Κυριολεκτικά «μήλο της Έριδας» έγινε τις τελευταίες μέρες η ξεχασμένη συλλογή με όργανα φυσικοχημείας που στεγάζεται σε κάποιες αίθουσες των Κεντρικών Λυκείων.
Κυριολεκτικά «μήλο της Έριδας» έγινε τις τελευταίες μέρες η ξεχασμένη συλλογή με όργανα φυσικοχημείας που στεγάζεται σε κάποιες αίθουσες των Κεντρικών Λυκείων. Το θέμα ανακινήθηκε πρόσφατα απ’ το δήμο Ευεργέτουλα, που σχεδιάζει τη δημιουργία Μουσείου Φυσικής και Χημείας για την έκθεση των οργάνων, ενώ τον ίδιο στόχο έχει θέσει εδώ και χρόνια και ο δήμος Μυτιλήνης, που τώρα αντιδρά στα σχέδια του όμορου δήμου, δηλώνοντας ότι τα όργανα αποτελούν περιουσία του και δε θα φύγουν απ’ τη Μυτιλήνη.
Ο δήμαρχος Ευεργέτουλα, Μιχάλης Πολυπαθέλλης, επισημαίνει ότι κίνησε την όλη διαδικασία, θεωρώντας πως δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την ανάδειξη της αξιόλογης συλλογής, ενώ ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Νάσος Γιακαλής, δηλώνοντας ότι θα θέσει το ζήτημα και στην ΤΕΔΚ, επιμένει ότι ουδέποτε ρωτήθηκε σχετικά απ’ το συνάδελφό του, ώστε να αναφέρει τα σχέδιά του.
Με αφορμή ένα οικόπεδο!
Πριν από αρκετούς μήνες και προκειμένου να αγοραστεί οικοπεδική έκταση που θα διευκόλυνε την πρόσβαση των επισκεπτών στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) του δήμου Ευεργέτουλα στον Ασώματο, υπήρξε επιτόπια επίσκεψη της αρμόδιας επιτροπής, για την εκτίμηση καταλληλότητας του οικοπέδου. «Είχαμε», ανέφερε ο κ. Πολυπαθέλλης, «χρηματοδότηση της τάξης των 30.000 ευρώ απ’ τη νομαρχία για το οικόπεδο, αλλά πριν την αγορά ήρθε η επιτροπή να εξετάσει την έκταση. Ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Θανάσης Φραγκόπουλος, που μετείχε στην επιτροπή, καθώς συζητούσαμε, αναφέρθηκε στη συλλογή με τα όργανα φυσικοχημείας απ’ την παλιά Ακαδημία, που συμπληρώθηκαν και με αντίστοιχα απ’ τα σχολεία, προτείνοντας πως θα ήταν πολύ καλή λύση να αξιοποιηθεί το παλιό Δημοτικό Μυχούς για τη στέγασή της.»
Όπως συνέχισε ο κ. Πολυπαθέλλης, υπάρχει πρόταση του νομάρχη Λέσβου, Παύλου Βογιατζή, το Δημοτικό της Μυχούς να παραχωρηθεί στο Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού και έτσι ξεκίνησε η αναζήτηση άλλης στέγης, που προοπτικά θα μπορούσε να φιλοξενήσει τη συλλογή με τα όργανα φυσικοχημείας.
Τριώροφο του 1881…
Συνεχίζοντας, ο κ. Πολυπαθέλλης ανέφερε ότι μετά από διερεύνηση που έκανε στην περιοχή του Ασωμάτου, εντόπισε ένα παλαιό ακίνητο, τριώροφο του 1881, με στεγασμένο χώρο περίπου 230 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο δεν απέχει ούτε 200 μέτρα απ’ το ΚΠΕ, και έτσι η λειτουργία του ως Μουσείου Φυσικής και Χημείας θα είχε εξασφαλισμένη επισκεψιμότητα, κυρίως από τους μαθητές που πηγαίνουν στο Περιβαλλοντικό Κέντρο.
