Τίτλοι τέλους!

01/07/2012 - 05:56
Αύξηση κεφαλαίου και πώληση ή πτώχευση, ήταν το δίλημμα που έβαλε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο ο νομάρχης Παύλος Βογιατζής το βράδυ της Δευτέρας. Και κάλεσε τα μέλη του σώματος να ψηφίσουν υπέρ της αύξησης κεφαλαίου.
Αύξηση κεφαλαίου και πώληση ή πτώχευση, ήταν το δίλημμα που έβαλε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο ο νομάρχης Παύλος Βογιατζής το βράδυ της περασμένης Δευτέρας. Κι αμέσως κάλεσε τα μέλη του σώματος να ψηφίσουν υπέρ της αύξησης κεφαλαίου, αφού σε περίπτωση που η επιχείρηση οδηγηθεί σε πτώχευση τότε οι προμηθευτές της θα χάσουν τα χρήματα που τους οφείλονται. Το δίλημμα αυτό πέρασε. Αφού 12 από τους 19 παρευρισκόμενους νομαρχιακούς συμβούλους ψήφισαν υπέρ της αύξησης κεφαλαίου, ενώ κατά ψήφισαν επτά. Έτσι προχωράει ο σχεδιασμός της νομαρχίας για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 400.000 ευρώ. Με το ποσό αυτό θα καλυφθούν οι τρέχουσες υποχρεώσεις, αλλά κυρίως θα προχωρήσει η διαδικασία διαχωρισμού της ΑΕΝΑΛ από τα καταστήματα και στη συνέχεια η συγχώνευσή τους με το συσκευαστήριο και η πώλησή τους ως ενιαία επιχείρηση.

Η παραπάνω απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου στην ουσία αποτελεί τους τίτλους τέλους για μια προσπάθεια που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2004. Στόχος τότε ήταν να στηριχθούν οι τοπικές παραγωγικές επιχειρήσεις που αδυνατούν να βρουν τρόπο διάθεσης των προϊόντων τους, καθώς είναι αποκλεισμένες από τα μεγάλα εμπορικά δίκτυα λιανικού εμπορίου.

Ολοκληρώνονται τα γραφειοκρατικά
Πιθανότατα ως το τέλος του Σεπτεμβρίου η νομαρχία θα έχει ολοκληρώσει όλη τη γραφειοκρατική διαδικασία και θα έχει βρει τον επενδυτή που θα είναι το νέο αφεντικό της επιχείρησης. Σε κάθε περίπτωση, πρόθεση του νομάρχη είναι η νομαρχία να διατηρήσει τον έλεγχο ενός μειοψηφικού ποσοστού των μετοχών, για να διασφαλίζει ότι δε θα αλλάξει ο χαρακτήρας της επιχείρησης.
Κατά τη διάρκεια της πεντάωρης συνεδρίασης, ο νομαρχιακός σύμβουλος και μέλος του Δ.Σ. της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σταύρος Πολίτης διέψευσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την Τράπεζα. Όμως ο νομάρχης είπε πως σε συνάντηση που είχε με τους κ.κ. Αλμπάνη, Πατέστο και Παναγιωτέλλη συζήτησε και το θέμα αυτό, υποστηρίζοντας ότι με βάση αυτήν τη συζήτηση μίλησε για ενδιαφέρον από τη Συνεταιριστική Τράπεζα. Επίσης ανέφερε ότι ενδιαφέρον για την απόκτηση της επιχείρησης έχουν δείξει και αρκετοί ιδιώτες επιχειρηματίες. Ωστόσο δεν υπάρχει καμμία συμφωνία και «δε θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, αφού δεν υπάρχει σαφής εικόνα της αξίας που θα έχει η νέα επιχείρηση που θα δημιουργηθεί από τη συνένωση των καταστημάτων με το συσκευαστήριο», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο νομάρχης.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, για πρώτη φορά ο κ. Βογιατζής εμφανίστηκε τόσο απογοητευμένος από το εγχείρημα των Lesvoshop, λέγοντας πως εάν σήμερα καλούνταν να αποφασίσει για τη δημιουργία των καταστημάτων, θα ήταν αντίθετος. Παρά το ότι, όπως δήλωσε, πιστεύει ότι η δημιουργία τους είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί ο τζίρος πολλών μικρών τοπικών επιχειρήσεων και των γυναικείων συνεταιρισμών.
Στην αρχική του τοποθέτηση, ο κ. Βογιατζής παραδέχθηκε ότι η προσπάθεια που ανέλαβε πριν από ένα χρόνο για εξυγίανση της επιχείρησης δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, παρά το ότι βελτιώθηκε σε πολλά σημεία η λειτουργία της.
Το στοιχείο που βάρυνε περισσότερο από όλα στην απόφαση που πήρε ο νομάρχης να πωληθεί η επιχείρηση, είναι ότι συνεχίζουν τα καταστήματα να συσσωρεύουν ζημιές.

