει με τον Άρη, αλλά δεν την άφησε». Είπε, μάλιστα, σύμφωνα με άλλη πηγή, πως ο Άρης Χατζηκομνηνός «δε δέχθηκε το συνδυασμό νίκης που του πήγε έτοιμο για την Πέτρα».
Από στελέχη της Νομαρχιακής τονίστηκε ότι ούτως ή άλλως, βάσει καταστατικού, όσοι όπως η κ. Πνακά εκλέχτηκαν με άλλους πλην αυτών που στήριξε η Ν.Δ. συνδυασμούς, τίθενται εκτός νομαρχιακής συνέλευσης από την 1η Ιανουαρίου. Στη συνεδρίαση, πάντως, της ΝΟΔΕ υπήρξαν και απόψεις που ήθελαν να μην υπάρξουν διαγραφές ή καθαιρέσεις, λόγω της κρισιμότητας της εποχής, αφού όπως επισήμαναν δεδομένης της πολυδιάσπασης του δεξιού χώρου δεν είναι η κατάλληλη συγκυρία για να διώξει το κόμμα τής Ν.Δ. έστω κι ένα στέλεχός του.