«Ήρθαμε σε επαφή με την οικογένεια Παυλέλλη, στην οποία ανήκει το ακίνητο, και υπήρξε προσφορά για την πώλησή του, της τάξης των 100.000 ευρώ», ανέφερε ο κ. Πολυπαθέλλης, που συνεχίζοντας προσέθεσε ότι για το ακίνητο είχε ζητηθεί και η γνώμη του πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Πράγματι, ο πρύτανης Κώστας Μουτζούρης είχε δει το ακίνητο, ενώ χθες σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι μετά από πρόσκληση του κ. Πολυπαθέλλη, πρόκειται το Σάββατο να επισκεφτεί τον Ασώματο μαζί με τον καθηγητή Οπλισμένου Σκυροδέματος του ΕΜΠ Πλούταρχο Γιαννόπουλο, για να εξετάσει την αντοχή του κτηρίου, στο οποίο ο δήμος Ευεργέτουλα «σχεδιάζει τη στέγαση του Μουσείου Φυσικής και Χημείας».
Στη Μυτιλήνη το Μουσείο
Την ίδια ώρα, όμως, που ο πρύτανης ανακοίνωνε την επίσκεψη στον Ασώματο, ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Νάσος Γιακαλής, διαμαρτυρόταν έντονα στο δήμαρχο Ευεργέτουλα, τον οποίο κατηγορούσε ότι έκανε σχέδια για μία συλλογή που ανήκει στο δήμο Μυτιλήνης. «Όχι μόνο», ανέφερε ο κ. Γιακαλής, «αποτελεί μέρος της δημοτικής περιουσίας η συγκεκριμένη συλλογή, αλλά και στο παρελθόν, και πρόσφατα, έχουμε ζητήσει κατ’ επανάληψη χρηματοδότηση για τη διαμόρφωση εκθεσιακού χώρου, για τη δημιουργία του Μουσείου Φυσικής και Χημείας όπου θα εκτεθούν τα πολύτιμα αυτά όργανα, ιστορικά στοιχεία της διδασκαλίας των θετικών επιστημών.»
Ο κ. Γιακαλής ανέφερε χαρακτηριστικά απόφαση με ημερομηνία 20 Ιανουαρίου 2004, του τότε γενικού γραμματέα του υπουργείου Αιγαίου, Δημήτρη Καπετανά, που ενίσχυε με το ποσόν των 30.000 ευρώ την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, ώστε να προχωρήσει στη δημιουργία μουσείου για την ανάδειξη της συλλογής που φυλάσσεται στα Κεντρικά Λύκεια. «Δεν ξέρω», συνέχισε ο κ. Γιακαλής, «γιατί η χρηματοδότηση αυτή τελικά δεν ήρθε στο δήμο, ούτε γιατί το παρόμοιο αίτημα που θέσαμε ξανά και ξανά, ώστε να κάνουμε εμείς το Μουσείο, δεν είχε έως τώρα κανένα αποτέλεσμα. Γνωρίζω, όμως, πως είναι στις άμεσες προθέσεις μας, μόλις εξασφαλιστεί χρηματοδότηση, να αξιοποιήσουμε τη συλλογή που ανήκει στο δήμο μας και στην τοπική ιστορία. Είμαι δε διατεθειμένος να φέρω το θέμα στο επόμενο συμβούλιο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, διαμαρτυρόμενος γιατί ο συνάδελφος του Ευεργέτουλα, δίχως να με ρωτήσει, κινήθηκε για να κάνει στον Ασώματο το Μουσείο.»
Ο κ. Πολυπαθέλλης, αναφορικά με τις αιτιάσεις του δημάρχου Μυτιλήνης, επανέλαβε ότι αφενός δε γνώριζε τα όσα ο κ. Γιακαλής αναφέρει και το ενδιαφέρον του δήμου Μυτιλήνης και αφετέρου κινήθηκε για να γίνει ένα έργο που θα λειτουργούσε παράλληλα με το ΚΠΕ, με σίγουρη επισκεψιμότητα.