Η αντιπολίτευση

Ο Μιχάλης Μαμάκος και ο Ηρακλής Βερβέρης στις τοποθετήσεις τους δήλωσαν ότι υπεύθυνος για τη σημερινή κατάσταση της επιχείρησης δεν είναι μόνο ο πρώην πρόεδρος Γιώργος Διακορώνας αλλά και ο νομάρχης. Στον πρώτο καταλογίζουν διαχειριστικά λάθη αλλά και κακοδιαχείριση, στο νομάρχη καταλογίζουν ότι δεν άκουσε τις προειδοποιήσεις και τις προτάσεις που γίνονταν από την πλευρά της παράταξής τους όλα τα προηγούμενα χρόνια. «Αν μας είχατε ακούσει, τώρα η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη διότι η επιχείρηση είχε τη δυνατότητα να διασωθεί», είπε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Μαμάκος.
Ο Βαγγέλης Παλαιολόγος, εκ μέρους της ΝΑΣ, δήλωσε ότι η παράταξή του ήταν η μόνη που από την αρχή είχε δηλώσει πως ήταν αντίθετη με τη σύσταση της ΑΕΝΑΛ και φυσικά με τη δημιουργία των Lesvoshop. Χαρακτήρισε δε, «κατάντημα» το Νομαρχιακό Συμβούλιο να αναλώνεται σε συζητήσεις για διαχειριστικά ζητήματα, την ώρα που υπάρχουν φλέγοντα πολιτικά ζητήματα. Επίσης σημείωσε ότι από όλη αυτή την υπόθεση αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι δεν είναι δουλειά της νομαρχίας και συνολικά της τοπικής αυτοδιοίκησης να λειτουργεί ως επιχειρηματίας. Ο ρόλος της αυτοδιοίκησης είναι να στηρίζει και να ενισχύει τους γυναικείους συνεταιρισμούς με πολιτικά μέτρα και πρωτοβουλίες. Τέλος, πρότεινε στο νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί, να φροντίσει η νομαρχία ένα ποσοστό των μετοχών να περάσει στα χέρια των συνεταιρισμών.



Φίλια πυρά
Δεν ήταν μόνο η αντιπολίτευση που έκανε το βράδυ της Δευτέρας δύσκολη τη ζωή του νομάρχη. Πολλά προβλήματα του δημιούργησαν οι τοποθετήσεις που έγιναν από τους νομαρχιακούς συμβούλους Σπύρο Γαληνό και Παναγιώτη Αλβανόπουλο.
Ο κ. Γαληνός ζήτησε να αναβληθεί η συζήτηση του θέματος. Έκανε σφοδρή επίθεση στο νομάρχη και την πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Όπως εξήγησε, είχε ζητήσει να μην ορισθεί το Νομαρχιακό Συμβούλιο τις ημέρες που θα έλειπε για διακοπές, ιδιαίτερα εάν στα θέματα συμπεριλαμβανόταν αυτό της ΑΕΝΑΛ. Η απάντηση που πήρε ήταν ότι δεν μπορούσε να αναβληθεί η συνεδρίαση, χωρίς να υπάρξει όμως καμμία απολύτως αιτιολόγηση. Αυτό ήταν που έκανε τον κ. Γαληνό με γραπτή ανταπάντησή του να καταγγείλει τη συμπεριφορά του νομάρχη και της προέδρου του Συμβουλίου.
Ο νομάρχης δεν απάντησε στις προκλήσεις του κ. Γαληνού, κάτι που όμως έκανε η Πόπη Πρωτογεράκη, έτσι και οι δύο πλευρές είχαν σειρά αντιπαραθέσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.
Ο κ. Αλβανόπουλος, απευθυνόμενος στο νομάρχη, ρώτησε: «Ποιος μας διαβεβαιώνει ότι δε θα έχουμε ποινικές κυρώσεις αν ψηφίσουμε την εισήγηση που μας προτείνετε, από τη στιγμή που εσείς ο ίδιος δηλώνετε ότι τα 400.000 ευρώ θα δοθούν για την κάλυψη άλλων υποχρεώσεων;», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δε θα ψηφίσει την αύξηση κεφαλαίου, δίνοντας όμως τελικά, στην ψηφοφορία που ακολούθησε, θετική ψήφο. Ο μόνος από την πλευρά της πλειοψηφίας που ψήφισε κατά της αύξησης κεφαλαίου, ήταν ο Σπύρος Γαληνός.
Υπέρ της πρότασης του νομάρχη στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν οι αντινομάρχες Σταύρος Ψαρρόπουλος και Θεόδωρος Βαλσαμίδης, ο έπαρχος Λήμνου Δημήτρης Σάραγκας, ο πρώην αντινομάρχης Γιώργος Βατής και ο πρώην πρόεδρος της ΑΕΝΑΛ Γιώργος Διακορώνας.
Ο τελευταίος έκανε μια εκτενή τοποθέτηση, κατά την οποία υποστήριξε ότι η απόφαση για τη δημιουργία των Lesvoshop ήταν σωστή, αλλά δε στηρίχθηκε επαρκώς.

Η διαδικασία απόσχισης
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την απόσχιση των Lesvoshop από την ΑΕΝΑΛ και στη συνέχεια στη συγχώνευση τους με τη «Lesvoshop Α.Ε.» είναι η εξής:
- Λαμβάνεται απόφαση από τις γενικές συνελεύσεις και των δύο επιχειρήσεων (ΑΕΝΑΛ και «Lesvoshop A.E.») για την απόσχιση. Στην ίδια απόφαση ορίζεται η ημερομηνία κατάρτισης του ισολογισμού μετασχηματισμού, οι διαδικασίες βάσει των οποίων θα γίνει η απόσχιση και η εισφορά του κλάδου και ο ορκωτός ελεγκτής, ο οποίος θα ελέγξει και θα βεβαιώσει τον ισολογισμό μετασχηματισμού.
- Για την κατάρτιση του ισολογισμού απαιτείται να γίνει φυσική απογραφή και να εξαχθεί κανονικά το αποτέλεσμα μέχρι τη στιγμή εκείνη που αυτό θα δηλωθεί στην αρμόδια Εφορία.
- Μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την καταβολή του, το Νομαρχιακό Συμβούλιο από την πλευρά της ΑΕΝΑΛ και η γενική συνέλευση της «Lesvoshop A.E.» θα πρέπει να συγκληθούν και να αποφασίσουν τα παραπάνω. Με την ημερομηνία μετασχηματισμού θα πρέπει να συνταχθεί ισολογισμός της ΑΕΝΑΛ. Οι παραπάνω αποφάσεις υποβάλλονται στην εποπτεύουσα αρχή (δηλαδή τη νομαρχία).
- Τον παραπάνω ισολογισμό ελέγχει και βεβαιώνει ο ορκωτός λογιστής, ο οποίος συντάσσει σχετική έκθεση την οποία υποβάλλει στις δύο εταιρείες (περίπου 15 ημέρες) και στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση.
- Συγκαλούνται εκ νέου οι γενικές συνελεύσεις των δύο εταιρειών, οι οποίες εγκρίνουν τη λογιστική κατάσταση και το σχέδιο απόσχισης και απορρόφησης.
- Μετά τη λήψη των αποφάσεων των γενικών συνελεύσεων για την έγκριση της απόσχισης, ακολουθεί η υπογραφή της σύμβασης απορρόφησης, η οποία καταρτίζεται με συμβολαιογραφικό έγγραφο, το οποίο υποβάλλεται στη νομαρχία.
- Εκδίδεται απόφαση του νομάρχη για την έγκριση της απόσχισης κλάδου και την απορρόφησή του από την Α.Ε., η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, και στη συνέχεια γίνονται οι εγγραφές στα βιβλία και των δύο εταιρειών και πλέον οι εταιρείες λειτουργούν ανεξάρτητα κάτω από το νέο σχήμα.
Μετά από αυτήν τη διαδικασία, η νομαρχία θα μπορεί να διαπραγματευτεί τις μετοχές της «Lesvoshop A.E.». H οποία θα περιλαμβάνει τώρα τα δύο καταστήματα Lesvoshop, στην Αθήνα και τη Μυτιλήνη. Επίσης θα περιλαμβάνει το συσκευαστήριο και την αποθήκη του Lesvoshop που βρίσκονται λίγο έξω από την Μυτιλήνη, στα Αλυφαντά. Όλη αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου και στόχος του νομάρχη είναι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να έχει βρεθεί αγοραστής για την επιχείρηση. Στην περίπτωση που μέχρι τότε δεν πουληθεί η επιχείρηση, ο κ. Βογιατζής δεσμεύτηκε να παρουσιάσει εναλλακτικό σχέδιο.
Το τίμημα στο οποίο θα επιδιώξει να πουλήσει τη νέα επιχείρηση η νομαρχία είναι 1,3 εκατομμύριο ευρώ. Αν το καταφέρει αυτό, μαζί με τις 400.000 ευρώ της αύξησης κεφαλαίου θα έχει πετύχει να μηδενίσει το χρέος της ΑΕΝΑΛ, που στα τέλη του 2008 ανερχόταν στο 1,7 εκατομμύριο ευρώ.
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey